NRK Meny
Normal

Gérard Depardieu er utestengt fra Ukraina

Den franske skuespilleren får ikke reise til Ukraina de neste fem årene. Sikkerhetstjenesten i landet mener han støtter Russlands annektering av Krim-halvøya.

Gerard Depardieu

IKKE VELKOMMEN: Den franske skuespilleren Gérard Depardieu er svartelistet i Ukraina.

Foto: BERTRAND LANGLOIS / Afp

Ifølge avisen «The Telegraph» sier Ukrainas sikkerhetstjeneste, SBU, at Gérard Depardieu står på en liste over offentlige personer som skal ha stilt seg kritisk til Ukraina i deres konflikt med Russland.

– SBU har bestemt å utestenge Depardieu i fem år etter anbefaling fra kulturministeren, sier Elena Gitlyanskaya, sikkerhetstjenestens talsperson, ifølge den engelske avisen.

Ukrainas kulturminister Ivan Kirilenko skal ha sagt at Depardieu er på svartelisten sammen med 117 andre artister og underholdere som offentlig har gått ut og støttet «krenkingen av Ukrainas integritet og suverenitet».

Skrev åpent brev

I 2012 kom Depardieu på kant med franske myndigheter da president François Hollande varslet skatteøkninger for de rikeste i Frankrike. Hollande ønsket at alle som tjener over én million euro, skulle betale 75 prosent i skatt.

I et åpent brev til den daværende statsministeren i Frankrike, Jean-Marc Ayrault, skrev skuespilleren at han forlot landet fordi myndighetene mente at suksess og kreativitet skulle straffes.

Ikke lenge etter at brevet sto på trykk uttalte Russlands president, Vladimir Putin, at Depardieu gjerne kunne bli russisk statsborger.

RUSSIA-POLITICS/ Russian President Putin chairs meeting with members of government at Novo-Ogaryovo state residence outside Moscow

NÆRT FORHOLD: Russlands president Vladimir Putin ga Depardieu russisk pass i 2013.

Foto: RIA NOVOSTI / Reuters

Har russisk pass

– Hvis Gérard virkelig vil ha enten statsborgerskap i Russland eller et russisk pass, så antar vi at saken vil få et positivt utfall, sa Putin under sin årlige TV-sendte pressekonferanse like før jul 2012.

I januar 2013 undertegnet Putin dekretet der Depardieu fikk innvilget russisk statsborgerskap.

– Ja, jeg har fylt ut en passøknad, og jeg er veldig glad for at den ble innvilget. Jeg elsker landet deres – Russland og dets folk, dets historie og dets forfattere, sa skuespilleren i en kommentar som ble lest opp på russisk fjernsyn.

Etter at Russland våren 2014 annekterte Krim-halvøya, ble forholdet mellom de to slaviske nabolandene svært dårlig. Russland har også aktivt støttet prorussiske separatister øst i landet. Rundt 6500 mennesker har mistet livet i uro og krig i Ukraina siden begynnelsen av 2014.