NRK Meny
Normal

Frykter omkamp om kontorplassene i regjeringskvartalet

De ansatte i departementene er redd for at det kan bli enda trangere om plassen enn tidligere fryktet hvis planene om høyhus i regjeringskvartalet blir skrinlagt.

Gå til forsiden

Skissene for fremtidens regjeringskvartal

Montasje regjeringskvartalet

Skissene for fremtidens regjeringskvartal

14 bilder

  Komiteen som skal evaluere de innkomne forslagene for hvordan det regjeringskvartalet skal utformes, leverte i dag sin rapport til Statsbygg.

  Rapporten konkluderer blant annet med at det ikke bør bygges skyskrapere i det nye regjeringskvartalet som er høyere enn dagens Høyblokk.

  Det bekymrer de tillitsvalgte, som lenge har vært opptatt av at det skal være plass nok i det nye, samlokaliserte regjeringskvartalet.

  Frykter for jobbsituasjonen

  Bjørn Halvorsen

  FRYKTER OMKAMP: Bjørn Halvorsen i Norsk Tjenestemannslag mener evalueringsrapporten foreslår omkamp om sentrale arbeidsmiljøprinsipper.

  Foto: NTL
  Jo Ulltveit-Moe

  HAR IKKE KONKLUDERT: Avdelingsdirektør Jo Ulltveit-Moe i Statsbygg mener det ikke er gitt at det vil bli trangere om plassen.

  Foto: Thomas Alvarstein Owe

  Som NRK tidligere har skrevet, kan det fort bli sprengt kapasitet i det nye regjeringskvartalet, i hvert fall dersom økningen i antall departementsansatte fortsetter i samme takt som den hittil har gjort.

  Inger Riis-Johannessen representerer Juristforbundet og Akademikernes medlemmer i brukerutvalget som skal legge premissene for arbeidsplassene i det nye regjeringskvartalet.

  Hun er bekymret for at det skal bli trangere om plassen dersom høyden blir redusert.

  – Når man går ned på høyde og samtidig har en gitt forutsetning om areal, blir det for liten plass. Da må man vurdere å utvide arealet eller å ta i bruk andre lokaler i nærheten, som dagens R5 og R6.

  Hvis ikke mer plass blir stilt til rådighet, frykter hun at det vil gå ut over jobben de ansatte skal gjøre.

  – Vi må ha gode arbeidsforhold. Det er mange som jobber med konsentrasjonsarbeid eller personvernsensitive saker eller andre sikkerhetsbehov, sier Riis-Johannessen.

  – Forsøk på omkamp

  Bekymringen deles av Bjørn Halvorsen i Norsk Tjenestemannslag.

  – Hvis man skal velge mellom arealeffektivitet og en effektiv statsforvaltning, er ikke vi i tvil om hva man bør gå for, sier Halvorsen.

  Han mener rapporten inneholder forslag som er et forsøk på omkamp om sentrale prinsipper for arbeidsmiljøet.

  – De foreslår underdekning og å gå vekk fra at de ansatte har faste plasser. Det fikk vi en regjeringsbeslutning mot, sier Halvorsen.

  Avdelingsdirektør Jo Ulltveit-Moe i Statsbygg forsikrer om at det ikke er konkludert med at det skal være færre kvadratmeter per ansatt i Regjeringskvartalet.

  – Jeg tror det er veldig viktig at vi nå setter oss ned og leser rapporten og ser hvilke forutsetninger som er lagt til grunn der, sier Ulltveit-Moe.

  Reguleringsplanen for det nye regjeringskvartalet skal etter planen gjøres ferdig i løpet av 2016. Først når denne er klar, vil det bli lyst ut en ordinær arkitektkonkurranse. Første byggetrinn i det nye regjeringskvartalet skal etter planen stå ferdig i 2024.