Hopp til innhold

50 år gammel futuristisk hovedstad

Brasilia ble bygget opp fra ingenting langt inne i Brasils skoger. I dag fyller den futuristiske hovedstaden 50 år.

Brasils hovedstad Brasilia inneholder noen av verdens mest spektakulære bygninger. Byen og dens form var tiltenkt oppgaven å endre hele nasjonen Brasil.

21. april er det 50 år siden hovedstaden på savannen ble innviet. I forbindelse med jubileet har brasilianske myndigheter sendt ut arkivfilm fra planleggingen og byggingen av byen (se video under).

Video Arkivfilm fra byggingen av Brasilia

Arkivfilm fra byggingen av Brasilia.

Bygget opp fra ingenting

Byen ble bygget opp fra grunnen, i et ubefolket område i Brasils indre. Reisingen av Brasilia ble satt i gang av president Juscelino Kubitschek i 1956.

Selve byplanen ble tegnet av Lúcio Costa. Landskapet ble formet av Robert Burle Marx, og Oscar Niemeyer fikk ansvaret for å tegne offentlige bygg.

Den russiske kosmonauten Yuri Gagarin skal ha uttalt at han følte han var kommet til en annen planet da han besøkte byen i 1961.

Byen er anlagt med form som et fly, der regjeringsbygningene ligger i cockpiten og kontorer og boligområder er plassert utover i vingene.

Niemeyers futuristiske betongformer er likevel blitt byens internasjonale varemerke. Blant dem er Brasilia-katedralen, presidentpalasset og kongressen, som man ser først i videoen under.


Arkitekten skuffet

Video Arkitektur i Brasilia

Slik ser Oscar Niemeyers futuristiske bygninger ut i dag.

På Brasilias femtiårsdag er Niemeyer skuffet over hvordan byen har utviklet seg. Den kommunistiske arkitekten mener Brasilia har forandret seg for mye ut fra likhetsidealet som var gjeldende da byen ble planlagt.

– Det er trist å se de store sosiale forskjellene i dag, sier Niemeyer i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

Brasilia ble bygget med tanke på en befolkning på 600.000. I dag har den rundt 2,6 millioner innbyggere, og overbefolkning er et stort problem.

Oscar Niemeyer

Arkitekt Oscar Niemeyer (102) fikk ansvaret for å tegne offentlige bygg i den nye hovedstaden.

Foto: VANDERLEI ALMEIDA / AFP

Fortsatt aktiv

Oscar Niemeyer har tidligere tegnet blant annet FN-bygningen i New York, og har vunnet en rekke priser, som Pritzker-prisen, den kalles også Nobelprisen i arkitektur.

Han er fortsatt aktiv i en alder av 102 år. Senest i mars i år åpnet et regjeringsbygg i en delstatshovedstad i Brasil, som Niemeyer hadde tegnet .

Deltar ikke i feiringen

Niemeyer skal ikke selv delta i feiringen av femtiårsjubileet. Han er redd for å fly, og det er for langt å reise med bil fra Rio de Janeiro der han bor til Brasilia. Han skal derfor se jubileet på TV, forteller han AFP.

Men ved å bli hjemme får han også tid til å jobbe med sine kommende prosjekter, blant annet å tegne et fotballstadion.

– Det kommer til å få en ganske overraskende form.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober