Hopp til innhold

FRP: Nationaltheatret må pusses opp, koste hva det koste vil

– Vi må bruke de pengene det koster, selv om det blir dyrt mener Frp om oppussing av Nationaltheateret.

Ib Thomsen

Frps Ib Thomsen mener det må tas totalgrep med Nationalteatret, koste hva det koste vil.

Foto: Frp

Nye tall fra Statsbygg viser at det kan koste nærmere 900 millioner kroner å pusse opp den fredede bygningen. Dette er mye dyrere enn man først trodde.

Statsbygg foreslår en totalrehabilitering. Fuktskader, slitasje og utdaterte tekniske anlegg er bare noen av problemene i den fredede bygningen.

– Regjeringen har sviktet sitt ansvar

Fremskrittspartiets Ib Thomsen i Stortingets familie- og kulturkomité spør seg om vi har noen valg.

– Beløpet er høyt, men har man noen valg? Vi kan ikke lengere lappe mer på bygningen slik man har gjort i alle år. Nå må man ta totalgrep, stenge bygningen, få teatret ut på vegen og så får man gjøre en skikkelig jobb.

Ifølge Thomsen har regjeringen sviktet sitt oppussingsansvar.

– Mange regjeringer har sviktet over år, når det gjelder vedlikehold av et av Oslos kanskje flotteste og viktigste bygg.

Øivind Christoffersen, Statsbygg

Øivind Christoffersen

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

Nå mener han myndighetene bør gripe inn for å sikre vedlikehold ved kulturinstitusjonene, slik at det ikke går så langt som ved Nationaltheatret.

– Man får øremerke penger til vedlikehold når man ser at man ikke klarer å holde bygningen i den stand det skal være.

– Klenodium må behandles ordentlig

I forrige tilstandsrapport fra Statsbygg fra 2010, ble kostnadene vurdert til å ligge inntil 675 millioner kroner.

– Dette er et klenodium, så oppussing på skje på en ordentlig måte også i forhold til antikvariske interesser, sier direktør i Statsbygg, Øivind Christoffersen.

Kulturminister Anniken Huitfeldt

Anniken Huitfeldt

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Ifølge den nye, og mer grundige analysen kan det altså bli ytterligere 200 millioner dyrere å pusse opp.

– Vi har analysert hva som skal til for å gjøre det optimale, så får man vurdere hvilket ambisjonsnivå man skal legge seg på hvis man går i gang med det virkelige prosjektet, sier han.

Huitfeldt vil ikke snakke om nivået

Kulturminister Anniken Huitfeldt vil foreløpig ikke si om hun legger seg på Statsbyggs høye ambisjonsnivå.

– Det avhenger av vår dialog med Nationalteatret. Men, jeg er opptatt av at det skal pusses opp, og at det skal bli bedre muligheter for de som jobber der. Det er store utfordringer knyttet til å levere både moderne og tradisjonelt teater i en bygning som er fredet og som har et stort behov for oppussing.

Huitfeldt sier det er flere kulturbygg som ikke har blitt godt nok prioritert, og at hun nå er glad for å få grundige analyser fra Statsbygg, som gir god informasjon rundt hvordan Nationalteatret kan settes i god stand.

– Viktig med kultur til Norges befolkning

Kulturministeren vil se nærmere på forslaget fra Statsbygg, men sier at det ikke er klart når oppussingen av Nationaltheatret avgjøres.

– Jeg skal se nøye på rapporten og så diskutere nøye med Nationalteatret hva som er deres behov, for det er viktig hvilket behov de har for å levere god kunst og teater til Norges befolkning.

Les også:

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)