NRK Meny
Normal

Galskap, sa de

Det er noe fascinerende ved mennesker som bryter med det vante og går sin egen vei. Sånn var det med Charlie Christian og sånn var det med ukas filosof i Studio Sokrates, Michel Focault. Charlie var så besatt av å uttrykke seg på seks strenger at han bygde sine første gitarer av sigarkasser og fiskesnøre. Focault vender oppmerksomheten mot det vi ikke snakker om, galskap, og skriver historien om asylenes tilblivelse. Når vi møter mennesker av Focault og Christians støpning våkner vi av den eksistensielle middagshvilen – og får øye på oss selv…Focault sier det rett ut: - Filosofi er å forskyve rammene for vår tenkning. Å forandre etablerte verdier. Filosofi er all slags arbeide som retter seg inn mot å tenke annerledes, å handle annerledes og å bli til noe annet enn man er. At Focault mente det han sa til sin venn i et intervju like før sin død ser vi av titlene på de arbeidene han publiserte

Hør: Studio Sokrates om Charlie Christian og Michel Focault, del 1. 24. mai 2003

Galskapens historie

Focault undersøker om det kan forsvares å definere noen mennesker som gale. – Med hvilken rett bestemmer den offisielle kulturen at noen individer er å betrakte som gale, syke og å henvise disse menneskene til asyler eller spesialinstitusjoner. Hvordan begrunner den offentlige kulturen sin egen praksis? Focaults funn er naturligvis nedslående. Opplysningstiden med sin optimistiske vekt på fornuftens evne til å sende menneskeheten inn i saligheten – er den fremste kraften bak overgrepene på de gale.

Focault får sine lesere til å tvile på det grunnlaget offentligheten støtter seg på når mennesker sendes på asyl. Senere tar Focault for seg moderne medisin og skriver om klinikkenes tilblivelse. – Det medisinske blikkets arkeologi. Slik klargjør han de forutsetningene den behandlende legen bygger på og får fram at moderne medisin i en viss forstand patologiserer det som er avvikende.

Man kan godt si at Michel Focault er en farlig filosof.

Bebop

Charlie Christians karriere er bemerkelsesverdig fordi han var så kort tid i rampelyset. De viktigste og mest berømte opptakene vi har med Christian er gjort i en periode som ikke varte mer enn to år. For mange må Charlie Christian ha fortont seg som en raring, med den elektriske gitaren sin. Folk flest betraktet elektirisitet som noe man brukte i lyktestolper og vaskemaskiner – elektrisitet i et orkester var noe fremmed og uvant. Men Charlie lekte med den elektriske gitaren i en tid der de fleste anså ham for å drive med merkelige eksperimenter.

Likevel kunne ingen unngå å legge merke til teknikken hans. Dristige tonesprang, svingende sekstenedelsnoter og hans måte å tvinge et maksimum av følelser ut av lynraske løp over gitarhalsen gjorde at Charlie Christian ble lagt merke til. Alle med litt interesse for gitarspill kan høre hvordan Christians teknikk er kopiert av seinere gitarister.

Ukas tankekorn

Der er en forbindelse mellom Michel Focault og Charlie Christian hvis man tenker slik: Både Focault og Christian er enslags originaler som går utenfor den ferdig tråkkede løypa: Christian med sin elektriske gitar- Focault med sin interesse for det man tier om, galskapen, fengselet og asylet.

Dessuten, begge to er høykompetente innen hvert sitt felt, slik at sporene de setter blir tydelige, og kommer etter langs de stiene disse to karene tråkker. Hva synes du om den tanken? Send en e-post til Studio Sokrates og la oss få greie på hva du tenker.

Musikken

1: Grand Slam

2: Solo Flight

Lyd og video

Studio Sokrates om Charlie Christian og Michel Focault - 24. mai, 2003

Kulturstrøm

 • Saabye Christensen får Oslo-medalje

  Forfatter Lars Saabye Christensen tildeles St. Hallvard-medaljen, som er Oslo bys høyeste utmerkelse, for sin «verdifulle innsats for hovedstaden».– Det er en stor ære og glede å kunne motta St. Hallvard-medaljen, og det er også en like stor inspirasjon til å skrive og dikte videre om denne byen jeg er så nært knyttet til og setter så høyt, sier han ifølge NTBs pressemelding. Les Oslo kommunes begrunnelse for tildelingen her. (NTB)

  Lars Saabye Christensen
  Foto: Olav Døvik / NRK
 • Norsk 1. plass i pressefrihet

  Norge er det landet i verden hvor pressefriheten står sterkest, ifølge Reporters Without Borders årlige pressefrihetsundersøkelse. USA faller to plasser på listen, fra 43. til 45. plass, under ledelsen av Donald Trump, som blant annet har kalt journalister «fiender av folket». Nederst på lista ligger Nord-Korea. Les rapporten her.

  Laster Twitter-innhold
 • Sjå Sigrid på Jimmy Fallon

  Sigrid Solbakk Raabe frå Ålesund spelte for nærmare tre millionar amerikanarar då ho opptredde på Jimmy Fallons «The Tonight Show» i USA i natt. Sjå videoen her.