Normal

Advarer mot høye honorarkrav fra musikere

Dersom en musiker skal ha 4100 kroner for en spillejobb, vil ingen ukjente artister få noen oppdrag, tror konsertarrangør.

Alexander Struve

ADVARER: Alexander Struve, som driver bluesklubben Buckleys i Oslo tror at mange vil tape på det han mener er høye honorarkrav for musikere.

Foto: Petter Sommer, NRK

Musikernes Fellesorganisasjon har nylig vedtatt anbefalte satser for frilanshonorar for sine medlemmer. For såkalte klubb- og dansejobber anbefales musikerne å ta 4100 kroner for en jobb.

Musikere er nemlig lei av luselønn. Honorarene har stått stille i mange år, samtidig som det har blitt flere utøvere som kjemper om jobbene. Men minstehonoraret er altfor høyt, mener kritikerne.

16.000 kroner for et band på fire

Alexander Struve, som driver Buckleys, et av Norges travleste konsertsteder i hjertet av Oslo, rister på hodet av kravene.

Klubben hans er en bluesbule og arrangerer mer enn 200 konserter i året. Nivået varier, noe som gjenspeiler seg i billettprisene. Noen av konsertene er helt gratis, hvor nye artister får vise seg frem. Andre konserter her koster opp mot 300 kroner.

Dersom Buckleys må betale alle som står på scenen minst 4100 kroner, er det mange som vil tape, tror Struve.

– Da må vi legge ned, sier han.

– Er det per person? Det går jo ikke om et band på fire personer skal ha 16.000 kroner. Da skal det være stappfullt her og med billettpriser på 300 kroner. Å gå på en klubb og betale 300 kroner er det ikke så mange som gidder. Om det skulle bli slik, så vil ingen ukjente band få spillejobber. Da vil vi bare ha kremen her, sier Struve til NRK.

– Altfor høyt krav

Kristin Haagensen

STÅR PÅ KRAVA: Kristin Haagensen i Musikernes Fellesorganisasjon mener at situasjonen blir svartmalt.

Foto: Åsa Maria Mikkelsen

Også Gry Bråtømyr i Norske konsertarrangører mener kravet er altfor høyt..

– Det er et ganske høyt krav, og det tror jeg veldig mange arrangører vil ha problemer med å imøtekomme, sier hun.

Likevel varsler hun at de vil se på dagens honorarnivå.

– Hvis hvis frilansernes honorar har stått bom stille i 10 år, så er det noe vi må se på. Men å hoppe fra 2500 kroner – som vi ser for oss – til 4100 kroner, vil by på store problemer.

Men dette er å svartmale situasjonen, mener Kristin Haagensen i Musikernes Fellesorganisasjon.

– Jeg tror heller det skaper større forståelse for at det å utøve musikk også er et yrke som krever et visst honorar.

Støtter kravet

Musikerne Hanne Vatnøy og Christine Wilhelmsen, som snart skal på turne til Japan, støtter kravet om minstelønn. Til sammen har de mer enn 15 års musikkutdanning. Likevel er det langt mellom hver gang de kan heve en vanlig dagslønn på spillejobber.

– Mange tenker at musikere gjør det de gjør bare fordi det er noe de brenner for og synes er aller mest gøy. Og derfor trenger man ikke å få så mye betalt fordi dette gir så mye tilbake. Men det er ingen i andre bransjer som blir bedt om å jobbe gratis, sier Christine Wilhelmsen.

Hanne Vatnøy og Christine Wilhelmsen

MUSIKERE: – Det er ingen i andre bransjer som blir bedt om å jobbe gratis, sier musiker Christine Wilhelmsen (til venstre), som skal på turné i Japan sammen med Hanne Vatnøy.

Hun sier dette om kravet fra musikerorganisasjonen hun er organisert i:

– Jeg synes det er veldig lurt. Da får vi som er medlemmer noe å slå i bordet med, når vi kan vise til satsene som vårt fagforbund sier at vi kan ta.

Kulturstrøm

 • Europaturneen startar i London

  Gruppa Highasakite, med Ingrid Helene Håvik frå Ålesund i spissen, har annonsert datoane for sin komande Europa-turné. Dei startar i London 28. februar og avsluttar i Berlin 17. april. Bandet skal også innom byar som Paris, Dublin og Stockholm.

  Highasakite pressebilde
  Foto: Stian Andersen
 • Får prestisjetung pris

  Forfattaren Ahmedur Rashid Chowdury busett i Skien får den prestisjetunge Ossietzkyprisen. Rashid Chowdury får prisen for å gje ut litteratur som fremjar liberale og sekulære verdiar i heimlandet Bangladesh. Prisen blir delt ut i Oslo i november. Ossietzkyprisen deles ut av Norsk P.E.N. for fremragende innsats for ytringsfriheten. Prisen deles ut årlig på Fengslede Forfatteres Dag, 15. november. Prisen har sitt navn etter den tyske forfatteren og nobelprisvinneren Carl von Ossietzky.

  Ahmedur Rashid Chowdury
  Foto: Arne Olav Hageberg
 • Europeisk pris til Johan Harstad

  Johan Harstad er tildelt den Europeiske litteraturprisen i Nederland for utgivelsen av romanen «Max, Mischa og Tetoffensiven», skriver Gyldendal forlag i en pressemelding. Prisen er på 10.000 Euro og kårer fjorårets beste moderne europeiske roman gitt ut i nederlandsk oversettelse. Det er første gang en norsk forfatter får prisen. Les Marta Norheims anmeldelse.

  Johan Harstad med ny bok
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix