Hopp til innhold

- Ikke alle blir hørt

Debatten om ytringsfrihet har vært for snever i Norge, mener utenriksminsteren.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre lanserte boken "Å gjøre en forskjell".

Utenriksminister Jonas Gahr Støre lanserte boken 'Å gjøre en forskjell'.

Foto: KNUT FALCH / SCANPIX

Den norske ytringsfrihetsdebatten har fokusert for mye på retten til å komme med krenkende uttalelser, og for lite på hvem som kommer til orde, mener utenriksminster Jonas Gahr Støre, som i dag presenterte boken "Å gjøre en forskjell".

- Det er en viktig del av at et samfunn at alle stort sett har lik adgang til å bli hørt, sier han til NRK.

Han er bekymret over at mange med minoritetsbakgrunn ikke får fram sin stemme i media.

- Det kan få opplevelsen av eksklusjon og marginalisering, og det er bekymringsfulle fenomener i samfunnet som vi alltid må ha fokus på, sier Støre.

- Paradoksalt

Daglig leder i ungdomsorganisasjonen African Youth, Sam Chimobi Ahamba, hilser utspillet velkommen.

- Jeg tror det er mange som kan kjenne seg igjen i det utenriksministeren sier. Når media kontakter noen i minoritetsmiljøet er det ofte i forbindelse med noe negativt. Det fører til dårlig profilering, og det er leit, sier Ahamba.

Knut Olav Åmås

Aftenpostens Knut Olav Åmås.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Men kultur- og debattredaktør i Aftenposten, Knut Olav Åmås, mener det er et paradoks at dette kommer fra utenriksministeren.

- Det er særdeles interessant at Jonas Gahr Støre er betenkt over den plassen vi alle tar med våre klippekort til spalter og mikrofoner. Det er paradoksalt at akkurat han skriver dette fordi han er den mest mediale og skrivende utenriksminister og statsråd vi har, sier Åmås.

- Problemet er etermediene

Åmås mener selv at den norske samfunnsdebatten har blitt bredere med flere stemmer. Aftenposten har selv prøvd å ta inn nye stemmer, og lykkes godt med det, mener han.

- Det gjelder å slippe til noen og vise at noen får begynne. Her har det har skjedd mye i flere norske aviser de siste årene. Det er først og fremst de store etermediene som er problemet her - der den lille sirkelen av gjengangere får herje på.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober