Gammelt og nytt på Notodden

Det blir en blanding av gamle kjente og nye bekjentskaper på årets Notodden Bluesfestival.

Beth Hart

Beth Hart er en stor publikumsfavoritt på Notodden, og blir igjen å se under årets utgave.

Foto: K&U / K&U

Buddy Guy

Buddy Guy er klar for Notodden Blues Festival – for tredje gang, på det som er hans eneste europakonsert i sommer.

Foto: JIM COOPER / AP
Smemekia Copeland

Smemekia Copeland, her fotografert for noen år siden under sin Notodden-debut, kommer til årets festival.

Foto: K&U / K&U
Jack Bruce fra Cream kommer til Notodden med venner.

Jack Bruce fra Cream kommer til Notodden med venner.

Foto: J.P. Moczulski / AP

Buddy Guy vender tilbake til Notodden Blues Festival for tredje gang – og spiller på Brygga i selskap med to flotte damer, Beth Hart og Noora Nor.

Buddy Guy har gjestet festivalen før, og gjør det nå i en eksklusiv setting, kunne bluesfestivalen i dag opplyse når de hadde sitt endelige programslipp:

Eneste i Europa

Notodden blir eneste Europa-opptreden i sommer for gitarlegenden Buddy Guy, som kunstnerisk leder for festivalen Jostein Forsberg kaller «bindeleddet mellom den elektriske post-B.B. King-gitarbluesen og den psykedeliske power-bluesrocken som eksploderte med Cream, Hendrix og Led Zeppelin».

Også Beth Hart er en ønskereprise for festivalen. Noora Noor har spilt der før, men kommer nå med sitt flotte, nye souluttrykk som hun har fått mye kritikerros for.

Gjensyn blir det med en annen yndling, kraftpakken Shemekia Copeland – som festivalen kaller bluesens ubestridte, nye dronning.

Nytt bekjentskap

Et helt nytt bekjentskap for festivalen er derimot Jools Holland – britisk fjernsynsstjerne i 34. sesong av programmet der artistene slåss for å få være med. Han tar med seg sitt 23 mann sterke r&b-orkester, pluss gjester som Dave Edmunds og Ruby Turner, og legger ut på en sjelden turné – og igjen er Notodden eneste stopp utenfor Storbritannia.

– Jools Holland og hans enorme band er en swingende bombe av tidløs rock ’n’ roll og rhythm & blues, fastslår Forsberg.

Fra før er det kjent at Cream-legenden Jack Bruce kommer med Robin Trower , tidligere Procol Harum, og Gary Husband fra Level 42. Også USAs nye blueshåp Joe Bonamassa er booket til årets utgave av festivalen, det samme med fjorårsyndlingene i søskentrioen Trampled Under Foot .

Sterke kvinnenavn

Sterke bluesherrer som Rick Estrin & The Nightcats og Bobby Jones & Kid Ramos vil bli å høre. Og flere sterke blueskvinnenavn fra inn- og utland er også på plass, blant dem Trudy Lynn, Rita Engedalen, Haddy N’jie, den finske slidegitaristen Erja Lyytinen og det nye britiske bluesgitarfunnet Joanne Shaw Taylor.

Av hjemlige band som blir å høre på Notodden i år, er veteraner som Notodden Blues Band – som feirer 30-årsjubileum, Kåre Virud Band med Jan Erik Vold, Good Time Charlie, Patey’s Pipe og Spoonful Of Blues, og også nykommere som Trond Olsen Band og ungdommene i Shuffle Service.

To norske artister slipper plater under festivalen, nemlig Margit Bakken som nå står på egne bein, og Ronnie Jacobsen med sitt nye West Coast Blues Meeting. Også Spoonful of Blues slipper plate sammen med Mississippi-artisten Super Chikan.

Bredde

– Årets festivalprogram hos oss er lett gjenkjennelig som et Notodden Blues Festival-program. Vår kjærlighet for blues som musikkform står i høysetet samtidig som det er variert i stilart, ungt og friskt i uttrykket, har en tydelig fokusering på kvinnelige artister og kan tilfredsstille et bredt publikum, sier kunstnerisk leder for festivalen, Jostein Forsberg.

Han fastslår at bluesen er godt sikret, at man har et godt tilbud til dem som liker litt mer soul og ungdommelig «cutting edge», det er blues på norsk og svensk, og det er folkelig stemning og rootsmusikk også for dem som vil ha det.

Notodden Blues Festival foregår i tidsrommet 30. juli til 2. august.

Kulturstrøm

 • David Gulpilil er død

  Den australske filmstjernen er død, 68 år gammel. Gulpilil, som var aboriginer, er kjent fra filmer som «Crocodile Dundee», «Australia», «Walkabout» og «Charlie’s Country». For sistnevnte film vant han en skuespillerpris ved filmfestivalen i Cannes i 2014.

  David Gulpilil Charlie's Country
  Foto: Regi: Rolf de Heer, Vertigo Productions / Visit Films
 • Beordrer Facebook til å selge Giphy

  Det britiske forbruker- og konkurransetilsynet i Storbritannia ber Facebook om å selge Giphy.

  De mener at oppkjøpet vil ramme konkurransen i markedet og deres markedsføring.

  – Ved å kreve at Facebook selger Giphy beskytter vi millioner av brukere på sosiale medier og fremmer konkurranse og innovasjon innen digital markedsføring, sier Stuart McIntosh i tilsynet.

 • Raja gir bort «Maskorama»-pengene

  Abid Raja fikk 75.000 kroner for å delta på «Maskorama» på NRK. Nå gir han bort hele honoraret.

  De 75.000 kronene skal gis til Redd Barnas pågående kampanje «Gi barn som fryser det de ønsker seg til jul», opplyser Abid Raja til VG.

  Det var sist lørdag at den tidligere kulturministeren ble avslørt som Nissen i NRK-suksessen «Maskorama».

  (NTB)