Hopp til innhold

Frykter at været ødelegger sesongen

Norske fornøyelsesparker lider i det varierende sommerværet. – Vi merker at det har vært mye nedbør, sier direktøren for Tusenfryd.

Bjørn Håvard Solli, Tusenfryd

Bjørn Håvard Solli, Tusenfryd.

Foto: Inger-Marit Sæby / NRK
Tusenfryd

Berg- og dalbanen i Tusenfryd.

Foto: Rainer Prang / NRK

Norske fornøyelsesparker er inne i høysesongen: De få varme ukene i løpet av sommeren hvor inntektsgrunnlaget skal sikres.

Selv om det de siste dagene har vært finvær på Sør- og Østlandet, setter det labile sommerværet i Sør-Norge parkdirektørene på prøve.

– Vi merker at det har vært mye nedbør i sommer, bekrefter adm. direktør Bjørn Håvard Solli i Tusenfryd overfor NRK.no.

– Været har innvirkning på besøkstallene når man driver utendørs virksomhet slik vi gjør, sier han.

LES OGSÅ: Vi blir ikke skremt av høye priser

LES OGSÅ: Nest våteste juni på 100 år

Stadig nye karuseller

Når værmeldingen viser dårlige prognoser, skal det mer til for publikum å planlegge et besøk, mener Tusenfryd-direktøren.

I fjor var 460.000 mennesker innom parken, men i år ser tallet ut til å bli noe lavere.

– Besøkstallene ligger noe under forventet i år på grunn av det dårlige været, sier Solli, som ikke vil oppgi eksakte besøkstall før sesongen er over.

Publikum ønsker nye utfordringer, og fornøyelsesparkene er nødt til stadig vekk å fornye seg.

– Nyinvesteringer trekker folk til parken, forteller Bjørn Håvard Solli, som håper at godt høstvær kan kompensere for den våte sommeren.

I fjor gikk Tusenfryd til innkjøp av en storsatsning i «5D», i år tar de det litt roligere og lanserer barneattraksjonen Skippertaket.

LES OGSÅ: Er dette sommerens adrenalinkick?

Dyreparken i Kristiansand

– Vi ønsker jo å fremme landsdelen som en solrik landsdel, selv om det har vært litt vanskelig hittil i sommer, humrer adm. direktør Per Arnstein Aamot.

Julius

Julius i Dyreparken utenfor Kristiansand.

Foto: Martinsen, Anders / SCANPIX

Adm. direktør Per Arnstein Aamot i Dyreparken.

Adm. direktør Per Arnstein Aamot i Dyreparken.

Foto: Schrøder, Tor Erik / Scanpix

Parksjefen oppgir aldri besøkstall midt i sesongen, men bekrefter at fuktig sommervær har innvirkning på antall besøkende til orangutangen Louie, Kaptein Sabeltann og Tømmerrennen.

– Vi er litt redde for de langsiktige effektene, at mye regn over tid kan føre til at færre ønsker å komme, sier han til NRK.no.

Besøksmessig har parken vært i stadig vekst, med besøksrekord hvert år på 2000-tallet, bortsett fra en liten dipp i 2008.

Aamot åpnet et nytt badeland i parken i fjor. I år følger den noe sobrere investeringen «Jungelbob», en bobbane.

LES OGSÅ: Slik blir Harry Potter-land

Attraksjonen Hunderfossen Rafting.
Foto: Hunderfossen Familiepark

Hunderfossen

Familieparken Hunderfossen utenfor Lillehammer har store innendørsarealer (7000 kvadratmeter til sammen), og er ikke fullt så væravhengige som for eksempel utendørs badeland.

I fjor hadde Hunderfossen 2,5 prosent økning i besøkstallet, sammenlignet med året før.

Verstingsommeren 2007 med ekstremt mye regn, var et dårlig år for oss, mens sommeren i fjor var et år helt på det jevne utenfor Lillehammer. Vi trenger gode somre for å komme gjennom de dårlige, forteller direktør Hogne Høstmælingen til NRK.no.

Traktorbanen på Hunderfossen

Den nye Traktorbanen på Hunderfossen.

Foto: Hunderfossen Familiepark

På Hunderfossen er den nye attraksjonen i år Traktorbanen, hvor ungene sitter foran og foreldrene blir henvist til baksetet.

På tross av innendørsaktiviteter som Eventyrslottet, Energisenteret og Ivo Caprinos Eventyrgrotte, merker Høstmælingen stor forskjell besøksmessig på solskinnsdagene kontra regnværsdagene.

LES OGSÅ: Monstersklie i Bø Sommarland

Bø Sommarland

Bernt Gunnar Berntsen

Bernt Gunnar Berntsen i Bø Sommarland.

Foto: Lars Erlend Øymo / NRK

– Dårlig sommervær så langt har ført til at besøkstallet i Bø Sommarland ligger langt under fjorårets, fortalte daglig leder Bernt Gunnar Berntsen til NRK tidligere denne måneden .

I 2010 kunne summere opp vel 152.000 gjester. Han er slett ikke fornøyd med denne sesongen, og ligger om lag 18.000 besøkende under fjorårsnivå på samme tid.

Han frykter flere somre med dårlig vær, og forteller at utbygging av parken må vurderes dersom været fortsetter å være tilsvarende dårlig de kommende år.

Kongeparken

I Kongeparken i Rogaland ligger de besøksmessig seks prosent bak fjoråret på samme tid.

– Vi ser nedgang blant turistene som er på dagstur, og dette skyldes ene og alene det dårlige været, sier daglig leder Håkon Lund i Kongeparken til NRK.no.

I løpet av hele fjorårssesongen var 215.000 mennesker innom parken, som ligger et par mil sørøst for Stavanger.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh