– Spillene blir designet for å skape avhengighet

Full uenighet blant fagfolk om dataspill og avhengighet.

Fra spillarrangementet The Gathering i Vikingskipet, Hamar.

Fra datatreffet The Gathering i Vikingskipet i Hamar. Her møtes unge og gamle hvert år for å spille sammen, idémyldre nye prosjekter og diskutere spillkultur.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Forrige uke publiserte Medietilsynet sin statusrapport om spillproblematikk. Her kommer det blant annet frem at det i forskningsmiljøene fortsatt hersker bred uenighet om hvordan spillene påvirker oss.

Lill Tove Bergmo, leder i Spillavhengighet Norge, mener det er på høy tid at forskere og behandlere tar problematikken på alvor.

– Vi mener det er greit å kalle det spillavhengighet. Helse-Norge er basert på diagnoser – har du ikke en diagnose, så får du heller ikke hjelp. Jeg ser en tendens til at man skal pynte på det ved å kalle det for eksempel problemspilling, sier hun.

Helene Fellman, som har spesialisert seg på behandling av dataspillrelaterte problemer, er uenig.

– Ofte andre årsaker enn spillingen

Helene Fellmann, gestaltterapeut. Foto: Privat

Helene Fellman, privatpraktiserende gestaltterapeut.

Foto: Helene Fellmann

– Som regel er det personer med andre problemer enn spillingen som oppsøker meg for spillproblematikk, sier Fellman.

Selv om hun ikke ønsker å bagatellisere problematikken for dem det gjelder, mener gestaltterapeuten at det blir for lett å kalle all problematisk atferd for avhengighet.

– For meg er det først og fremst viktig å unngå forståelsesformer som skaper avstand, for å møte unge mennesker på en god måte, sier hun.

Fellman påpeker at det å tilbringe mye tid i spilluniverser ofte bunner i andre årsaker enn selve spilluniverset. I sine møter med pasienter ser hun ofte at spillene tar form av tilpasning til en vanskelig livssituasjon.

Ståle Pallesen

Ståle Pallesen, professor i psykologi ved Universitetet i Bergen.

Foto: Magnus Vabo / UiO

For Ståle Pallesen, samfunnspsykolog og professor ved Universitetet i Bergen, er det likevel ikke tilstrekkelig å si at all spillproblematikk skyldes vanskelige livssituasjoner.

– Man kunne brukt det samme argumentet i henhold til for eksempel alkoholisme – det betyr ikke at alkoholisme ikke finnes selv om mange alkoholikere har andre bakenforliggende problemer.

– Viktig å skille mellom spillsjangre

Men det er også viktig å skille mellom ulike typer spill, mener Erling Rostvåg, liga- og turneringsansvarlig for spillnettstedet Gamer.no.

Erling Rostvåg, liga- og turneringsansvarlig hos Gamer.no

Erling Rostvåg, liga- og turneringsansvarlig for Gamer.no.

Foto: Daniel Guanio / NRK

Han påpeker at selv om mange spill er bygget rundt samme lest, så vil det også forekomme avgjørende forskjeller i spillenes avhengighetspotensiale.

Spill som åpner opp for kjøp av innhold inne i spillet – såkalte mikrotransaksjoner – kan ha større avhengighetspotensiale enn for eksempel spill som baserer seg på historiefortelling, sier Rostvåg.

Han nevner mobilspillet «Candy Crush» som ett av mange eksempler på spill som bruker mikrotransaksjoner.

– Grunn til å tro at dataspill er avhengighetsskapende

Samfunnspsykolog og professor ved Universitetet i Bergen, Ståle Pallesen, er enig med Rostvåg. Han går til hjernen for å forklare hvorfor vi kan miste kontrollen.

– Vi vet at det er funksjoner i dataspillene som fungerer belønnende, slik vi ser med rusmidler – at det er belønningssentre i hjernen som reagerer og blir trigget på samme måte - at de utløser en forsterkning av atferd, sier han.

Erling Rostvåg i Gamer.no fremhever likevel at avhengighet også kan skyldes andre, mer jordnære forklaringer enn spillenes design. Han trekker frem de sosiale aspektene ved nettrollespill som «World of Warcraft»

– Lagånden og samarbeidet i disse spillene gir en følelse av fellesskap, noe som i neste omgang kan gi følelsen av å gå glipp av noe hvis man lar være å spille, avslutter han.

Candy Crush

Candy Crush er ett av mange spill som benytter seg av såkalte mikrotransaksjoner. Betaling innad i spillene er en av funksjonene spillutviklere bruker for å lokke oss videre.

Foto: PHILIPPE HUGUEN / Afp

Kulturstrøm

 • «Barn» er årets beste kinofilm

  Prisen for beste norske kinofilm på Amandapris-utdelingen går til «Barn». Filmen er regissert av Dag Johan Haugerud, og den var nominert til halvparten av de 20 prisene som skulle deles ut fredag kveld i Haugesund. «Barn» fikk hele ni priser.

 • Ærespris til Bente Erichsen

  Amandakomiteens ærespris går i år til Bente Erichsen. Hun er produsent, regissør og tidligere styremedlem i Norsk filminstitutt. Prisen ble delt ut av kulturminister Abid Raja på prisutdelingen i Haugesund.

  Bente Erichsen
  Foto: Roald, Berit / NTB scanpix
 • Andra Bræin Hovig rørt til tårer

  – En krevende rolle er et privilegium. Dette var en skikkelig sjau, men kjære talentfulle, stilsikre og vidunderlige Maria – tusen takk for at du valgte meg, sa Andrea Bræin Hovig som vant prisen for beste kvinnelige skuespiller for hennes rolle i filmen «Håp». Hun takket regissør Maria Sødahl, som har laget filmen om sin egen krefthistorie.

  Andrea Bræin Hovig vant Amandaprisen for beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i filmen «Håp».
  Foto: Monster