Geir Helljesen

Nypensjonerte Geir Helljesen var gjest i Stjerneklart mandag 21. september.

Geir Helljesen
Foto: Ekroll, Anne Liv / NRK

HØR: Stjerneklart med Geir Helljesen

Geir Helljesen ble født 1. juli 1939 i Bergen som sønn av Audun Helljesen som jobbet i Kristian Jebsens rederi og hans hjemmeværende kone Solveig. Geir vokste opp i Munkebotn i Sandviken sammen med foreldrene og to yngre brødre, Atle og Rune. Han gikk på Sandviken skole og Tanks skole, der han var russ i 1958.

Geir drev med friidrett, gikk i speideren og spilte fotball for gutte- og juniorlaget til Hardy, men det var etter hvert buekorpset som ble hans største interesse utenom skolen. Han var nemlig medlem av Dræggens Buekorps, først som soldat, deretter som halvtroppsjef, troppsjef, adjutant, kompanisjef før han ble sjef i 1958. Da måtte han blant annet holde tale under feiringen av Nordnæs Bataillons 100-årsjubileum.

Han skrev sportsreferater i Morgenavisen i Bergen og studerte til cand. philol ved Universitetet i Bergen med fagene statsvitenskap, historie og engelsk. Han har en sportsinteresse som kan karakteriseres som mer enn middels. Selv er han også en habil bordtennisspiller. I 1967 gikk han på et sommerkurs i NRK i Oslo, og 1. januar 1968 begynte han i fast jobb i NRK som programsekretær i Dagsrevyen. Det var samme år han traff sin kone, Astrid, og samme år han giftet seg med henne.

I 1973 ble han sendt til Island i forbindelse med vulkanutbruddet på Vestmannaeyjar, og etter denne naturkatastrofen var han med på å samle inn penger til befolkningen som var rammet. Han ble etter hvert satt på store intervjuoppgaver, særlig av politikere, men i 1989 fikk han også intervjue pave Johannes Paul II da han var på besøk i Norge. Og i 1990 fikk han det siste lange intervjuet kong Olav gjennomførte før hans død – det handlet om kongens fluktferd gjennom Norge i aprildagene 1940. Og da kong Olav døde, var det Geir Helljesen som ledet oss gjennom begravelsen.

Han er etter hvert også blitt spesialist på Nobels Fredspris. Mer enn en gang har han utropt vinneren flere dager før Nobelkomitéen har offentliggjort den. Han laget også en grundig gjennomgang av alle tidligere sommer-OL i forkant av OL i Beijing i fjor og det samme når det gjelder vinter-OL før neste års begivenhet i Vancouver.

Men det er som leder av NRKs valgsendinger han er blitt mest kjent. Han har vært programleder, kommentator og analytiker ved hvert eneste Stortings- og kommunevalg siden 1971, senest forrige mandag da han ledet sin siste Stortingsvalgsending med bravur før han trådte inn i pensjonistenes rekker.

Geir Helljesen representerte de ansatte i NRKs styre i årene mellom 1990 og 2008. Han fikk NRKs pris som ”Årets journalist” i 2005, og i 2008 fikk han Gullrutens ærespris for sitt mangeårige journalistiske arbeid.

Han bor sammen med kona Astrid på Skøyenåsen og har 4 voksne barn – sønnen Øyvind på 40, og døtrene Ingvild på 38, Siril på 31 og Vilde på 27, og han har også 3 barnebarn å kose seg med.

Stjerneklart med Geir Helljesen, NRK P1, mandag 21. september kl 22.05

Kulturstrøm

  • Høie kritisk til Sabeltann-show

    Helseminister Bent Høie reagerer på at Kristiansand Dyrepark vil dele inn Sabeltann-gjestar i grupper på 200, men samla 800 gjestar per framsyning, skriv VG. Regelen seier at maks 200 kan vere samla frå 15. juni.

  • Zuckerberg lover gjennomgang

    Facebook vil gå gjennom reglene for truende innhold. Det lovte toppsjef Mark Zuckerberg da han møtte ansatte denne uka. Ifølge nettstedet Vox fikk han kritikk fordi Facebook ikke reagerer på USAs president Donald Trump, slik Twitter og Snapchat gjør.