NRK Meny
Normal

Frykter dekningshull på norske veier

DAB-dekningen må bli bedre på landeveien hvis FM-nettet skal slukkes i 2017, mener både NAF og Norsk Transportarbeiderforbund.

E39, motorveien

IKKE GOD NOK: NAF og Norsk Transportarbeiderforbund mener DAB-dekningen ikke er god nok på flere veistrekninger i Norge.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Det hjelper lite med bedre tilbud hvis dekningen blir dårligere, sier NAF.

Rådgiver i NAF, Andreas Handeland tror overgangen til DAB vil gi lytterne et bedre radiotilbud. Men de har mottatt mange klager fra NAF-medlemmer om dekningshull på veien.

Andreas Handeland, rådgiver i NAF

Andreas Handleland sier at NAF har mottal flere klager på DAB-dekningen.

Foto: Anne-Marte Handeland

– Folk skal ha god dekning på veiene, så det må forbedres kraftig frem mot 2017, sier Handeland.

– Farlig for yrkessjåførene

For at DAB-nettet skal kunne slukkes, må en rekke krav være oppfylt. Disse kravene ble oppfylt i februar. Men kravene viser til dekning der folk bor, ikke der de kjører. Og dette kan fort bli farlig for yrkessjåførene.

Reiselivssjef i destinasjon Ålesund og Sunnmøre, Bjørn Sandnes.

Bjørn Sandnes frykter at dårlig dekning kan bli et sikkerhetsproblem.

Foto: Janne-Marit Myklebust / NRK

– De har behov for å følge med på trafikkmeldinger, så hvis det ikke sikres at dekningen er minst like god som på FM-nettet kan dette bli et sikkerhetsproblem, sier Kommunikasjons- og utredningsansvarlig i NTF, Bjørn Sandnes.

Forstår sjåførenes bekymring

Digitalradio Norge er et selskap som er eid av P4, NRK og SBS Radio. De skal sikre en så smidig overgang til DAB som mulig. Daglig leder, Ole Jørgen Torvmark sier at det ikke er dekningen som er problemet.

– Veidekningen har blitt prioritert selv om det ikke står i kravene fra

myndighetene. Radiostasjonene vet at mange av deres lyttere kjører bil, og har derfor passet på at dekningen også her er god, sier Torvmark.

I følge Torvmark er det DAB-dekning på over 7000 kilometer vei her i landet. I tillegg jobber de med å forbedre denne dekningen ytterligere. Men han forstår sjåførenes bekymring.

Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge

Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge, sier de jobber med å forbedre dekningen.

Foto: Lasse Morkhagen /

– Viktig at adapteren er montert riktig

– Det foregår kontinuerlige målinger, tester og forbedringer av dekningen, både av oss og av radiokanalene selv. Når vi finner dekningshull, prøver vi å ordne opp i det så fort som mulig, sier Torvmark

Men stort sett er det ikke dekningshull som er problemet i følge Torvmark. Problemet er heller at folk ikke har montert DAB-adapterne sine skikkelig.

– Det er viktig at adapteren er montert riktig for at man skal få en god opplevelse.

Finn ut hvordan du skal montere adapteren her

Kravene for slukking av FM-nettet:

Disse kravene må oppfylles for å slukke FM-nettet i 2017:

1.

NRK må ha en dekning tilsvarende P1-dekning på FM i dag, som er 99,5 prosent

2.

De kommersielle radiokanalene må ha 90 prosent befolkningsdekning

3.

Digitale radiokanaler må gi en innholdsmessig og teknologisk merverdi for lytterne

4.

Det må finnes rimelig og teknisk tilfredsstillende løsning for radiomottak i bil.

5.

Minst halvparten av radiolytterne må daglig høre på en digital plattform.

Les også:

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).