Gammel og frisk

– De fleste syke er gamle, men de fleste gamle er friske. Vi kan ikke sette noe likhetstegn mellom syk og gammel! De som blir 100 år og mer, kan fortelle oss mye om hva det er som har ført til den høye alder.

Margareth Bondevik
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Damen som sier dette, er snart 80 år. Nylig kom Margareth Bondevik ut med boken ”Gammel og frisk”, som delvis baserer seg på hennes tidligere doktoravhandling over temaet ”De gamle eldste”.

Mellom 80 og 105 år

I søndagens Sølvsuper på NRK P1 forteller Margareth Bondevik om sine erfaringer og bakgrunn både for doktoravhandlingen og boken.

– Jeg tok doktorgraden én måned før jeg fylte 67 år. Den gangen var det utført svært få studier der deltakerne var 80 år eller eldre, sier hun i samtalen med programleder Haakon D. Blaauw.

Til sitt doktorgradsarbeid hadde Margareth Bondevik samtaler med i alt 221 personer i aldersgruppen 80 til 105 år. Halvparten av disse bodde på sykehjem. Et trekk som gikk igjen var at de eldste i denne gruppen ofte viste til livskvalitet i oppveksten som grunnlag for god helse og lang alderdom.

Margareth Bondevik

Om 40 år vil antallet personer over 100 år her til lands være femdoblet, sier ukas Sølvsuper-gjest.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

– Mange tok frem kostholdet, nevnte at de spiste mye fisk og poteter og ikke pizza, pasta og sånt tøys, som de kalte det!

Antall 100-åringer øker

Den 1. januar i år var det ifølge Statistisk Sentralbyrå 611 personer her i landet som var 100 år eller eldre.

– I henhold til samme kilde regner man med at det i 2050 vil være 3100 personer som har nådd denne alder. Det interessante er at den øvre aldersgrense, som i dag ligger på 110-112 år, ikke vil øke vesentlig, sier Margareth Bondevik.

Sølvsuper, NRK P1, søndag 22. november kl 07.03

Kulturstrøm

 • Jesus-portrett blir musikal

  Historia til verdas dyraste måleri, «Salvator Mundi», blir Broadway-musikal, skriv CNN. Jesus-portrettet, som vart malt av Leonardo da Vinci rundt år 1500, var borte i fleire hundre år. I 2017 vart det selt for over 450 millionar dollar på auksjon.

  Salvator Mundi av Leonardo da Vinci.
  Foto: TOLGA AKMEN / AFP
 • «Nordlys»-serien blir film

  Nordisk film har kjøpt rettighetene til Malin Falchs tegneseriebøker i Nordlys-serien, melder VG. Serien handler om jenta Sonja som drar på en reise inn i en verden av norsk folklore og fantasivesener. De tre første bøkene har alle ligget i flere uker i topp på bestselgerlistene. Filmen er tenkt som animasjonsfilm.

  Bilde til bruk i anmeldelsen av Malin Falchs "Kråkesøstrene", som er tredje bok i serien "Nordlys"
  Foto: Malin Falch / Egmont Kids