Hopp til innhold

Foreldre frykter spillavhengighet

Stadig flere foreldre er bekymret for barnas tidsbruk foran pc-skjermen. De frykter at ungdommene er blitt dataspillavhengig.

barn og dataspill
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Atle Hamar

Atle Hamar

Foto: Torje Bjellaas / NRK

– Bekymrede foreldre ringer. Frykten for rollespill er dominerende, men også action- skyte- og bilspill. Alle vi som er foreldre kjenner jo denne kulturen, sier Atle Hamar.

Hjelpetelefonen til Lotteri- og stiftelsestilsynet har merket en kraftig økning i henvendelser fra fortvilte foreldre, forteller direktør Atle Hamar. Ungdommene bruker mye tid foran dataen.

Og enkelte av dem bruker alt for mye tid på dataspill. Over fem prosent av norske ungdommer mellom 12 og 17 år spiller dataspill mer enn fire timer daglig. En prosent, det vil si rundt 3500 ungdommer, har utviklet spillavhengighet.

Mye dataspill = mer pengespill

Leila Torgersen

Leila Torgersen

Foto: Ann-Iren Finstad / NRK
Thomas Hepsøe

Thomas Hepsøe

Foto: Medietilsynet

Psykolog og forsker i NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring), Leila Torgersen er en av de som står bak en fersk rapport. Ifølge den er det en nedgang i spillavhengighet blant ungdommer siden i 2002.

Men, veien til vanlige pengespill kan - ifølge rapporten - bli kort for ungdommene.

– Det er en tendens til at de som spiller mye dataspill også spiller mer pengespill enn andre, sier hun.

– Hva betyr dette?

– Det betyr at de har et problematisk forhold til spilling, på den måten at de ikke helt klarer å kontrollere omfanget. De får konflikter i forhold til venner, og det får også negative konsekvenser i forhold til andre ting de burde ha brukt tid på.

Gutter i faresonen

Og det er gutter som står i faresonen;

– Det er litt flere gutter som har mindre motivasjon i forhold til skolen. Det gjelder de som har litt færre venner, litt dårligere selvbilde og blir litt mer mobbet enn andre.

Seniorrådgiver Thomas Hepsøe i Medietilsynet sier at det er alvorlig for dem det gjelder, men advarer likevel mot å bli for bekymret. Han peker på at mange bruker minst like mange timer foran fjernsynet hver dag.

– Ordet avhengighet er ingen diagnose. Vi snakker om overdreven bruk av spilling, og det er viktig at vi ikke sykeliggjør barn og unge som bruker en god del tid på spill. For de fleste går dette veldig bra, uten at det går ut over andre aktiviteter, sier han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.