Hopp til innhold

Frykter omkamp om kontorplassene i regjeringskvartalet

De ansatte i departementene er redd for at det kan bli enda trangere om plassen enn tidligere fryktet hvis planene om høyhus i regjeringskvartalet blir skrinlagt.

Montasje regjeringskvartalet

Komiteen som skal evaluere de innkomne forslagene for hvordan det regjeringskvartalet skal utformes, leverte i dag sin rapport til Statsbygg.

Rapporten konkluderer blant annet med at det ikke bør bygges skyskrapere i det nye regjeringskvartalet som er høyere enn dagens Høyblokk.

Det bekymrer de tillitsvalgte, som lenge har vært opptatt av at det skal være plass nok i det nye, samlokaliserte regjeringskvartalet.

Frykter for jobbsituasjonen

Bjørn Halvorsen

FRYKTER OMKAMP: Bjørn Halvorsen i Norsk Tjenestemannslag mener evalueringsrapporten foreslår omkamp om sentrale arbeidsmiljøprinsipper.

Foto: NTL
Jo Ulltveit-Moe

HAR IKKE KONKLUDERT: Avdelingsdirektør Jo Ulltveit-Moe i Statsbygg mener det ikke er gitt at det vil bli trangere om plassen.

Foto: Thomas Alvarstein Owe

Som NRK tidligere har skrevet, kan det fort bli sprengt kapasitet i det nye regjeringskvartalet, i hvert fall dersom økningen i antall departementsansatte fortsetter i samme takt som den hittil har gjort.

Inger Riis-Johannessen representerer Juristforbundet og Akademikernes medlemmer i brukerutvalget som skal legge premissene for arbeidsplassene i det nye regjeringskvartalet.

Hun er bekymret for at det skal bli trangere om plassen dersom høyden blir redusert.

– Når man går ned på høyde og samtidig har en gitt forutsetning om areal, blir det for liten plass. Da må man vurdere å utvide arealet eller å ta i bruk andre lokaler i nærheten, som dagens R5 og R6.

Hvis ikke mer plass blir stilt til rådighet, frykter hun at det vil gå ut over jobben de ansatte skal gjøre.

– Vi må ha gode arbeidsforhold. Det er mange som jobber med konsentrasjonsarbeid eller personvernsensitive saker eller andre sikkerhetsbehov, sier Riis-Johannessen.

– Forsøk på omkamp

Bekymringen deles av Bjørn Halvorsen i Norsk Tjenestemannslag.

– Hvis man skal velge mellom arealeffektivitet og en effektiv statsforvaltning, er ikke vi i tvil om hva man bør gå for, sier Halvorsen.

Han mener rapporten inneholder forslag som er et forsøk på omkamp om sentrale prinsipper for arbeidsmiljøet.

– De foreslår underdekning og å gå vekk fra at de ansatte har faste plasser. Det fikk vi en regjeringsbeslutning mot, sier Halvorsen.

Avdelingsdirektør Jo Ulltveit-Moe i Statsbygg forsikrer om at det ikke er konkludert med at det skal være færre kvadratmeter per ansatt i Regjeringskvartalet.

– Jeg tror det er veldig viktig at vi nå setter oss ned og leser rapporten og ser hvilke forutsetninger som er lagt til grunn der, sier Ulltveit-Moe.

Reguleringsplanen for det nye regjeringskvartalet skal etter planen gjøres ferdig i løpet av 2016. Først når denne er klar, vil det bli lyst ut en ordinær arkitektkonkurranse. Første byggetrinn i det nye regjeringskvartalet skal etter planen stå ferdig i 2024.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.