Hopp til innhold

Frp vil utsette NRK- og TV 2-meldingen

Fremskrittspartiet er misfornøyd med den kommende meldingen om NRK og TV 2. Etter det NRK erfarer mener partiet at den er mangelfull.

NRK

Meldingen om allmennkringkastingen i Norge skulle etter planen vært lagt frem før sommeren.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Det ene av regjeringspartiene, Frp, er misfornøyd med meldingen, spesielt når det gjelder punktene om lisensordning og finansiering. De vil utsette den.

Kulturminister Thorild Widvey varslet opprinnelig en stortingsmelding om NRK før sommeren, men i februar ble også den kommersielle allmennkringkasteren, TV 2, tatt med, og avtalen om TV 2s forpliktelser som allmennkringkaster forlenget med ett år.

Agnes Moxnes

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes

Foto: NRK

Meldingen er ferdig, og ble onsdag lagt frem for Høyre og Fremskrittspartiets stortingsgrupper.

Høyre fornøyd

– Høyre har sagt seg fornøyd, mens Frp vil ha utsatt hele meldingen. De mener den er mangelfull på punktene om lisens og finansiering, sier NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes.

Fremskrittspartiet har i alle år kjempet mot NRK-lisensen, og lovte under forrige valgkamp at 2013 ville bli det siste året med lisens, dersom partiet fikk regjeringsmakt.

Sukre pillen

Det er mye som tyder på at stortingsmeldingen vil få et stort flertall i Stortinget.

– Men hvis regjeringen mener det er måter «å sukre pillen» på, for Fremskrittspartiet, kan den bli utsatt, sier Moxnes.

Hun påpeker at meldingen er viktig for kulturministeren, fordi vi er inne i en tid der mediene er i voldsom endring.

Begrense NRKs vekst

Hva vet du om innholdet i meldingen?

– Det legges opp til begrensninger i NRKs vekst, og forventes at allmennkringkasteren tilpasser seg den politiske virkeligheten. Så vidt jeg vet legges det ikke opp til noen form for forbud mot publisering på enkelte digitale plattformer.

– Widvey har nok også et ønske om å sette ut mer av NRKs produksjon til private, og begrense den kommersielle virksomheten, sier Moxnes.

Kulturstrøm

  • Fargekomponisten

    – Harriet Backer var en glimrende tegner med en klar formsans. Det er likevel er ingen tvil om at det som gjør henne til en av Nordens fremste malere, er evnen til å spille ulike fargenyanser og klanger ut mot hverandre og skildre lysets virkninger, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om den nye utstillingen på Nasjonalmuseet i Oslo.

  • Operapremiere i Stockholm utsettes etter at scenearbeider døde

    Svenske arbeidsmiljømyndigheter har beordret arbeidsstopp ved Kungliga Operan i Stockholm, der en scenearbeider falt 13 meter ned og døde.

    Det betyr at urpremieren på operaen «Melancholia», basert på Lars von Triers film utsettes til senere i oktober.

    Nå er det forbudt å arbeide på balkongene over scenen, der rekkverkene må gjøres 20 centimeter høyere. Medarbeiderne har ofte strukket seg over disse rekkverkene for å jobbe, ifølge Sveriges Radio.