Hopp til innhold

Frp vil utsette NRK- og TV 2-meldingen

Fremskrittspartiet er misfornøyd med den kommende meldingen om NRK og TV 2. Etter det NRK erfarer mener partiet at den er mangelfull.

NRK

Meldingen om allmennkringkastingen i Norge skulle etter planen vært lagt frem før sommeren.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Det ene av regjeringspartiene, Frp, er misfornøyd med meldingen, spesielt når det gjelder punktene om lisensordning og finansiering. De vil utsette den.

Kulturminister Thorild Widvey varslet opprinnelig en stortingsmelding om NRK før sommeren, men i februar ble også den kommersielle allmennkringkasteren, TV 2, tatt med, og avtalen om TV 2s forpliktelser som allmennkringkaster forlenget med ett år.

Agnes Moxnes

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes

Foto: NRK

Meldingen er ferdig, og ble onsdag lagt frem for Høyre og Fremskrittspartiets stortingsgrupper.

Høyre fornøyd

– Høyre har sagt seg fornøyd, mens Frp vil ha utsatt hele meldingen. De mener den er mangelfull på punktene om lisens og finansiering, sier NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes.

Fremskrittspartiet har i alle år kjempet mot NRK-lisensen, og lovte under forrige valgkamp at 2013 ville bli det siste året med lisens, dersom partiet fikk regjeringsmakt.

Sukre pillen

Det er mye som tyder på at stortingsmeldingen vil få et stort flertall i Stortinget.

– Men hvis regjeringen mener det er måter «å sukre pillen» på, for Fremskrittspartiet, kan den bli utsatt, sier Moxnes.

Hun påpeker at meldingen er viktig for kulturministeren, fordi vi er inne i en tid der mediene er i voldsom endring.

Begrense NRKs vekst

Hva vet du om innholdet i meldingen?

– Det legges opp til begrensninger i NRKs vekst, og forventes at allmennkringkasteren tilpasser seg den politiske virkeligheten. Så vidt jeg vet legges det ikke opp til noen form for forbud mot publisering på enkelte digitale plattformer.

– Widvey har nok også et ønske om å sette ut mer av NRKs produksjon til private, og begrense den kommersielle virksomheten, sier Moxnes.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober