Hopp til innhold

Gave til paven skaper sterke reaksjoner

En katolsk biskop mener Bolivias president hadde planer om å manipulere Gud da han ga Pave Frans et krusifiks som kombinerer et katolsk og et kommunistisk symbol

TOPSHOTS-BOLIVIA-POPE-MORALES

OMDISKUTERT GAVE: Her mottar pave Frans et krusifiks av Bolivias president, Evo Morales.

Foto: OSSERVATORE ROMANO / Afp

Da pave Frans besøkte Bolivia, ga president Evo Morales ham et krusifiks formet som en hammer og sigd. Det er symboler brukt av kommunismen.

Krusifikset var basert på en design lagd av Luis Espinal, en prest som ble drept i 1980 av det høyreekstreme militæret. Paven hedret Espinals minne under sitt besøk.

Vil ikke bli plassert i kirken

Ifølge BBC sier kilder at paven ble forlegen, og han skal ha sagt til Morales «Dette er ikke ok», mens andre sier han uttalte «Dette visste jeg ikke». Vatikanets talsmann, Federico Lombardi, sier at paven kun hadde uttalt sin overraskelse over gavens opphav. «Jeg tror likevel ikke vi vil putte dette symbolet på et alter i en kirke», la han til.

En av de sterkeste reaksjonene skal ha kommet fra den spanske biskopen Jose Ignacio Munilla. På Twitter skrev han: «Den største arroganse er å manipulere Gud for å tjene ateistiske ideologier.»

– Dette er en provokasjon. En spøk, sa den bolivianske biskopen Gonzalo del Castillo, ifølge AFP.

Bolivias kommunikasjonsminister, Marianela Paco, sa på boliviansk radio at sigden symboliserer bøndene og hammeren står for snekkerne – de beskjedne arbeiderne. Guds folk. Hun la til at det ikke var noen andre motiver bak gaven, skriver BBC.

Til minne om en martyr

På sidene til Catholic News Agency var det også flere reaksjoner.

«Man kan rett og slett ikke kombinere kommunisme og kristendom»; skrev et medlem. «Evo – den arrogante. Hvordan kan en hammer og en sigd være ikke-politisk?» , skrev en annen. En kommentar var «Dette er ingen fornærmelse av pave Frans. Dette er til minne om martyren som døde for å forsvare de fattige og undertrykte.»

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober