Hopp til innhold

Gaver som faller i smak

Fortvil ikke om du ikke får tak i presanger til venner og kjente. Vår egen Lady Marmelade, Kokke-Lise, lager her 4 herlige marmelader som egner seg godt som presanger.

Marmelade
Foto: NRK

Fiken og aprikosmarmelade med portvin

Denne marmeladen er like god til sjokolade desserter ( gjerne sammen med bringebær eller kirsebærsaus) som til ost.

 

Dette trenger du:

200 g tørket fiken

200 g tørket aprikos

100 g rosiner

5 dl portvin

3 ss sukker

2 stjerneanis

1 kanelstang

 

Slik gjør du:

Skjær fiken og aprikoser i små biter.

Bland alt sammen i en kasserolle og la det koke sakte opp.

Kok langsomt til frukten er helt bløt og det ikke er mere væske igjen.

Rør om av og til.

Fyll marmeladen på rene varme glass og legg på lokk.

Oppbevar kjølig.

 

 

 

Tomat og limemarmelade

Super til svinekjøtt og lam. Også spennende til fløtebaserte desserter som den italienske fløtepuddingen pannacottta!

 

Dette trenger du:

1 kg cherrytomater

4 lime

4 dl syltesukker

 

Slik gjør du:

Del tomatene i to og ha dem i en kasserolle sammen med revet skall av to lime og saften fra fire.

Tilsett sukkeret og kok langsomt opp.

Kok marmeladen i 5 minutter og skum den.

La den stå i 15 minutter før du heller marmeladen over på rene varme glass.

 

Tips:

Gode klasetomater kan også brukes.

Flå da tomatene og fjern det meste av kjernen.

Marmeladen kan og så lages på vanlig sukker.

Kok da først opp sukker og limesaft.

Tilsett tomatene og la det småkoke til væsken får sirupskonsistens.

 

 

 

Chilimarmelade

Knallgod til grillmat, svinekjøtt, kylling, kalkun, ost, fritert scampi,

leverpostei og sikkert mye annet!!

 

Dette trenger du:

1 rød paprika

4 store røde chili, de store er ikke så sterke

350 g sukker

1 1/4 dl eddik 7%

1 3/4 ts gelatinpulver

 

Slik gjør du:

Rens paprikaen og chilien for frø.

Skjær alt sammen i små biter ev. kjør det sammen i en hurtigmikser.

Ha det over i en kasserolle sammen med sukker og eddik.

Kok langsomt opp og la det koke i 10 minutter.

Rør gelatinpulveret ut i 4 ss lunkent vann og la det stå å svelle i 2 minutter.

Rør gelatinen inn i chilimarmeladen og la det koke i 1 minutt mens du hele tiden rører med en visp.

Fyll marmeladen over på rene varme glass, sett på lokk og oppbevar kjølig.

Tips:

Bruker du syltesukker slipper du å bruke gelatinpulver.

 

 

 

Pære og fennikelmarmelade

F.eks. til harde skarpe oster

 

Dette trenger du:

1,2 kg pærer

1 sitron, revet skall og saft

4 ts fennikelfrø, knust 

1 dl vann

400 g sukker

 

Slik gjør du:

Skrell pærene, fjern kjernehuset og skjær dem i små biter.

Bland alt i en kasserolle og kok opp.

La det hele koke i ca. 30 minutter under stadig omrøring.

Trekk til side og skum av.

Fyll på varme rene glass, sett på lokk og oppbevar kjølig.

 

Tips:

Tilsett litt syltepulver, geleringsmiddel for en fyldigere konsistens.

Får du ikke tak i gode pærer, kan du lage eplemarmelade med de samme målene. Velg syrlige epler og erstatt fennikel med revet, frisk ingefær.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober