Hopp til innhold

– Lengsel etter gamle kjønnsroller

Bestselgerboken «Hel ved» skaper en lengsel etter gamle kjønnsroller og hindrer integrering, mener en svensk forsker.

Lars Mytting

Suksessforfatteren Lars Mytting ved peisilden

Foto: Geir-Olav Slåen / NRK

– De tre siste tiårene har vi skapt nye bastioner som er ganske kjønnsdelte. Jeg tenker på grilling og vedhugging. Det er det først og fremst menn som gjør, sier etnolog og forsker ved Nordiska museet i Stockholm, Jonas Engman.

«Hel ved» har solgt som varmt hvetebrød, også i nabolandet.

Myk maskulinitet

– Jeg har problemer med å ta kritikken alvorlig, sier forfatter Lars Mytting. Han hevder boka «Hel ved» fremmer en myk maskulinitet.

På få uker har han solgt 65.000 eksemplarer i Sverige og Finland. Nå står flere land for tur.

Siden Engman fremførte kritikken i den svenske avisen Expressen har ikke reaksjonene latt vente på seg. Mytting har fått flere hundre sympatierklæringer via sosiale medier.

Engman holder på sitt, selv om han presiserer at han ikke har noe imot boka.

– Det er kanskje ikke noe problem, men både Sverige og Norge er jo i verdenstoppen når det gjelder likestilling, og da er dette et eksempel på store forskjeller mellom kjønnene, sier han.

Vedsamling har jo kulturhistorisk vært en kvinnelig oppgave. Men i dag er ved og vedhugging noe man forbinder med menn. Sammen med en viss type matlaging, som grilling.

Jonas Engman, etnolog

– Jeg synes vi er i ferd med å skape nye skiller mellom kjønnene. Det er interessant, men også litt problematisk. Det går på tvers av våre forestillinger om likeverd, mener Engman.

– Tyr til latteren

Jørgen Lorentzen

Jørgen Lorentzen

Foto: NRK

Den norske kjønnsforskeren Jørgen Lorentzen mener også at den svenske kollegaen bommer. – Man må jo nesten ty til latteren når man hører at vedhugging kan bli til hinder for likestilling og integrasjon, sier han.

Han peker på at det var mange kvinner, både svenske og norske, som kjøpte bestselgeren.

– Jeg tror kvinner setter stor pris på at menn til tider går i skogen og hogger ved. Da kommer de lykkeligere hjem, det er jeg helt overbevist om, sier Lorentzen.

– Ikke kommet langt

– Jeg har ingenting med å kritisere bøker, men mitt poeng er at det skapes flere bastioner som er nye og mannlige. Det synes jeg er problematisk og går på tvers av vår kamp for likestilling. Jeg tror ikke vi som samfunn har kommet så langt når det gjelder likestilling, og at vi i bunn og grunn er nokså konservative, sier hans svenske kollega.

I Norge er interessen for ved og vedfyring stadig like intens. NRKs tolv timer lange vedprogram vakte seernes begeistring i februar.

I 12 timar gjer veden deg varm på NRK2. Du møter Lars Mytting, Mads Gilbert, Toralv Maurstad og mange fleire dedikerte vedafolk. Bli opplyst og kjenn varmen! Me følgjer bålet minutt for minutt heilt fram til morgonen.

Nasjonal vedkveld engasjerte mange. Her ser du sendingen på ny.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)