NRK Meny
Normal

Gammelt blir nytt

Flytt halsen ned til livet og klipp av ermene. Med enkle grep og en god idé kan du på kort tid skaffe deg et nytt plagg som ingen andre har maken til.

Rød genser før
Foto: Frode Fimland / NRK

Bare i fjor ble det levert inn 11 tusen tonn med klær og sko til Fretex. Klær som folk ikke lenger vil ha. Med blikk for hva som kan gjøres om og en symaskin tilgjengelig kan du i løpet av kort tid lage plagg som er helt unike.

Skattejakt på Fretex

Siri Hanna Gjendem har tilbragt mye tid bak symaskinen. Hun startet da hun var ti med å sy om sin mors gamle sjal. Nå driver hun klesbutikk sammen med flere andre designere. Klærne hun selger, syr hun selv.

på Fretex
Foto: Frode Fimland / NRK

Denne fredagen er hun med Norge Rundt til Fretex for å finne plagg som kan brukes om igjen. En kjole som er altfor stor og litt uformelig, en rød strikket genser, en stor lysegrønn strikket kåpe og et foldeskjørt tas med til systua til Siri.

Hun har idéene klare. Kjolen skal bli kortere, knappene skal byttes ut og den skal bli ermeløs. Halsen på genseren skal flyttes ned til livet og ermene skal bort. Skjørtet skal bli en kort kjole til festbruk.

Ikke vær redd

Det jobbes i systua
Foto: Frode Fimland / NRK

I følge Siri trenger man en god ié og litt tålmodighet for å kunne sy seg et eget plagg. - Og ikkke vær redd for å gjøre noe galt, sier hun. Man trenger ikke nødvendigvis å kunne så mye.

Genser ble vest

Dette var en genser, som i løpet av en halv time ble forvandlet til en vest. Halsen ble klippet av og sydd på nederst. Ermene ble fjernet, og vips: En vest. 

For å se resten av resultatene: Se Norge Rundt 1. desember

God syhelg!