NRK Meny
Normal

Rein og klar med ny plate

Dave Gahan er klar med oppfølgeren til «Paper Monsters». Han var en av de verste knarkerne i bransjen - men nå er han rein.

Dave Gahan, Depeche Mode

Dave Gahan er klar med sitt andre soloalbum - «Hourglass».

Foto: SALVATORE DI NOLFI / AP

Når Dave Gahan nå slipper sitt andre soloalbum er han helt rein, hevder han sjøl.

I 2006 var han med på en lite flatterende liste. Da ble han kåret til en av tidenes ti største dopere rocken av Q Magazine. Han klarte å få sjetteplassen på den lite glamorøse lista.

Var klinisk død

I følge magasinet ble han bestevenn med selve ur-rockedopet, heroin, på begynnelsen av 90-tallet.

Et vennskap som klarte å ta livet av ham. Gahan var klinisk død i seks minutter etter en overdose i Hollywood i 1996.

Men en artikkel i dansk EkstraBladet forteller hvordan tiden etter dopmarerittet har vært

Dave Gahan - "Hourglass"

Dave Gahans nye album, 'Hourglass.

Foto: Albumcover

- Jeg er blitt eldre, og livet er blitt bedre. Det trodde jeg aldri skulle skje da jeg var 35. Da tenkte jeg ikke på annet enn når og hvordan jeg skulle få det neste skuddet, forklarer Depeche Mode-sangeren til avisa.

Avhengig av andre ting

Det nye albumet «Hourglass» har han spilt inn sammen med to av musikerne fra Depeche Modes turnéband – trommisen Christan Eigner og gitaristen og bassisten Andrew Phillpott. Plata kommer fire år etter hans siste soloalbum - «Paper Monsters». Og i dag er det helt andre ting Gahan er avhengig av enn narkotika.

- Nå er jeg avhengig av å ha kontroll over livet mitt. Tidligere brukte jeg stoff for å forsøke å flykte fra meg sjøl. Men det gjorde meg ikke noen tjenester.

Gahan sier avvenningsklikken er det siste stedet du ønsker å komme, men at det av og til er eneste muligheten for å komme ut av helvetet. Og han har følgende bemerkning til sine rockekollegaer Pete Doherty og Amy Winehouse som sliter med liknende problemer i dag:

- Førte til absolutt ingenting

- Folk får velge sjøl hva de roter seg inn i for å få fart på kreativiteten. Men for meg førte det til absolutt ingenting. Det var en periode jeg følte at jeg aldri mer ville få en brukbar idé til resten av livet. Men er du så heldig at du overlever stoffmisbruket, kan du kanskje inspirere andre med ditt arbeid – og det beste jeg har laget stammer fra tiden etter stoffene, mener Dave Gahan, som har en god nyhet til Depeche Mode-fansen.

- Vi har snakket om å møtes igjen en gang neste år med henblikk på å lage et nytt album.

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).