Hopp til innhold

Geir bygget sin egen R2-D2

Geir Sire har brukt fire år av livet sitt på å bygge en kopi av Star Wars-roboten R2-D2. Nå teller han timer til premieren.

Ny Star Wars film

Da den første Star Wars-filmen kom på kino for snart førti år siden, rullet den lille roboten R2-D2 inn på filmlerretet. Nå ruller kopien rundt i stuen til Geir Sire.

Det har kommet seks filmer av serien, skapt av George Lucas. I morgen kommer den syvende filmen, «The Force Awakens», som er årets mest omtalte film.

– De siste ukene har vært forferdelige og nå er vi veldig spente. I morgen klokken ti braker det løs, forteller Sire.

Film med tilhørighet

Han har alltid hatt interesse for teater og film etter å ha styrt lys på teater i mange år. Han var en oppblomstrende Star Wars-fan som liten, og så først den andre filmen «The Empire Strikes Back» på VHS.

– Den gjorde stort inntrykk på meg. Jeg tror også jeg fikk en tilhørighetsfølelse fordi deler av filmen ble spilt inn i Norge og på Finse. Det er noe eget ved det. Jeg er heldigvis ikke alene, og Star Wars-filmene er eventyrfilmer som har gjort inntrykk på mange.

Tidkrevende prosjekt

Sire fikk ideen om å lage roboten R2-D2 i 2009, og fikk etter hvert hjelp fra gode venner og medbyggere i USA. R2-D2 er blant de store ikonene fra filmen, og fungerer som en av hovedrollene som bærer mye av historien, ifølge Sire.

Han påstår at hans kopi er helt lik originalen.

– Vi har holdt på med dette i mange år. De som har vært med å bygge har målt på originalroboten for å få eksakte tall. Vi har fått hint gjennom tidene og samlet deler, men det har vært et utfordring ettersom alle delene er av aluminium, sier han.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober