NRK Meny
Normal

Filmportrettet: Gael Garcia Bernal

Han har brune øyne - langt mørkt hår og er utropt til filmens deiligste sex-mex talent. Det synes Gael Garcia Bernal er morsomt, men forvirrende.

Gael Garca Bernal
Foto: BORIS HORVAT / AFP

- Jeg vet ikke hva som gir sexsymbol-status. Jeg er jo liten av vekst og har ikke muskler. Da er det jo flaks å havne på listen, sier meksikaneren.

God smak

Señor Bernal er ikke bare smellvakker, men også en kar med god smak. Han spiller så å si  bare i kvalitetsfilmer, slik som ”Og mora di også, ”Dårlig oppdragelse” og ”Motorsykkeldagbøkene”. Han tilstår at han er en drømmer i livet. Nå deler han drømmene med publikum i premiereklare ”Vitenskap om drømmer".

Gael Garcia Bernal
Foto: Valery Hache / Scanpix/AFP

- Den filmen var rene djevelutdrivelsen for meg. Men i stedenfor å drive ut djevlene ga jeg de mer ild, sier han.

Gael Carcia Bernal snakker fransk, italiensk, spansk og engelsk. Han er snart 29 år og vokste opp i en kunstnerfamilie i Guadalajara i Mexico. I skoleferiene dro han rundt i fjell-landsbyene og lærte fattige barn å lese. Han ble berømt som 14 åring i en såpeserie, studerte skuespilleri i London og ble verdenskjent med filmen ”Elskede kjøtere”, som også gjorde suksess her i Norge.

- Virkelighet er kjedelig

Bernal klager til pressen over at dagens filmer handler for mye om virkelighet.

- Virkelighet er kjedelig – derfor er det flott å kunne gjøre noe som ikke er virkelig, sier han 

– Jeg ser på livet som en livslang læring og gjør det jeg elsker - forteller historier, reiser og drømmer. Det er rene galskapen, men et privilegium jeg akter å fortsette med.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP