Fiken og aprikosmarmelade med portvin
Denne marmeladen er like god til sjokolade desserter ( gjerne sammen med bringebær eller kirsebærsaus) som til ost.
Dette trenger du:
200 g tørket fiken
200 g tørket aprikos
100 g rosiner
5 dl portvin
3 ss sukker
2 stjerneanis
1 kanelstang
Slik gjør du:
Skjær fiken og aprikoser i små biter.
Bland alt sammen i en kasserolle og la det koke sakte opp.
Kok langsomt til frukten er helt bløt og det ikke er mere væske igjen.
Rør om av og til.
Fyll marmeladen på rene varme glass og legg på lokk.
Oppbevar kjølig.
Tomat og limemarmelade
Super til svinekjøtt og lam. Også spennende til fløtebaserte desserter som den italienske fløtepuddingen pannacottta!
Dette trenger du:
1 kg cherrytomater
4 lime
4 dl syltesukker
Slik gjør du:
Del tomatene i to og ha dem i en kasserolle sammen med revet skall av to lime og saften fra fire.
Tilsett sukkeret og kok langsomt opp.
Kok marmeladen i 5 minutter og skum den.
La den stå i 15 minutter før du heller marmeladen over på rene varme glass.
Tips:
Gode klasetomater kan også brukes.
Flå da tomatene og fjern det meste av kjernen.
Marmeladen kan og så lages på vanlig sukker.
Kok da først opp sukker og limesaft.
Tilsett tomatene og la det småkoke til væsken får sirupskonsistens.
Chilimarmelade
Knallgod til grillmat, svinekjøtt, kylling, kalkun, ost, fritert scampi,
leverpostei og sikkert mye annet!!
Dette trenger du:
1 rød paprika
4 store røde chili, de store er ikke så sterke
350 g sukker
1 1/4 dl eddik 7%
1 3/4 ts gelatinpulver
Slik gjør du:
Rens paprikaen og chilien for frø.
Skjær alt sammen i små biter ev. kjør det sammen i en hurtigmikser.
Ha det over i en kasserolle sammen med sukker og eddik.
Kok langsomt opp og la det koke i 10 minutter.
Rør gelatinpulveret ut i 4 ss lunkent vann og la det stå å svelle i 2 minutter.
Rør gelatinen inn i chilimarmeladen og la det koke i 1 minutt mens du hele tiden rører med en visp.
Fyll marmeladen over på rene varme glass, sett på lokk og oppbevar kjølig.
Tips:
Bruker du syltesukker slipper du å bruke gelatinpulver.
Pære og fennikelmarmelade
F.eks. til harde skarpe oster
Dette trenger du:
1,2 kg pærer
1 sitron, revet skall og saft
4 ts fennikelfrø, knust
1 dl vann
400 g sukker
Slik gjør du:
Skrell pærene, fjern kjernehuset og skjær dem i små biter.
Bland alt i en kasserolle og kok opp.
La det hele koke i ca. 30 minutter under stadig omrøring.
Trekk til side og skum av.
Fyll på varme rene glass, sett på lokk og oppbevar kjølig.
Tips:
Tilsett litt syltepulver, geleringsmiddel for en fyldigere konsistens.
Får du ikke tak i gode pærer, kan du lage eplemarmelade med de samme målene. Velg syrlige epler og erstatt fennikel med revet, frisk ingefær.