- Ikke alle blir hørt

Debatten om ytringsfrihet har vært for snever i Norge, mener utenriksminsteren.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre lanserte boken "Å gjøre en forskjell".

Utenriksminister Jonas Gahr Støre lanserte boken 'Å gjøre en forskjell'.

Foto: KNUT FALCH / SCANPIX

Den norske ytringsfrihetsdebatten har fokusert for mye på retten til å komme med krenkende uttalelser, og for lite på hvem som kommer til orde, mener utenriksminster Jonas Gahr Støre, som i dag presenterte boken "Å gjøre en forskjell".

- Det er en viktig del av at et samfunn at alle stort sett har lik adgang til å bli hørt, sier han til NRK.

Han er bekymret over at mange med minoritetsbakgrunn ikke får fram sin stemme i media.

- Det kan få opplevelsen av eksklusjon og marginalisering, og det er bekymringsfulle fenomener i samfunnet som vi alltid må ha fokus på, sier Støre.

- Paradoksalt

Daglig leder i ungdomsorganisasjonen African Youth, Sam Chimobi Ahamba, hilser utspillet velkommen.

- Jeg tror det er mange som kan kjenne seg igjen i det utenriksministeren sier. Når media kontakter noen i minoritetsmiljøet er det ofte i forbindelse med noe negativt. Det fører til dårlig profilering, og det er leit, sier Ahamba.

Knut Olav Åmås

Aftenpostens Knut Olav Åmås.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Men kultur- og debattredaktør i Aftenposten, Knut Olav Åmås, mener det er et paradoks at dette kommer fra utenriksministeren.

- Det er særdeles interessant at Jonas Gahr Støre er betenkt over den plassen vi alle tar med våre klippekort til spalter og mikrofoner. Det er paradoksalt at akkurat han skriver dette fordi han er den mest mediale og skrivende utenriksminister og statsråd vi har, sier Åmås.

- Problemet er etermediene

Åmås mener selv at den norske samfunnsdebatten har blitt bredere med flere stemmer. Aftenposten har selv prøvd å ta inn nye stemmer, og lykkes godt med det, mener han.

- Det gjelder å slippe til noen og vise at noen får begynne. Her har det har skjedd mye i flere norske aviser de siste årene. Det er først og fremst de store etermediene som er problemet her - der den lille sirkelen av gjengangere får herje på.

Kulturstrøm

 • Gitar til 11 millioner kroner

  En av gitarene til Duane Allman, gitarist i Allman Brothers Band, ble solgt for nærmere 11 millioner kroner. Gibsonen, en Les Paul fra 1957, gikk under hammeren for på Gotta Have Rock and Rollsnettauksjon, melder Rolling Stone. Kjøperen ønsker å være anonym (NTB).

  Duane Allman med bandet Allman Brothers
  Foto: AP/Scanpix
 • Vurderer gressbytte etter Rammstein

  Norges Fotballforbund håper Ullevaal stadion kom seg velberget gjennom søndagens gigantiske Rammstein-konsert, men utelukker ikke gressbytte før Malta-kampen. Rammsteins konserter krever noe av de mest omfattende sceneriggingene i musikkverdenen. Søndagskonserten gjorde at underlaget var helt tildekket av plater i seks døgn (NTB).

  Rammstein, fra Europa-turneen i 2019
  Foto: CHRISTOPHE GATEAU / AFP/Scanpix
 • Hestenesprisen til Firing Lunde

  Anders Firing Lunde i Morgenbladet er tildelt årets Hestenespris for sitt arbeid. Han ble tildelt prisen under filmfestivalen i Haugesund mandag kveld. I begrunnelsen skriver juryen at «Lunde skriver med autoritet, dette er en som kan stoffet sitt, og med sterk tilstedeværelse i teksten». Hestenesprisen deles ut hvert år til en journalist som utmerker seg innenfor sjangrene kultur, film eller portrett.(NTB).