Hopp til innhold

Full strid om kinopenger

Film & Kino har kuttet kraftig i støtten til norske filmfestivaler og cinemateker samtidig som de har hatt 90 millioner kroner på bok. Kulturdepartementet er langt fra fornøyd med redegjørelsen de har fått.

Scenen på Amanda-utdelingen

KUTTET: Flere norske filmfestivaler, deriblant Amandautdelingen, sliter med økonomien. Bransjeorganisasjonen Film & Kino har de siste årene kuttet støtten til flere festivaler, samtidig har de lagt avgiftsmidler til side. Her fra Amandautdelingen i 2014, da Amandaprisen 2014 i kategorien Folkets Amanda gikk til «Gåten Ragnarok».

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Vi synes ikke dette brevet svarer godt nok på våre spørsmål. Film & Kino har forvaltet over 1,3 milliarder i statlige avgifter siden 1987. Nå har vi spurt hvor mye av statens penger som ligger i deres eget Kinofond.

– Svaret deres er at det ikke uten videre er enkelt å fastsette. Det stiller jeg meg undrende til, sier statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag.

I sommer fortalte NRK at Film & Kino, som de siste årene har kuttet drastisk i støtten til flere filmfestivaler og cinemateker, har 90 millioner kroner i et eget Kinofond.

Vil vite hvor pengene kommer fra

Kulturdepartementet mener disse pengene kommer fra statlige avgiftsmidler som egentlig skulle blitt brukt på filmfestivaler, cinematek og filmtiltak for unge. Over en periode på 20 år har Film & Kino overført 137 millioner kroner av disse midlene til Kinofondet.

Bjørgulv Vinje Borgundvaag

VIL HA KLARERE SVAR: Bjørgulv Vinje Borgundvaag vil vite hvorfor Film & Kino ikke har brukt pengene til å støtte festivaler, cinemateker og andre tiltak.

Foto: Ina Eftestøl / NRK

Film & Kino har forklart kuttene med nedgang i inntektene fra DVD- og Blu-ray-salget og mener de hele tiden har vært åpne om pengene i Kinofondet.

Administrerende direktør Guttorm Petterson forteller at de hvert år har sendt regnskapet sitt til Kulturdepartmentet. At departementet nå reagerer på overføringene til Kinofondet, skjønner han lite av.

– Det virker som de tror at det har foregått ting som ikke burde foregått. Det reagerer jeg sterkt på. Det er kanskje noen som ikke har fulgt med i timen.

– Det står ikke svart på hvitt

Guttorm Petterson i Film & Kino

REAGERER STERKT: Administrerende direktør Guttorm Petterson mener de hele tiden har vært åpne om pengene. Han reagerer sterkt på behandlingen fra Kulturdepartementet.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Petterson er overbevist om at organisasjonen har rett til å overføre de statlige midlene til Kinofondet, på tross av denne retten ikke er skrevet ned noe sted.

– Det står ikke svart på hvitt, men det har vært behandlet av flere utvalg som har kommet med skriftlige rapporter som departementet har fått og forholdt seg til.

I 2013 stanset Film & Kino den digitale cinematekstøtten noe som førte til at cinematekene i Lillehammer og Stavanger måtte legge ned driften.

Den tidligere sjefen for Cinemateket i Stavanger, Magnus Cappelen, ble derfor svært overrasket da NRK i sommer gjorde han oppmerksom på Film & Kinos sparefond.

– Dersom det fantes midler som man egentlig skulle ha brukt på cinematek, så høres det veldig uheldig ut at man overførte penger til et annet fond.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.