Hopp til innhold

Full konflikt i Operaen: Per Boye Hansen hevder han ble nektet å uttale seg

I et åpent brev går operasjef Per Boye Hansen hardt ut mot styret i Den Norske Opera. Han hevder han ble nektet å møte styret for å gi sin versjon av saken mot ham.

Operasjef Per Boye Hansen

STERKE REAKSJONER: Per Boye Hansen må slutte på operaen mot sin vilje, noe som har skapte sterke reaksjoner. Nå kommer operasjefen med sin egen versjon i et åpent brev.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

I mai ble det kjent at operasjefen ikke får fornyet åremålet når det utløper sommeren 2017.

Ellen Horn har tidligere fortalt NRK at det kom bekymringsmeldinger mot Per Boye Hansen, og at det var derfor han ikke fikk forlenget åremålet.

Onsdag formiddag publiserte operasjefen et syv sider langt åpent klagebrev på sin Facebook-side.

Der skriver han blant annet:

«I løpet av hele prosessen er det ikke fremkommet en eneste verifiserbar, konkret hendelse eller handling som underbygger påstander om graverende oppførsel eller uakseptabel lederstil fra min side. Ingen personer har stått fram med navn.»

Etter at brevet ble publisert onsdag formiddag, hasteinnkalte Operaen til et allmøte på huset. Møtet var kun for de ansatte, og det er ikke kjent hva som ble sagt av administrerende direktør Nils Are Lysø, som holdt møtet.

Les også: Pianist Leif Ove Andsnes kaller det en potensiell skandale

NRK-kommentator Agnes Moxnes om operastriden

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes redegjør for konflikten som utspiller seg på Den Norske Opera, en av landets største kulturinstitusjoner.

– Hadde mye på hjertet

Ellen Horn

TIDLIGERE STYRELEDER: I sitt klagebrev hevder Per Boye Hansen at styret i Operaen ikke har gitt ham noen begrunnelse for at han ikke fikk uttale seg i saken.

Foto: Gabrielle Graatrud/NRK

I brevet som Per Boye Hansen har publisert står det at han flere ganger ba om å få møte administrerende direktør Nils Are Lysø, daværende styreleder Ellen Horn og daværende nestleder av styret for å gjennomgå og uttale seg om kritikken mot ham.

«Jeg hadde mye på hjertet både om det uklare grunnlaget for bekymringsmeldingen, om det manglende konkrete innholdet i den og ikke minst om tiltak for å bygge tillit og utvikle samarbeidet med de aktuelle ansatte og deres tillitsvalgte, står det i brevet.»

Hansen skriver også at han ikke fikk vite at administrerende direktør Lysø var i ferd med å komme til en avgjørelse i saken, og at han derfor heller ikke fikk adgang til å uttale seg før det kom en konklusjon i saken.

Allerede 1. februar i år ble jeg spurt av styrets leder og nestleder om jeg ville akseptere en forlengelse av mitt åremål med ett år, fra juli 2017 til juli 2018.

Per Boye Hansen hevder at Operaen opprinnelig ønsket å utvide åremålet.

Konklusjonen ble altså at Per Boye Hansen ikke fikk forlenget åremålet og nå må slutte mot sin vilje.

En personalkonflikt gjør at operasjef Per Boye Hansen ikke får forlenget sitt åremål. Det bekrefter tidligere styreleder for operaen, Ellen Horn overfor Dagsrevyen. Hun sier det er flere bekymringsmeldinger fra de ansatte som ligger til grunn for at operasjefen ikke får fortsette.

Ellen Horn har uttalt at det kom bekymringsmeldinger mot operasjefen. Meldinger som Per Boye Hansen selv mener det ikke finnes grunnlag for.

Retter kritikk mot styret

Ellen Horn har tidligere fortalt NRK følgende om bekymringsmeldingene mot Hansen, som har vært operasjef siden 2012:

– Vi har fått bekymringsmeldinger fra ansatte, og de har vi gått grundig inn i og forsøkt å undersøke bakgrunnen for.

I sitt syv sider lange brev tar Per Boye Hansen for seg Ellen Horns uttalelser til NRK. Han reagerer på Horns uttalelser om at prosessen rundt ham har vært grundig.

«På spørsmål om hva bekymringsmeldingene gikk ut på, sa hun at hun ikke ville uttale seg om det. Dette åpner for spekulasjoner om hvilken adferd jeg hadde gjort meg skyldig i.»

Ifølge Hansen skjedde også dette uten at han ble varslet på forhånd, og mens han var på tjenestereise i utlandet.

Operasjefen mener selv det er snakk om én muntlig bekymringsmelding, og at han selv aldri fikk vite innholdet i den. I etterkant ble det bestilt en arbeidsmiljøundersøkelse av administrerende direktør Lysø.

«Den viste ikke til graverende forhold. Tvert imot viste den at arbeidsmiljøet i operakompaniet i det store og det hele var tilfredsstillende.»

I en kommentar til NRK, sier tidligere styreleder Ellen Horn at hun ikke vil uttale seg mer i media om saken.

– Styret behandlet denne saken og fattet avgjørelsen. Siden det har jeg gått av som styreleder, og jeg synes det blir uryddig av meg å fortsette å uttale meg i media når et nytt styre er valgt.

Så det nødvendig å komme med sin versjon

Operasjefen har tidligere ikke ønsket å gi offentligheten innsyn i interne forhold på huset, men han mener det nå er nødvendig siden tidligere styreleder Ellen Horn og tillitsvalgte har kommet med uttalelser mot ham.

«Jeg har funnet det nødvendig å henvende meg skriftlig til styret for å gi en redegjørelse for behandlingen av saken om forlengelse av mitt åremål», skriver han i starten av brevet.

Til tross for Per Boye Hansens krasse brev mot ledelsen i Operaen, støtter de ansatte ved huset prosessen til ledelsen.

– Vi har fortsatt full tillit til ledelsens vurdering, sier Knut Brotnow, tillitsvalgt ved Den Norske Opera & Ballet til NRK onsdag formiddag.

Ifølge operaen ønsker ikke den nye styrelederen Anne Carine Tanum, som klagebrevet er skrevet til, å uttale seg om saken før det nye styret har hatt sitt første styremøte 11. juni

Kulturstrøm

 • Artisten Tom Verlaine er død

  Artisten Tom Verlaine døde lørdag etter en kort tid med sykdom. Han ble 73 år gammel. Kunngjøringen av hans bortgang ble formidlet av Jesse Paris Smith, som er datteren til artisten Patti Smith, skriver New York Times.

  Verlaine var trolig mest kjent som frontsanger, gitarist og låtskriver i bandet Television og albumet «Marquee Moon». Bandet brøt opp i 1978 før de samlet seg igjen i 1992.

  Verlaine hadde også en solokarriere.

  Han skrev blant annet sangen "Kingdom Come" på David Bowies ikoniske album Scary Monsters fra 1980.

  Hans egentlig navn er Thomas Miller, men tok artistnavnet Tom Verlaine inspirert av den franske poeten Paul Verlaine, skriver The Guardian.

  Han står på 56. plass på Rolling Stone magasins liste over de 100 beste gitarister gjennom tidene, skriver NTB.

 • Vixen Awards: Julie Lorentzen ble årets influencer

  Prisutdelingen Vixen Awards 2022 gikk i kveld av stabelen. Her samlet landets største influensere seg for å hylle hverandre med glitter og glans.

  Stemningen var tidlig satt da programleder Alexandra Joner begynte showet med å vitse om alt fra bransjens mange samlivsbrudd til aktuelle hendelser fra det siste
  året:

  – Jeg ville jo skrive en vits om Atle Antonsen, men den vitsen ble for mørk til å være med her, sa hun til en blanding av latter og sjokkerte ansikter fra salen.

  I salen var også prinsesse Märtha Louise til stede, som fikk være vitne til at datteren Leah Isadora Behn vant prisen for årets beautyinfluencer for andre år på rad. Takketalen rettet hun mellom annet mot å tørre å «legge ut ting» uten å bry seg om hva andre tenker:

  – Og en ting jeg har tenkt veldig mye på i det siste, er sånn bare å – sorry, mamma! – å gi faen i hva noen har å si.

  Kveldens kanskje mest prestisjefulle pris, «Årets Influenser», gikk til Julie Lorentzen. Hun var ikke til stede under utdelingen, men den tydelig rørte kona Camilla Lorentzen mottok prisen på hennes vegner.

  Mot slutten av showet ble det også klart at Juryens Hederspris gikk til Emilie Nereng. Denne prisen deles ikke ut hvert år.

  Her er vinnerne i alle kategoriene:

  * Mote: Jenny Skavlan

  * Beauty: Leah Isadora Behn

  * Helse: Wasim Zahid

  * Sport og trening: Magnus Midtbø

  * Reiseliv: Julie Valsø

  * Underholdning: Johanne Massey

  * Livsstil: Julie Lorentzen

  * Interiør, bolig og uterom: Mads Clemmetsen

  * Mat: August og Martin

  * Bærekraft: Hanne Lene Dahlgren

  * Gullpenn: Frida Marie Grande

  * Sterke mening: Kaveh Rashidi

  * Forbilde: Morten Marius Skau

  * Stjerneskudd: David Mokel

  * Business: Fæbrik

  * Folkets favoritt: Jørgine Massa Vasstrand

  * Årets influencer: Julie Lorentzen

  * Juryens hederspris: Emilie Nereng

  Emilie Nereng vant Juryens Hederspris under Vixen Awards 2022.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.