NRK Meny
Normal

Geir bygget sin egen R2-D2

Geir Sire har brukt fire år av livet sitt på å bygge en kopi av Star Wars-roboten R2-D2. Nå teller han timer til premieren.

Ny Star Wars film

Da den første Star Wars-filmen kom på kino for snart førti år siden, rullet den lille roboten R2-D2 inn på filmlerretet. Nå ruller kopien rundt i stuen til Geir Sire.

Det har kommet seks filmer av serien, skapt av George Lucas. I morgen kommer den syvende filmen, «The Force Awakens», som er årets mest omtalte film.

– De siste ukene har vært forferdelige og nå er vi veldig spente. I morgen klokken ti braker det løs, forteller Sire.

Film med tilhørighet

Han har alltid hatt interesse for teater og film etter å ha styrt lys på teater i mange år. Han var en oppblomstrende Star Wars-fan som liten, og så først den andre filmen «The Empire Strikes Back» på VHS.

– Den gjorde stort inntrykk på meg. Jeg tror også jeg fikk en tilhørighetsfølelse fordi deler av filmen ble spilt inn i Norge og på Finse. Det er noe eget ved det. Jeg er heldigvis ikke alene, og Star Wars-filmene er eventyrfilmer som har gjort inntrykk på mange.

Tidkrevende prosjekt

Sire fikk ideen om å lage roboten R2-D2 i 2009, og fikk etter hvert hjelp fra gode venner og medbyggere i USA. R2-D2 er blant de store ikonene fra filmen, og fungerer som en av hovedrollene som bærer mye av historien, ifølge Sire.

Han påstår at hans kopi er helt lik originalen.

– Vi har holdt på med dette i mange år. De som har vært med å bygge har målt på originalroboten for å få eksakte tall. Vi har fått hint gjennom tidene og samlet deler, men det har vært et utfordring ettersom alle delene er av aluminium, sier han.

Flere kulturnyheter