Hopp til innhold

Gammelt blir nytt

Flytt halsen ned til livet og klipp av ermene. Med enkle grep og en god idé kan du på kort tid skaffe deg et nytt plagg som ingen andre har maken til.

Rød genser før
Foto: Frode Fimland / NRK

Bare i fjor ble det levert inn 11 tusen tonn med klær og sko til Fretex. Klær som folk ikke lenger vil ha. Med blikk for hva som kan gjøres om og en symaskin tilgjengelig kan du i løpet av kort tid lage plagg som er helt unike.

Skattejakt på Fretex

Siri Hanna Gjendem har tilbragt mye tid bak symaskinen. Hun startet da hun var ti med å sy om sin mors gamle sjal. Nå driver hun klesbutikk sammen med flere andre designere. Klærne hun selger, syr hun selv.

på Fretex
Foto: Frode Fimland / NRK

Denne fredagen er hun med Norge Rundt til Fretex for å finne plagg som kan brukes om igjen. En kjole som er altfor stor og litt uformelig, en rød strikket genser, en stor lysegrønn strikket kåpe og et foldeskjørt tas med til systua til Siri.

Hun har idéene klare. Kjolen skal bli kortere, knappene skal byttes ut og den skal bli ermeløs. Halsen på genseren skal flyttes ned til livet og ermene skal bort. Skjørtet skal bli en kort kjole til festbruk.

Ikke vær redd

Det jobbes i systua
Foto: Frode Fimland / NRK

I følge Siri trenger man en god ié og litt tålmodighet for å kunne sy seg et eget plagg. - Og ikkke vær redd for å gjøre noe galt, sier hun. Man trenger ikke nødvendigvis å kunne så mye.

Genser ble vest

Dette var en genser, som i løpet av en halv time ble forvandlet til en vest. Halsen ble klippet av og sydd på nederst. Ermene ble fjernet, og vips: En vest. 

For å se resten av resultatene: Se Norge Rundt 1. desember

God syhelg!

 

 

 

 

 

 

 

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober