”Ganning” er et velkjent begrep i Nord-Norge og viser til samisk trolldom og magi. Ganne betyr å kaste trolldom over noen eller noe.
I media har det opp gjennom tidene blitt servert en rekke historier hvor ganning har vært i fokus. 15. oktober 2001 fortalte NRK Troms om fotballmiljøet i Tromsø som var bekymret for at samisk trolldom hadde ødelagt for TILs siste sesong.
- Ganning er utbredt
Religionsforsker Roald Kristiansen ved Universitetet i Tromsø forteller at ganning er ganske utbredt.
- Det kan brukes til å skremme andre til å gjøre slik en ønsker, men det må ikke nødvendigvis brukes negativt. I Vikingetiden ønsket folk å lære å ganne. Norrøne folk kjente til at samene kunne dette, og både kongelige og vanlige folk ønsket å lære dette, sier Kristiansen.
Han mener at dersom folk tror på dette, kan det ha en virkning.
- Det er mange som har påstått at ganning har virket både på TIL i Tromsø og flere andre lag i Finnmark, og i den grad en deler troen på at ganning kan virke, så har den nok en virkning i den forstand at en blir litt nervøs og spiller dårligere, sier Kristiansen.
Løse konflikter
Men ganning brukes ikke bare med negativt fortegn. Tradisjonellt har ganning også blitt brukt til å helbrede eller løse opp konflikter.
- Vesentlig har noiden, den samiske medisinmannen, jobbet med dette i det godes tjeneste. Man kan også bruke ganning negativt og sette vondt på andre og fremskaffe ulykke, forteller noaiden Eirik Myhaug.
Ifølge Myhaug kan alle mennesker ganne.
- Det kan være så enkelt som å tenke negativt om et menneske, sier han.
Men noen har en spesiellt evne som gjør at effekten blir sterkere.
- Med den kontakten det samiske folk har hatt med naturen og naturkreftene opp gjennom tiden, har de en sterkere kraft enn om et annet mer urbant menneske gjør det, sier han.