NRK Meny
Normal

Fylla har skylda

Endelig har Norah Jones begynt å skrive låter på gitar. Men noen ganger er det ingenting som hjelper mer enn en skikkelig rotbløyte.

Norah Jones
Foto: EMI Music

Norah Jones
Foto: EMI Music

Se Norah Jones' nye video her:  "Thinking about you"

- Tar vi helt feil, eller hører vi påseila sjømannsvibber på låta "Sinkin’ Soon"?

- He he, ja, no sånt. Vi fikk den ikke ordentlig til, så vi dro i stedet ut og spiste. Det ble en god del drikke, og vi sjanglet tilbake. Da satt den på første take, ler Norah Jones.

Jeg har nettopp, aller nådigst, fått høre på den nye plata til Norah Jones. Men jeg måtte love på tro og ære å ikke lekke den på internett.

- He he. Du vet, de folka er så paranoide nå, blåser Norah Jones.

Når du har solgt 30 millioner plater siden debuten i 2001 slutter du kanskje å bekymre deg over slike verdslige anliggender. (På den annen side, det var da ingen som fryktet internett mer enn Metallica).

Norah Jones vant hele fem Grammy-priser i 2003.
Foto: KATHY WILLENS / AP

Innvilget audiens

Musikknytt har fått innvilget audiens hos Norah Jones på telefonlinje fra New York. Singelen, den relativt poppy saken "Thinking About You" er ute nå. Langspilleren, "Not To Late", slippes på nyåret. For første gang er Norah Jones selv kreditert for alle låtene.

- Jeg har begynt å skrive på gitar. Ikke bare piano. Og en gitar er straks mye enklere å dra med seg på veien. Det handler mye om det. Om tid. Ellers finner jeg aldri tid.

- Og kanskje det å bare kunne kaste seg rundt når låtene melder seg?

- Ja, nettopp. De har det jo med å dukke opp når du minst venter det.

I skjæringspunktet

Imperativet i popmusikken ser helst at du skriver dine egne sanger, mens jazzen like gjerne inviterer til fortolkning av andres låter. Nettopp i dette skjæringspunktet mellom pop og jazz (og en dæsj country/folk) befinner Norah Jones seg. Det er kanskje derfor det har vært litt fram og tilbake med låtskrivinga. Uansett, til de som setter mest pris på tolkningene hun har gjort av størrelser som Hank Williams, Willie Nelson, Kris Kristofferson, Tom Waits, Townes Van Zandt og Duke Ellington – ikke fortvil. Det blir mer av det, bedyrer datteren til Ravi Shankar (som, malapropos, engang i tiden lærte George Harrison å spille sitar).

- At jeg nå har skrevet alle låtene selv, betyr ikke at jeg nødvendigvis fortsetter med det. Det er ingen forpliktelser sånn sett. Neil Young, for eksempel, er en jeg kan tenke meg å se nærmere på. Jeg har også sunget litt Dylan i det siste. Men jeg gjør ikke cover-låter, kun for å gjøre det. Jeg må finne noe nytt der.

En snarlytt på den nye plata avslører at det også er noe nytt her. Vi noterer baklengsgitar (Not My Friend), forsiktig USA-kritikk (My Dear Country) og, som nevnt litt fyllekalas.

Diskografi, Norah Jones:

2001 – First Sessions (EP)

2002 – Come Away with Me

2004 – Feels Like Home

2007 – Not Too Late (Slippes 31. januar 2007)

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK