NRK Meny
Normal

Full av myter

Når månen er full fødes det flere barn enn vanlig, vi sover dårligere og hundene er ekstra aggressive. Eller? Fullmånen lokker fram gamle myter.

Fullmåne
Foto: Trond Moksnes

Hør: Myter og sannhet om fullmånen

Når månen henger på himmelen og er full, da fødes det flere barn enn vanlig. Dette er en av de mest vanlige mytene knyttet til fullmånen. Men stemmer mytene?

Flere fødsler

- Nei, i dag har det nå så langt bare kommet to barn til verden, så jeg tror ikke fullmånen har hatt noen effekt.

Det sier avdelingsjordmor ved St. Olavs hospital i Trondheim, Liv Meland Northug. Hun forteller at det er tilfeldig om antallet fødsler øker når det er fullmåne eller ikke.

- Fullmånens innvirkning på antall fødsler er bare en av svært mange myter om hva som skjer akkurat den dagen månen er full, forteller religionshistoriker og skeptiker Asbjørn Dyrendal.

Galskap og månesyke

Månesyken er en av mytene. Dette går ut på at mennesker går inn i en slags psykose, blir gale, og kan begynne å utøve vold.

Politiet i den engelske byen Brighton mente i fjor bestemt at antallet voldsepisoder økte hver gang det var fullmåne, dermed økte de beredskapen ved fullmåne.

Hunder biter mer eller mindre?

Noen mener de sover dårligere ved fullmåne, men om dette er en myte eller om den faktisk er sannhet er ikke helt sikkert.

- Det er klart at det blir jo lysere om natta, så hvis du ikke drar for gardinene kan du jo bli plaget av månelyset, mener Dyrendal.

Av og til forskes det på månemytene, men resultatene blir ofte så forskjellige at det er vanskelig å trekke konklusjoner. Et eksempel fra nettleksikonet Wikipedia er hentet fra England. Forskere hadde funnet ut at det ved fullmåne ble behandlet dobbelt så mange for hundebitt som vanlig. Men en tilsvarende studie fra Australia viste det motsatte igjen, altså færre hundebitt.

-Verdt å se på uansett

Myte eller sannhet, uansett så kan det jo være verdt å kikke opp på himmelen og få med deg fullmånen.

- For den er jo pen og se på, og historiene rundt den skal man aldri kimse av heller, avslutter Dyrendal.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Mistenker ikke noe kriminelt

    Politiet i Oman sier til SVT at de ikke mistenker at det har skjedd noe kriminelt knyttet til den svenske DJ-en og produsenten Aviciis (28) dødsfall. – Vi har all informasjon, og vi vet hva som har skjedd. Vi mistenker ikke noe kriminelt.