NRK Meny
Normal

Geometrien og Gud

Simone Weil (1909-43) tolker en av Platons tanker om geometri og absolutt sannhet. Når et geometrisk problem er løst ser vi sannheten. Kanskje en flik av Guds sannhet?

Platon
Foto: Wikimedia Commons

Geometrien & Gud


«Hva er matematikk» heter ei lita bok Universitetsforlaget var så vennlig å sende til Studio Sokrates i fjor høst. På vaskeseddelen heter det: «Matematikk er naturligvis et nyttig fag, men det er skjønnheten som er drivkraften for mange»

«Skjønnheten?» Hvis noen hadde nevnt skjønnhet der jeg satt med passer og linjal på gutterommet hjemme i Narvik med rettvinklede trekanter, midtnormaler og kvadratet på hypotenusen vet jeg ikke hva jeg hadde svart. Antakelig hadde jeg holdt kjeft. På Gymnaset var det mulig å løfte blikket og se ned på havna der malmbåtene lå og ventet på last – før de reiste ut i verden og inn i eventyret. Det eksistensielle trykket ble lettere å holde ut når man av og til løftet blikket fra parallellforskyvinger til havnebassenget.

Nå, så mange år etter, ser jeg poenget. Og kan vanskelig bestride at det er noe vakkert over matematikken. Vi mennesker er kastet ut i tilværelsen og snubler rundt i steinrøysa med en fot i Statens lønnsregulativ og den andre på vei mot en ukjent framtid. Og inni alt dette finnes det absolutt sikker kunnskap, løsninger og beviser som er hinsides all tvil. Ikke rart Platon klinket til og hang opp en plakat over døra til akademiet sitt i Athen: «Her slipper ingen som ikke kjenner geometri inn.»

Simone Weil mener geometrien viser oss Gud. Å erkjenne den absolutte sannhet i et geometrisk bevis er å nærme seg Gud.

Du kan si hva du vil om Studio Sokrates, men vi driver ikke med småting og uvesentlige detaljer.

Ikke hele tiden i alle fall.

ROSEMARY CLOONEY (1928 – 2002)

tolket den unge Billie Holidays største hits Vi hører to av disse tolkningene i Studio Sokrates:
Mean to me - og Them There Eyes
De av dere som bruker Spotify finner musikken vår her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

Flere kulturnyheter