Hopp til innhold

George Lucas med krass kritikk av Disneys Star Wars

The Force Awakens har blitt en gigantsuksess, men George Lucas er ikke fornøyd med Disneys første Star Wars-film.– Jeg solgte dem til hvite slaveeiere, sier Lucas.

George Lucas

KRASS: George Lucas har aldri vært kjent for å holde tilbake i sin kritikk, noe han heller ikke gjør mot Disneys nye Star Wars-film.

Foto: Stefanus Ian / AFP

J. J. Abrams

REGISSØR: J.J. Abrams, som er 21 år yngre enn George Lucas, har regi på den nye Star Wars-filmen.

Foto: ED JONES / Afp/NTB Scanpix

Star Wars: The Force Awakens siden premieren 14. desember spilt inn over 1,2 milliard dollar. Den har blitt elsket av både fans og de fleste kritikerne, men mannen bak filmene er uenig.

I et intervju med Charlie Rose i CBS sier Star Wars-skaper George Lucas at han aldri var enig med Disney om hvordan filmene skulle se ut.

– De ville gjøre en retrofilm. Jeg liker ikke det. Jeg jobbet hardt med å gjøre hver film unik. Jeg gjorde dem helt ulike hverandre – ulike planeter, ulike romskip, for at det skulle kjennes nytt, sier Lucas.

Lucas kaller Star Wars «barna sine», og sammenligner Disney med slaveeiere.

– Jeg solgte dem til de hvite slavehandlerne som tar disse tingene og ... og ..., sier Lucas før han bryter ut i latter.

I intervjuet forteller han at Disney heller ikke var interessert i å ha Lucas med på laget.

– De var ikke interesserte i å involvere meg. Om de hadde gitt meg det, ville jeg bare skapt problemer. De ville ikke gjøre det jeg ville gjøre.

Se utdrag fra intervjuet under.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober