Hopp til innhold

Funn

Vår smålighet, eiertrang og manglende generøsitet i et samliv blir ubarmhjertig blottlagt i hørespillet Funn.

700-03865210
Foto: Ric Frazier / Masterfile

Ei lita jente, Mie, blir bragt til intensivavdelingen etter en drukningsulykke. Moren, Frida, sitter ved sykesengen. Faren til Frida, Jens, er borte.


Mens datteren ligger i koma, forsøker Frida rekapitulerte hvilke hendelser i familielivet som har ført til ulykken. Hun vil gjerne kunne forklare datteren rasjonelt hva som er skjedd.


Etter hvert som hun går kritisk gjennom ekteskapet med den mentalt skadde eks-nordsjødykkeren virvler mye grums opp, som leder til ny selvinnsikt for Frida, men det styrker også mistanken om at ulykken kanskje ikke var en ulykke og hvis ikke, hvem er mest skyldig?


Smertefull forandring
Hvordan er det å leve med en som forandrer seg, og som kanskje blir farlig for seg selv og sine omgivelser? Hvordan skal Frida klare å formidle denne historien til datteren hvis hun våkner?

Tale Næss har skrevet et stykke som borer dypt og viser vår manglende generøsitet i et samliv, men som også gir en innsikt om at kjærlighet og tilgivelse er viktig for å kunne overleve.

Mandag 30. desember kl 21.03 får du en førpremiere fra Radioteatret: Enakteren, FUNN, av Tale Næss.

Premieren går på P2 12. januar kl 15.03, med reprise 13. januar kl. 21.03.

De som er med:
Frida Marit Synnøve Berg
Jens Fridtjov Såheim
Mons Mads Henning Jørgensen
Mie Vilja Engeness
Sykepleier Ingrid Vollan
Lege Eirik Skåden
Ellers medvirket: Ines Prange, Geir-Atle Johnsen, Hans Jacob Sand og Peder Opstad.

Om produksjonen:
Produsent og Dramaturg Gunhild Nymoen
Produksjonsleder Evy Finholt
Lyddesign Tormod Nygaard
Komponister Jane Kelly og Sindre Hotvedt
Regi Mathias Calmeyer

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober