NRK Meny
Normal

Gabi Lunca: Sounds From A Bygone Age, Vol. 5

Hun var Ceaucescus yndling, og ble folkets. Så falt muren. Knapt 20 år senere er det resten av verdens tur til å oppdage Romanias store lautarisangerinne, Gabi Lunca.

Gabi Lunca
Foto: YouTube

Gabi Lunca
Foto: Cover

Det er mulig dette er en kamp mot vindmøller. Men det er jo ikke sikkert vindmøllene vinner. Egentlig er dette en slags trist solskinnshistorie.

Da den kalde krigen delte Europa i to, ble vi i vest fraskåret muligheten til å oppleve musikken fra øst. Helt til nå. To tyskere har satt seg fore å gjøre noe med dette avsindige misforhold i vår musikkhistorie. Gjennom møysommelige undersøkelser og gode kontakter, oppnådd gjennom to kjærester som begge er rumenere, har de fått foten inn i arkivet til det gamle statlige plateselskapet i Romania, Elektrecord.

Der har de gått gjennom kilometer på kilometer med gamle analoge lydbånd, fulle av studioopptak, radiokonserter og bryllupsmusikk tatt rett fra kilden. Siden tusenårsskiftet har deres plateselskap, Asphalt Tango, med smakfulle mellomrom sluppet den ene vidunderlige platen med rumensk sigøynermusikk etter den andre – med Gabi Luca er serien ”Sounds From A Bygone Age” blitt fem plater i alt, og kvaliteten, lyden og energien er fremdeles superb.

Melankoli

Musikerne til Gabi Lunca er tidvis de samme som har vært i fokus på de foregående fire platene i denne serien, fiolinisten Ion Petre Stoican og den fantastiske cimbalomspilleren Toni Iordache, men først og fremst henne livslange samarbeidspartner, trekkspilleren Ion Onoriu, som gir henne melankolsk ballast og instrumentell luft under vingene.

Usentimentalt

Den rumenske lautarimusikken krever sin artist. I likhet med musikkformer så forskjellige som portugisisk fado, amerikansk blues og argentinsk tango, krever de rumenske sigøynernes lautarimusikk inderlighet og overbevisning for ikke å bli banalt sentimental. Få klarer det, men Gabi Lunca var en av dem. Jeg sier "var", selv om Gabi, i motsetning til alle de andre vi hører her, lever fremdeles. Lautari er ut i dagens Romania, og snart 70 år gamle Gabi Lunca opptrer nå bare i pinsemenigheten, som hun har vært en del av hele livet, også i de årene hun var Ceaucescus yndling og ble spilt i statsradioen daglig. Det var på den måten hun også ble folkets yndling. Det sies at da hun falt i unåde hos Ceaucescu, ble sangene hennes bare spilt på radioen før klokken seks om morgenen, og at rumenere satte vekkeklokken på fem, slik Gabi Luncas sanger kunne akkompagnere kopper med lunken Nescafé landet rundt, før fabrikkpipene begynte å kalle dem inn.

På høy tid

Nå er altså disse gamle sangene med Gabi Lunca, innspilt på 1960- og 1970-tallet for første gang tilgjengelig for oss utenfor Romania. I landet selv dominerer billige synthesizerproduksjoner musikkscenen, både blant sigøynere og andre. Men Gabi Lunca er på ingen måte glemt. Hvorvidt Asphalt Tango Records’ nyutgivelser vil ha noen effekt på musikkmarkedet i Romania, eller for den saks skyld, i Europa for øvrig, gjenstår å se. Jeg tviler. Men musikk av dette kaliberet kommer aldri for sent.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK