NRK Meny
Normal

Nyansert film gir rik opplevelse

Filmen om indianere og landeiere i Brasil sin konfliktfylte historie påvirker oss.

Kiowa-indianerne er i ferd med å miste sin identitet
Foto: Marie Hippenmeyer / Photo: Marie Hippenmeyer

Fuglekikkerne cruiser på elva. Lyttende, seende, sansende. Plutselig kommer halvnakne, krigsmalte indianere ut fra buskene langs bredden.

Turistene stirrer, og indianerne skyter piler mot dem eller mot treffpunkt nær dem. Båtføreren starter påhengsmotoren og setter opp farten. Det er en dramatisk turistopplevelse.

Etter at kikkerne er utenfor syn, kommer turoperatørens representant til indianerne med betaling for opptrinnet. Indianernes fremste kvinne gjør det klart at beløpet er for lite, det er mindre enn avtalt.

Kiowa-indianerne står langs elvebredden

Kiowa-indianerne 'skyter' på turister fra elvebredden.

Foto: Marie Hippenmeyer

Kaiowa

Inne på boplassen i reservatet kler de på seg sine fabrikkerte t-skjorter, jeans og caps med reklame på.

«Fuglekikkere» er en film av Marco Bechis som i dag regnes som en italiensk regissør. Han har både filmutdannelse fra og arbeider i Italia, men han har chilensk mor og vokste opp i Argentina.

Bechis er opptatt av latinamerikanske temaer, og i denne filmen forteller han historien om Kaiowa-stammens i Brasil og deres møte med landeierne.

Taper egen identitet

Det er en film om samkvemmet mellom gammel kultur og moderne liv. Filmen er i balanse, i motsetning til samfunnet. Landeierne har jord nok, og de har billig arbeidskraft. Indianerne har mistet det meste. De er også i ferd med å tape sin identitet.

Unge familiemedlemmer gir opp og henger seg i trærne. De blir gravlagt sammen med tingene de var opptatt av og som foreldrene mener ødela deres liv, som mobiltelefoner og joggesko…

Filmen engasjerer oss i både detaljer og store linjer, og vi møter utfordringene med kultivert musikk til. Musikken betoner vår opplevelse i sterk grad.

Filmen «Fuglekikkere» tar for seg forholdet mellom indianerne og landeierne

«Fuglekikkere» forteller om indianernes møte med landeierne.

Foto: Marie Hippenmeyer

God propaganda

Filmen har meninger, og er bevisstgjørende. Regnskogfondet og andre ideelle organisasjoner bruker den i sitt opplysningsarbeid. Filmen påvirker, for den virker redelig. Landeierne er ikke onde, og indianerne er ikke bare gode. Livene de lever er fulle av nyanser. Virkeligheten deres er mangesidig.

«Fuglekikkere» er god propaganda. God, fordi vi ikke føler oss manipulert. Jeg synes du skal utsette deg for den. For filmen er en rik opplevelse, som film, og historien er full av interessant informasjon.

Kulturstrøm

  • Kraftwerk i duett med astronaut

    Astronauten Alexander Gerst spilte sammen med bandet Kraftwerk i en overføring fra romstasjonen ISS. De tyske elektronika-pionerene holdt fredag konsert for 7.000 fans på Stuttgart Schlossplatz. Da dukket Gerst (42) uventet opp i en direkte overføring fra ISS. – ISS er en «Mensch-Maschine», sa Gerst, med henvisning til et av Kraftwerks album (NTB).

    NETHERLANDS-MUSIC-KRAFTWERK
    Foto: PAUL BERGEN / Afp