NRK Meny
Normal

Gammel kansler gjorde inntrykk

Et uoffisielt møte med en forlengst avgått tysk forbundskansler, gjorde sterkt inntrykk på utenriksminister Jonas Gahr Støre, forteller han i Sommer i P2.

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre møtte den tidligere forbundskansleren Helmut Smith på en reise til Hamburg. - Han spurte meg om Utøya, forteller Støre. Bildet er tatt på Utøya 21. juli i fjor.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Det er gjerne ting som skjer utenfor programmet, Jonas Gahr Støre husker best fra sine reiser som utenriksminister.

– Blant de menneskene jeg husker best, er gjerne de menneskene som ikke stod på talelistene eller satt ved møtebordene, forteller Jonas Gahr Støre i radioprogrammet Sommer i P2 .

– Har fascinert meg i mange år

En slik opplevelse hadde Støre i forbindelse med et offisielt møte i Hamburg i februar i år.

– Etter et ganske ordinært møte – kjedelig var det også – i Østersjørådet satte jeg av en formiddag for å møte en av de store skikkelsene i europeisk etterkrigshistorie. Han er en person som har fascinert meg i mange år – da jeg var student, og senere som politiker – og som jeg egentlig hadde et veldig sterkt ønske om å møte, forteller Støre.

I en landlig forstad av Hamburg møter Støre 94 år gamle Helmut Schmidt, som var forbundskansler i Vest-Tyskland fra 1974 til 1982. Schmidt har også vært næringsminister, finansminister og forsvarsminister. Dette møtet ble en stor opplevelse for den norske utenriksministeren.

– Vi ble tatt imot vennlig av en vakt som førte oss inn i huset, og inn i dagligstuen. I en rullestol ved et bord, i karakteristisk profil med en sigarett i munnviken, satt Helmut Schmidt, forteller Støre.

Schmidts stue rommer bokhyller i metervis fra flere generasjoner, og veggene er fylt med bilder, trykk og tegninger, legger Støre merke til.

– Helmut Schmidt er et leksikon av begivenheter og historie og sammenhenger. Han er en kilde for europeiske verdier om sammensatt fortid, krevende samtid og åpen fremtid, sier Støre.

Europas fremtid på spill

Jonas Gahr Støre er fascinert over at 94-åringen hver dag drar inn til sentrum av Hamburg for å snakke med avisen Die Zeit. Schmidt er fortsatt svært interessert i politikk, og har klare meninger om utfordringene for Europa.

– Alt har en klar retning for hva som nå står på spill for Europa. Han kan historien om stormakters vekst og fall, men først og fremst brenner han for Europa i dag, og sier «Tyskland er viktig for Europa. Men dere må forstå og aldri glemme at Europa er enda viktigere for Tyskland», sier Støre.

Støre vil vite mer om Schmidts tanker om demokrati og rettsstat.

– Jeg spør ham om Europa kan gjenvinne skaperkraften, og få hjulene i gang og bekjempe arbeidsledigheten, og fornye og løfte seg selv. Da tenner den tidligere forbundskansleren en ny sigarett, forteller Støre.

En lav sol skinner gjennom vinduene. Schmidt sitter en meter fra Støre, men blir nesten borte i røykskyen, mens han tenker seg om.

– Skaperkraft henger sammen med vitalitet, og vitalitetens kraft er ungdommens. Men vi europeere eldes, vi blir over tid færre unge. Dermed blir det stadig mindre vitalitet. Men vi har demokrati og rettsstat, og det kan i lengden bli Europas triumf dersom vi forvalter vårt ansvar forstandig, forteller han til Støre gjennom røyken.

Opptatt av Utøya

Så spør Schmidt etter gamle kjente i Norge, men de fleste av dem har gått bort, må Støre meddele. Det som slår Støre er at den gamle kansleren har så mye kunnskaper.

– Det slår meg at han kan mer om norsk politikk enn mange av mine nåværende tyske kolleger.

Schmidt snur seg og peker på veggen langs trappen til andre etasje. Der henger et lite Munch-trykk som han en gang fikk i gave fra et besøk i Norge.

Til slutt spør Schmidt han Støre om Utøya og 22. juli.

– Han kan ikke fatte at noe slikt kunne være mulig noe sted – og av alle steder i Norge. Her stopper den gamle kloke mannen og blir uten ord han også, sier Støre.

Hør hele Sommer i P2 med Jonas Gahr Støre tirsdag 3. juli kl. 15.03 i P2 , med reprise onsdag 4. juli kl. 10.03.

Kulturstrøm

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om hans utrolige liv. NRK fikk ja.

  • Maler for åpen scene

    I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

    Laster Instagram-innhold