Hopp til innhold

Gammel kansler gjorde inntrykk

Et uoffisielt møte med en forlengst avgått tysk forbundskansler, gjorde sterkt inntrykk på utenriksminister Jonas Gahr Støre, forteller han i Sommer i P2.

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre møtte den tidligere forbundskansleren Helmut Smith på en reise til Hamburg. - Han spurte meg om Utøya, forteller Støre. Bildet er tatt på Utøya 21. juli i fjor.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Det er gjerne ting som skjer utenfor programmet, Jonas Gahr Støre husker best fra sine reiser som utenriksminister.

– Blant de menneskene jeg husker best, er gjerne de menneskene som ikke stod på talelistene eller satt ved møtebordene, forteller Jonas Gahr Støre i radioprogrammet Sommer i P2 .

– Har fascinert meg i mange år

En slik opplevelse hadde Støre i forbindelse med et offisielt møte i Hamburg i februar i år.

– Etter et ganske ordinært møte – kjedelig var det også – i Østersjørådet satte jeg av en formiddag for å møte en av de store skikkelsene i europeisk etterkrigshistorie. Han er en person som har fascinert meg i mange år – da jeg var student, og senere som politiker – og som jeg egentlig hadde et veldig sterkt ønske om å møte, forteller Støre.

I en landlig forstad av Hamburg møter Støre 94 år gamle Helmut Schmidt, som var forbundskansler i Vest-Tyskland fra 1974 til 1982. Schmidt har også vært næringsminister, finansminister og forsvarsminister. Dette møtet ble en stor opplevelse for den norske utenriksministeren.

– Vi ble tatt imot vennlig av en vakt som førte oss inn i huset, og inn i dagligstuen. I en rullestol ved et bord, i karakteristisk profil med en sigarett i munnviken, satt Helmut Schmidt, forteller Støre.

Schmidts stue rommer bokhyller i metervis fra flere generasjoner, og veggene er fylt med bilder, trykk og tegninger, legger Støre merke til.

– Helmut Schmidt er et leksikon av begivenheter og historie og sammenhenger. Han er en kilde for europeiske verdier om sammensatt fortid, krevende samtid og åpen fremtid, sier Støre.

Europas fremtid på spill

Jonas Gahr Støre er fascinert over at 94-åringen hver dag drar inn til sentrum av Hamburg for å snakke med avisen Die Zeit. Schmidt er fortsatt svært interessert i politikk, og har klare meninger om utfordringene for Europa.

– Alt har en klar retning for hva som nå står på spill for Europa. Han kan historien om stormakters vekst og fall, men først og fremst brenner han for Europa i dag, og sier «Tyskland er viktig for Europa. Men dere må forstå og aldri glemme at Europa er enda viktigere for Tyskland», sier Støre.

Støre vil vite mer om Schmidts tanker om demokrati og rettsstat.

– Jeg spør ham om Europa kan gjenvinne skaperkraften, og få hjulene i gang og bekjempe arbeidsledigheten, og fornye og løfte seg selv. Da tenner den tidligere forbundskansleren en ny sigarett, forteller Støre.

En lav sol skinner gjennom vinduene. Schmidt sitter en meter fra Støre, men blir nesten borte i røykskyen, mens han tenker seg om.

– Skaperkraft henger sammen med vitalitet, og vitalitetens kraft er ungdommens. Men vi europeere eldes, vi blir over tid færre unge. Dermed blir det stadig mindre vitalitet. Men vi har demokrati og rettsstat, og det kan i lengden bli Europas triumf dersom vi forvalter vårt ansvar forstandig, forteller han til Støre gjennom røyken.

Opptatt av Utøya

Så spør Schmidt etter gamle kjente i Norge, men de fleste av dem har gått bort, må Støre meddele. Det som slår Støre er at den gamle kansleren har så mye kunnskaper.

– Det slår meg at han kan mer om norsk politikk enn mange av mine nåværende tyske kolleger.

Schmidt snur seg og peker på veggen langs trappen til andre etasje. Der henger et lite Munch-trykk som han en gang fikk i gave fra et besøk i Norge.

Til slutt spør Schmidt han Støre om Utøya og 22. juli.

– Han kan ikke fatte at noe slikt kunne være mulig noe sted – og av alle steder i Norge. Her stopper den gamle kloke mannen og blir uten ord han også, sier Støre.

Hør hele Sommer i P2 med Jonas Gahr Støre tirsdag 3. juli kl. 15.03 i P2 , med reprise onsdag 4. juli kl. 10.03.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober