NRK Meny
Normal

Rein og klar med ny plate

Dave Gahan er klar med oppfølgeren til «Paper Monsters». Han var en av de verste knarkerne i bransjen - men nå er han rein.

Dave Gahan, Depeche Mode

Dave Gahan er klar med sitt andre soloalbum - «Hourglass».

Foto: SALVATORE DI NOLFI / AP

Når Dave Gahan nå slipper sitt andre soloalbum er han helt rein, hevder han sjøl.

I 2006 var han med på en lite flatterende liste. Da ble han kåret til en av tidenes ti største dopere rocken av Q Magazine. Han klarte å få sjetteplassen på den lite glamorøse lista.

Var klinisk død

I følge magasinet ble han bestevenn med selve ur-rockedopet, heroin, på begynnelsen av 90-tallet.

Et vennskap som klarte å ta livet av ham. Gahan var klinisk død i seks minutter etter en overdose i Hollywood i 1996.

Men en artikkel i dansk EkstraBladet forteller hvordan tiden etter dopmarerittet har vært

Dave Gahan - "Hourglass"

Dave Gahans nye album, 'Hourglass.

Foto: Albumcover

- Jeg er blitt eldre, og livet er blitt bedre. Det trodde jeg aldri skulle skje da jeg var 35. Da tenkte jeg ikke på annet enn når og hvordan jeg skulle få det neste skuddet, forklarer Depeche Mode-sangeren til avisa.

Avhengig av andre ting

Det nye albumet «Hourglass» har han spilt inn sammen med to av musikerne fra Depeche Modes turnéband – trommisen Christan Eigner og gitaristen og bassisten Andrew Phillpott. Plata kommer fire år etter hans siste soloalbum - «Paper Monsters». Og i dag er det helt andre ting Gahan er avhengig av enn narkotika.

- Nå er jeg avhengig av å ha kontroll over livet mitt. Tidligere brukte jeg stoff for å forsøke å flykte fra meg sjøl. Men det gjorde meg ikke noen tjenester.

Gahan sier avvenningsklikken er det siste stedet du ønsker å komme, men at det av og til er eneste muligheten for å komme ut av helvetet. Og han har følgende bemerkning til sine rockekollegaer Pete Doherty og Amy Winehouse som sliter med liknende problemer i dag:

- Førte til absolutt ingenting

- Folk får velge sjøl hva de roter seg inn i for å få fart på kreativiteten. Men for meg førte det til absolutt ingenting. Det var en periode jeg følte at jeg aldri mer ville få en brukbar idé til resten av livet. Men er du så heldig at du overlever stoffmisbruket, kan du kanskje inspirere andre med ditt arbeid – og det beste jeg har laget stammer fra tiden etter stoffene, mener Dave Gahan, som har en god nyhet til Depeche Mode-fansen.

- Vi har snakket om å møtes igjen en gang neste år med henblikk på å lage et nytt album.