Hopp til innhold

Frykter omkamp om kontorplassene i regjeringskvartalet

De ansatte i departementene er redd for at det kan bli enda trangere om plassen enn tidligere fryktet hvis planene om høyhus i regjeringskvartalet blir skrinlagt.

Montasje regjeringskvartalet

Komiteen som skal evaluere de innkomne forslagene for hvordan det regjeringskvartalet skal utformes, leverte i dag sin rapport til Statsbygg.

Rapporten konkluderer blant annet med at det ikke bør bygges skyskrapere i det nye regjeringskvartalet som er høyere enn dagens Høyblokk.

Det bekymrer de tillitsvalgte, som lenge har vært opptatt av at det skal være plass nok i det nye, samlokaliserte regjeringskvartalet.

Frykter for jobbsituasjonen

Bjørn Halvorsen

FRYKTER OMKAMP: Bjørn Halvorsen i Norsk Tjenestemannslag mener evalueringsrapporten foreslår omkamp om sentrale arbeidsmiljøprinsipper.

Foto: NTL
Jo Ulltveit-Moe

HAR IKKE KONKLUDERT: Avdelingsdirektør Jo Ulltveit-Moe i Statsbygg mener det ikke er gitt at det vil bli trangere om plassen.

Foto: Thomas Alvarstein Owe

Som NRK tidligere har skrevet, kan det fort bli sprengt kapasitet i det nye regjeringskvartalet, i hvert fall dersom økningen i antall departementsansatte fortsetter i samme takt som den hittil har gjort.

Inger Riis-Johannessen representerer Juristforbundet og Akademikernes medlemmer i brukerutvalget som skal legge premissene for arbeidsplassene i det nye regjeringskvartalet.

Hun er bekymret for at det skal bli trangere om plassen dersom høyden blir redusert.

– Når man går ned på høyde og samtidig har en gitt forutsetning om areal, blir det for liten plass. Da må man vurdere å utvide arealet eller å ta i bruk andre lokaler i nærheten, som dagens R5 og R6.

Hvis ikke mer plass blir stilt til rådighet, frykter hun at det vil gå ut over jobben de ansatte skal gjøre.

– Vi må ha gode arbeidsforhold. Det er mange som jobber med konsentrasjonsarbeid eller personvernsensitive saker eller andre sikkerhetsbehov, sier Riis-Johannessen.

– Forsøk på omkamp

Bekymringen deles av Bjørn Halvorsen i Norsk Tjenestemannslag.

– Hvis man skal velge mellom arealeffektivitet og en effektiv statsforvaltning, er ikke vi i tvil om hva man bør gå for, sier Halvorsen.

Han mener rapporten inneholder forslag som er et forsøk på omkamp om sentrale prinsipper for arbeidsmiljøet.

– De foreslår underdekning og å gå vekk fra at de ansatte har faste plasser. Det fikk vi en regjeringsbeslutning mot, sier Halvorsen.

Avdelingsdirektør Jo Ulltveit-Moe i Statsbygg forsikrer om at det ikke er konkludert med at det skal være færre kvadratmeter per ansatt i Regjeringskvartalet.

– Jeg tror det er veldig viktig at vi nå setter oss ned og leser rapporten og ser hvilke forutsetninger som er lagt til grunn der, sier Ulltveit-Moe.

Reguleringsplanen for det nye regjeringskvartalet skal etter planen gjøres ferdig i løpet av 2016. Først når denne er klar, vil det bli lyst ut en ordinær arkitektkonkurranse. Første byggetrinn i det nye regjeringskvartalet skal etter planen stå ferdig i 2024.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)