NRK Meny
Normal

Frykter barnefilmer slår hverandre i hjel

Alle de fem norske barnefilmene i år har premiere til høsten. – Håpløst, mener norske kinosjefer.

Doktor Proktors Tidsbadekar

EN DEL AV «HØSTRUSHET»: «Doktor Proktors tidsbadekar» har premiere 16. oktober, og er en av fem norske familiefilmer som settes opp på kino i høst. Resten av året er det blikkstille. Her Gard B. Eidsvold som Doktor Proktor og Kristin Grue som Juliette Margarin.

Foto: Erik Aavatsmark / Filmweb

– Det er som om du skulle gått til bokhandelen og de hadde sagt «norske barnebøker? Det har vi ikke før til høsten», sier Fredrikstads kinosjef Jørgen Søderberg Jansen.

For mens vinteren, våren og sommeren er strippet for norske barne- og familiefilmer på kino, snus situasjonen på hodet til høsten:

 • 4. september «Karsten og Petra på safari»
 • 25. september «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin»
 • 16. oktober «Doktor Proktors tidsbadekar»
 • 13. november «Julekongen»
 • 25. desember «Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa»

– Flaut at det går så lang tid

Sist en norsk familiefilm hadde premiere var i november i fjor, da julefilmen «Karsten og Petras vidunderlige jul» startet sine visninger på kino.

Jørgen Søderberg Jansen

KINOSJEF I FREDRIKSTAD: Jørgen Søderberg Jansen.

Foto: Nina Marie Askim/NRK
Christin Berg

KINOSJEF I OSLO: Christin Berg.

Foto: Jo Michael

Siden har det vært stille.

Jørgen Søderberg Jansen forstår ikke tankegangen.

– Det er helt håpløst, og vi har opplevd liknende før. Publikum liker norsk film og særlig familiefilm. Da er det litt flaut at det går et halvt år og vel så det uten at vi kan tilby dem det, sier kinosjefen i Fredrikstad.

Oslo kinos programsjef Christin Berg tror høstens konsentrerte kinoprogram kan føre til at filmene får lite oppmerksomhet.

– Jeg skjønner ikke at de tør å gå så tett etter hverandre. Høsten er en veldig god kinotid, men filmene vil slå hverandre i hjel, sier hun.

Synes NFI burde bestemme premieredato

Begge kinosjefene synes at Norsk filminstitutt (NFI) burde få lov til å være med og bestemme når filmene settes opp på kino – slik at folk sikres norsk barne- og familiefilm hele året.

– Det beste hadde vært hvis produsentene greide å ha selvdisiplin. Men så lenge de ikke klarer det, bør NFI kunne si «når du får ti millioner av oss skal vi være med og påvirke når filmen har premiere», sier Jørgen Søderberg Jansen.

Cornelia Boysen, produsent for både «Doktor Proktors tidsbadekar» og «Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa», synes forslaget er dårlig.

– Det er produsentene som finansierer og risikerer ved prosjektet, og jeg ser ingen grunn til å blande staten inn i premieretidspunktet. Det ville være å trekke det for langt, sier hun.

NFI: – Ikke vårt ansvar

Boysen sier nordmenns kinovaner og konkurransen fra utlandet er årsakene til at det ikke finnes norske barne- og familiefilmer på kino åtte måneder i året.

Cornelia Boysen

FAMILIEFILMPRODUSENT: Cornelia Boysen i selskapet Maipo Film.

Foto: Anne Storaunet / NRK

– Med en gang det er pent vær går ikke folk på kino. Tallene faller ekstremt, sier produsenten.

I en kommentar til NRK skriver NFI at lansering og distribusjon ikke er instituttets anliggende.

– Når en film er ferdig produsert, er blant annet distribusjon og lansering på kino produsentens ansvar, skriver informasjonsdirektør Mette Tharaldsen.

Instituttet legger til at et krav fra dem om lanseringstidspunkt ville gjøre det mindre attraktivt å investere i norske filmer – noe som ville ha skadet den norske bransjen.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • Franklin begraves i Detroit

  Soulsanger Aretha Franklin begraves i hjembyen Detroit i USA fredag 31. august. Franklin døde av kreft, 76 år gammel. I dagene før begravelsen blir båren til Franklin plassert i museet for Afro-Amerikansk historie i Detroit.

  PEOPLE-ARETHA FRANKLIN/
  Foto: Handout . / Reuters