Hopp til innhold

Ganning - bare overtro?

Mange tror fremdeles på at noen mennesker kan kaste forbannelser på andre. Gjør du?

Ganning
Foto: Illustrasjonsfoto / Scanpix

”Ganning” er et velkjent begrep i Nord-Norge og viser til samisk trolldom og magi. Ganne betyr å kaste trolldom over noen eller noe.

I media har det opp gjennom tidene blitt servert en rekke historier hvor ganning har vært i fokus. 15. oktober 2001 fortalte NRK Troms om fotballmiljøet i Tromsø som var bekymret for at samisk trolldom hadde ødelagt for TILs siste sesong.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Ganning er utbredt

Religionsforsker Roald Kristiansen ved Universitetet i Tromsø forteller at ganning er ganske utbredt.

- Det kan brukes til å skremme andre til å gjøre slik en ønsker, men det må ikke nødvendigvis brukes negativt. I Vikingetiden ønsket folk å lære å ganne. Norrøne folk kjente til at samene kunne dette, og både kongelige og vanlige folk ønsket å lære dette, sier Kristiansen.

Han mener at dersom folk tror på dette, kan det ha en virkning.

- Det er mange som har påstått at ganning har virket både på TIL i Tromsø og flere andre lag i Finnmark, og i den grad en deler troen på at ganning kan virke, så har den nok en virkning i den forstand at en blir litt nervøs og spiller dårligere, sier Kristiansen.

Løse konflikter

Men ganning brukes ikke bare med negativt fortegn. Tradisjonellt har ganning også blitt brukt til å helbrede eller løse opp konflikter.

- Vesentlig har noiden, den samiske medisinmannen, jobbet med dette i det godes tjeneste. Man kan også bruke ganning negativt og sette vondt på andre og fremskaffe ulykke, forteller noaiden Eirik Myhaug.

Ifølge Myhaug kan alle mennesker ganne.

- Det kan være så enkelt som å tenke negativt om et menneske, sier han.

Men noen har en spesiellt evne som gjør at effekten blir sterkere.

- Med den kontakten det samiske folk har hatt med naturen og naturkreftene opp gjennom tiden, har de en sterkere kraft enn om et annet mer urbant menneske gjør det, sier han.

Kulturstrøm

  • Toffen Gunnufsen blir ny kultursjef i Lillesand

    Toffen Gunnufsen (62) er ansatt som kultursjef i Lillesand kommune. Det opplyser Lillesand kommune i en pressemelding søndag kveld.

    – Jeg gleder meg til å påta meg rollen som kultursjef. Å skape kulturopplevelser for alle, samt å dele glede med andre er noe jeg virkelig ser frem til. Vi må sikre at det spesielle og karakteristiske ved byen vår bevares, samtidig som vi har et åpent syn på fremtiden, uttaler den kommende kultursjefen i pressemeldingen.

    Gunnufsen har lang erfaring innen festival- og kultursektoren og har tidligere jobbet for Quartfestivalen i Kristiansand i 15 år. Han var med å starte opp Hovefestivalen på Tromøya i Arendal og Skral i Grimstad.

    Toffen Gunnufsen
    Foto: Robert Rønning / NRK
  • Kongen åpnet det nye skimuseet i Holmenkollen

    Kong Harald deltok på den høytidelige åpningen av det nye skimuseet i Holmenkollen lørdag.

    Skiforeningen har oppgradert skimuseet for 90 millioner kroner og fra og med søndag er museet åpent for alle.

    Skimuseet, som i år fyller 100 år, har fått et helt nytt inngangsparti tegnet av Snøhetta. Også flere utstillinger er opgradert.

    – Nå skaper vi et reisemål som er enda mer attraktivt for både norske og utenlandske gjester – enten de er interessert i sport, kultur, arkitektur eller utsikt, sier generalsekretær Håvard Abrahamsen i Skiforeningen.

    (NTB)

    Hans Majestet Kong Harald deltar på åpningen av det nye Skimuseet.
    Foto: Frederik Ringnes / NTB
  • Omstridt russisk dirigent tar over som sjef på Bolsjoj

    Den omstridte russiske stjernedirigenten Valerij Gergijev blir ny sjef for Bolsjoj-teatret i Moskva.

    Gergijev opplevde et skred av avlysninger i Vesten da han i fjor nektet å ta avstand fra Russlands krigføring i Ukraina. Han ble avskjediget som sjefdirigent for München-filharmonikerne i mars 2022, bare dager etter invasjonen.

    Gergijev har vært nær venn av president Vladimir Putin i 30 år.

    Den russiske dirigenten var en av initiativtakerne bak Østersjøfestivalen i Karlshamn i 2002, men er ikke blitt invitert de siste årene. (NTB)

    MIfOmk48Q6s
    Foto: AP