NRK Meny
Normal

Fyller operahuset i Sydney

En aboriginsk sanger, født blind og oppvokst i fattigdom, har tatt Australia med storm.

Geoffrey Gurrumul Yunupingu

Yunupingu på NT Indidenous Music Awards, august 2006

Foto: Myspace

Han er ekstremt beskjeden og snakker svært lite engelsk. Men 38 år gamle Geoffrey Gurrumul Yunupingu fra Elcho Island blir omtalt som ett av de mest sensasjonelle talenter som noensinne har kommet fra den aboriginske befolkningen.

Geoffrey Gurrumul Yunupingu på Myspace

Forteller sine historier

- Yunupingu er ikke en aktivist eller sosial kommentator av noe slag. Han sier at han bare ser på det som sin oppgave å fortelle disse historiene fra kulturen sin, sier Michael Hohnen, som er Yunupingus venn, oversetter og produsent.

Yunupingu framfører en blanding av nye og tradisjonelle sanger, de fleste på hans morsmål Yolngu, noe som speiler hans bakgrunn fra et av de mest isolerte områdene av Australia.

Til den engelske avisen The Guardian forteller Hohnen at Yunuping ikke har en politisk agenda, til tross for at store deler av aboriginene fortsatt sliter med dårlig helse, arbeidsløshet og fattigdom.

Fyller operahuset i Sidney

Kritikere omtaler stemmen hans som utenomjordisk, og Sir Elton John, Sting og Björk er uttalte fans av musikken hans.

Yunupingus debutalbum topper de uavhengige salgslistene i Australia, og hans to fullsatte konserter i operahuset i Sidney sist helg resulterte i stående applaus fra publikum.

Han er i stor grad selvlært på trommer, tangenter, gitar og didgeridoo, men det er hans klare stemme som blir framhevet i kritikkene. Anmelderen Bruce Elder i avisen Sydney Morning Herald skriver at hans første reaksjon de han hørte musikken var at ”vi her har å gjøre med den første aboriginske stemmen av absolutt utenomjordisk skjønnhet”. Iain Shedden i avisen The Australian skriver at Yunupingu omsluttes av en ”ubeskrivelig aura”.

- Trenger ikke penger

Yunupingu har ikke lært blindeskrift, har ikke førerhund og bruker ikke markeringsstokk.

Selv har han fortalt journalister at har ikke trenger penger, så i tråd med den aboriginske tradisjonen for å dele goder går alle hans inntekter til moren og tantene hans på Elcho Island.

Michael Hohnen sier til The Guardian at Yunupingus suksess ikke har kommet over natten. Han har nemlig spilt i årevis med det velkjente bandet Yothu Yindi, og hans eget Saltwater Band, før han begynte som soloartist.

Kulturstrøm

  • Musikksjefen anbefaler

    P13s Kristin Winsents byr på deilig ny musikk som et lydspor til sommeren. Du får blant annet høre Spiritualized, Florence + The Machine, Highasakite, Dirty Projectors, Sigrid, og en vakker hyllest til Sparklehorse, signert PJ Harvey og John Parish. Volum opp, og velkommen til Musikksjefen!

    Kristin Winsents byr på deilig ny musikk som et lydspor til sommeren. Du får blant annet høre Spiritualized, Florence + The Machine, Highasakite, Dirty Projectors, Sigrid, og en vakker hyllest til Sparklehorse, signert PJ Harvey og John Parish. Velkommen til Musikksjefen!