50 år gammel futuristisk hovedstad

Brasilia ble bygget opp fra ingenting langt inne i Brasils skoger. I dag fyller den futuristiske hovedstaden 50 år.

Brasils hovedstad Brasilia inneholder noen av verdens mest spektakulære bygninger. Byen og dens form var tiltenkt oppgaven å endre hele nasjonen Brasil.

21. april er det 50 år siden hovedstaden på savannen ble innviet. I forbindelse med jubileet har brasilianske myndigheter sendt ut arkivfilm fra planleggingen og byggingen av byen (se video under).

Video Arkivfilm fra byggingen av Brasilia

Arkivfilm fra byggingen av Brasilia.

Bygget opp fra ingenting

Byen ble bygget opp fra grunnen, i et ubefolket område i Brasils indre. Reisingen av Brasilia ble satt i gang av president Juscelino Kubitschek i 1956.

Selve byplanen ble tegnet av Lúcio Costa. Landskapet ble formet av Robert Burle Marx, og Oscar Niemeyer fikk ansvaret for å tegne offentlige bygg.

Den russiske kosmonauten Yuri Gagarin skal ha uttalt at han følte han var kommet til en annen planet da han besøkte byen i 1961.

Byen er anlagt med form som et fly, der regjeringsbygningene ligger i cockpiten og kontorer og boligområder er plassert utover i vingene.

Niemeyers futuristiske betongformer er likevel blitt byens internasjonale varemerke. Blant dem er Brasilia-katedralen, presidentpalasset og kongressen, som man ser først i videoen under.


Arkitekten skuffet

Video Arkitektur i Brasilia

Slik ser Oscar Niemeyers futuristiske bygninger ut i dag.

På Brasilias femtiårsdag er Niemeyer skuffet over hvordan byen har utviklet seg. Den kommunistiske arkitekten mener Brasilia har forandret seg for mye ut fra likhetsidealet som var gjeldende da byen ble planlagt.

– Det er trist å se de store sosiale forskjellene i dag, sier Niemeyer i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

Brasilia ble bygget med tanke på en befolkning på 600.000. I dag har den rundt 2,6 millioner innbyggere, og overbefolkning er et stort problem.

Oscar Niemeyer

Arkitekt Oscar Niemeyer (102) fikk ansvaret for å tegne offentlige bygg i den nye hovedstaden.

Foto: VANDERLEI ALMEIDA / AFP

Fortsatt aktiv

Oscar Niemeyer har tidligere tegnet blant annet FN-bygningen i New York, og har vunnet en rekke priser, som Pritzker-prisen, den kalles også Nobelprisen i arkitektur.

Han er fortsatt aktiv i en alder av 102 år. Senest i mars i år åpnet et regjeringsbygg i en delstatshovedstad i Brasil, som Niemeyer hadde tegnet .

Deltar ikke i feiringen

Niemeyer skal ikke selv delta i feiringen av femtiårsjubileet. Han er redd for å fly, og det er for langt å reise med bil fra Rio de Janeiro der han bor til Brasilia. Han skal derfor se jubileet på TV, forteller han AFP.

Men ved å bli hjemme får han også tid til å jobbe med sine kommende prosjekter, blant annet å tegne et fotballstadion.

– Det kommer til å få en ganske overraskende form.

Kulturstrøm

 • Flere kjøper brukte klær

  Det globale markedet for bruktklær kommer til å gå forbi salget av nye klær i motehandelen innen 2028. Bruktmarkedet vokser fort, unge konsumenter driver trenden fordi de er miljøbevisste, skriver Business of Fashion. Stadig mer av vintage-handlingen skjer på nett.

  Brukt genser
  Foto: `tise
 • Dropper Elbfilharmonien

  Den italienske stjernedirigenten Riccardo Muti nekter å «kaste bort tiden» på å opptre i det nye konserthuset Elbfilharmonien i Hamburg. Han mener akustikken er for dårlig og har strøket salen fra turnélista med Wienerfilharmonikerne og Chicago symfoniorkester, skriver tyske Kurier. Stjernetenoren Jonas Kaufmann har tidligere kritisert salen for det samme. Elbfilharmonien ble åpnet i 2017 og kostet over 7,5 milliarder kroner. Se kortversjonen av historien om den berømte konsertarenaen:

  Dokumentaren om den 10 (!) år lange byggeperioden av konsertsalen Elbphilharmonie i Hamburg: https://tv.nrk.no/serie/hovedscenen-tv/MKTV15021417/08-04-2017

  Publisert av NRK Kultur Tirsdag 18. april 2017