NRK Meny
Normal

Fryktelig spennende

Med «Fryktelig lykkelig» beviser danskene nok en gang at de kan lage fremragende filmer. Det er bare å heise den røde og hvite Dannebrogen til topps og juble.

Robert Hansen (Jakob Cedergren)og Ingerlise Buhl (Lene Maria Christensen)

Robert Hansen (Jakob Cedergren)og Ingerlise Buhl (Lene Maria Christensen) i filmen «Fryktelig lykkelig».

Foto: Nordisk Film Distribusjon AS / Karin Alsbirk

6 stjerner

Politibetjenten Robert fra København ankommer det lille tettstedet Skarrild på Sør-Jylland. Han medbringer et glass nervepiller og en stor, stygg prikk på rullebladet. Det er også derfor han har blitt tvangsplassert her som stedets nye lensmann.

Skarrild er et sted hvor alle vet alt om alle, men hvor ingen legger seg bort i andres saker. Loven tar man helst i egne hender, og politianmeldelser er et fyord. Dette burde Robert takle, men et problem dukker opp og hun heter Ingerlise (Lene Maria Christensen). Hun er en freidig, flørtende femme fatale som er gift med bygdas drittsekk.

Fra filmen "Fryktelig lykkelig"

Kim Bodnia spiller konebankeren Jørgen.

Foto: Foto/Copyright: Nordisk Film Distribusjon AS / Karin Alsbirk

Ingen politisak

Ingerlise påstår at mannen banker henne, men i tråd med bygdas kotyme ønsker hun ikke å anmelde ham. Hennes mann Jørgen hevder at det er kona som skader seg selv for å få oppmerksomhet. Så lenge det ikke foreligger noen anmeldelse, er dette ikke en politisak. Lensmann Robert klarer likevel å plante begge beina i hengemyra. Der blir han stående fast i sentrum av konfliktens kjerne.

Regissør og manusforfatter Henrik Ruben Genz har laget noe så utypisk som en dansk film noir. Historien er spennende, engasjerende, skummel, morsom og overraskende. Ja, rett og slett alt vi kan ønske oss av en god filmfortelling.

Genz er stilsikker og har klart å få fram en klaustrofobisk uhyggestemning som kan minne om tonene fra David Lynchs Twin Peaks, Lars von Triers Riget eller Coen-brødrenes Fargo.

Marerittaktige omgivelser

Gjennomført scenografi og omgivelser underbygger den vemmelige tonen. Slettelandskapet er goldt, øde og tåketungt. Det er nesten så vi kan kjenne den rå, ekle sumplukta. Småbyen er sliten og husene har gammeldags og nedslitt interiør.

I disse marerittaktige omgivelser bor merkelige og stort sett svært usympatiske figurer. Rollebesettingen er briljant i alle ledd. Alle, fra typene som fyller den lokale baren til hovedrollene, passer perfekt inn.

Lars Bryggmann, som vi tidligere har sett i mindre roller i blant annet Festen og Arven, gjør sitt livs rolle som bygdas slepphendte lege. Kim Bodnia, som konebankeren Jørgen, klarer nok en gang å bevise at ingen kan spille usympatiske rollefigurer mer overbevisende enn ham.

Fra filmen "Fryktelig lykkelig"

Lensmann Robert, spilles av Jakob Cedergren, som tar sin rollefigur lenger og lenger inn i galskapen.

Foto: Foto/Copyright: Nordisk Film Distribusjon AS / Karin Alsbirk

Oscar-bidrag

Lensmann Robert som er det mest normale elementet i denne verden, blir spilt av Jakob Cedergren. Det er med skrekkblandet fryd vi ser Cedergren ta sin rollefigur lenger og lenger inn i galskapen.

Fryktelig Lykkelig er danskens Oscar-bidrag i år. Etter å ha sett den er jeg overbevist om at det norske bidraget Max Manus ikke har noen sjanse. For er du glad i god film vil Fryktelig Lykkelig gjøre deg nettopp fryktelig lykkelig.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP