Filmportrettet: Gael Garcia Bernal

Han har brune øyne - langt mørkt hår og er utropt til filmens deiligste sex-mex talent. Det synes Gael Garcia Bernal er morsomt, men forvirrende.

Gael Garca Bernal
Foto: BORIS HORVAT / AFP

- Jeg vet ikke hva som gir sexsymbol-status. Jeg er jo liten av vekst og har ikke muskler. Da er det jo flaks å havne på listen, sier meksikaneren.

God smak

Señor Bernal er ikke bare smellvakker, men også en kar med god smak. Han spiller så å si  bare i kvalitetsfilmer, slik som ”Og mora di også, ”Dårlig oppdragelse” og ”Motorsykkeldagbøkene”. Han tilstår at han er en drømmer i livet. Nå deler han drømmene med publikum i premiereklare ”Vitenskap om drømmer".

Gael Garcia Bernal
Foto: Valery Hache / Scanpix/AFP

- Den filmen var rene djevelutdrivelsen for meg. Men i stedenfor å drive ut djevlene ga jeg de mer ild, sier han.

Gael Carcia Bernal snakker fransk, italiensk, spansk og engelsk. Han er snart 29 år og vokste opp i en kunstnerfamilie i Guadalajara i Mexico. I skoleferiene dro han rundt i fjell-landsbyene og lærte fattige barn å lese. Han ble berømt som 14 åring i en såpeserie, studerte skuespilleri i London og ble verdenskjent med filmen ”Elskede kjøtere”, som også gjorde suksess her i Norge.

- Virkelighet er kjedelig

Bernal klager til pressen over at dagens filmer handler for mye om virkelighet.

- Virkelighet er kjedelig – derfor er det flott å kunne gjøre noe som ikke er virkelig, sier han 

– Jeg ser på livet som en livslang læring og gjør det jeg elsker - forteller historier, reiser og drømmer. Det er rene galskapen, men et privilegium jeg akter å fortsette med.

Kulturstrøm

 • 26,9 millioner til musikk

  Kulturrådet bevilger 26,9 millioner kroner til 227 musikkprosjekter over hele landet.

  45 av prosjektene som har fått tildeling er rettet mot barn og unge, opplyser Kulturrådet.

  – Vi ønsker et større mangfold blant søkerne til arrangørordningen, særlig når det gjelder hvilke publikumsgrupper prosjektene treffer, sier leder i musikkutvalget for arrangør- og festivalstøtte, Jan Ole Otnæs.

  Til sammen er det gitt tilskudd til flere enn 1.350 konserter over hele landet og i utlandet.

 • Artisten R. Kelly kjent skyldig

  Mandag kveld ble den tidligere artisten R. Kelly (54) funnet skyldig i blant annet menneskehandel og seksuelle overgrep. Det skriver Reuters. Rettssaken startet 18. august. Han er også siktet for kidnapping, bestikkelser og tvangsarbeid, samt å ha manipulert og truet til seg sex med mindreårige jenter.

  Juryen, som bestod av sju menn og fem kvinner, har diskutert skyldsspørsmålet siden fredag ettermiddag. Nå som juryen har funnet ham skyldig, risikerer den tidligere artisten flere tiår i fengsel. Han ble dømt skyldig på alle ni tiltalepunkter. R. Kelly hevder selv han er uskyldig.

 • Bronse i VM i kokkekunst

  Even Strandbråten Sørum fra Valdres var med i den prestisjetunge konkurransen Bocuse d'or i Lyon i Frankrike, eller verdensmesterskapet i kokkekunst. Det norske laget fikk tredjeplass i konkurransen. Innlandet har dermed fått en fersk matmedaljør.