Hopp til innhold

From Litauen with love

Hvem er fiskeren som stadig dukker opp i bakgrunnen under Sommeråpents åpningsekvens?

fisker i sommeråpent
Foto: NRK

Nett-tv: Se fiskeren få fisk på direkten!

Du har kanskje fått med deg den tilsynelatende harmoniske fiskeren som ved flere anledninger mer eller mindre frivillig har blitt en del av Sommeråpents åpningssekvenser fra Akershuskaia i sommer.

Men hvem er han: en genuint fiskeinteressert Litauer som tilfeldigvis har fått sin faste fiskeplass invadert og omringet av kringkastingens sommergjeng, eller et kynisk og utspekulert linselus som bevisst utnytter den fragile locationplasseringen som programmet har i årets utgave for å skaffe seg gratis oppmerksomhet og potensielle fiskekunder..?

Albartas Tamachionas

Her er han, fiskeren i Sommeråpent. Men hvem er han egentlig?

Foto: NRK

Fast sted

- No fish today sier han rolig og smilende når jeg kommer bort.. Hans russisk og litauisk er nok langt bedre enn engelsken, men vi hjelper hverandre fram.. Han staver navnet sitt for meg: Albartas Tamachionas..

Det er kaldt, det blåser og jeg misunner ham ikke der han står og putter den neste reken på kroken..

Agnet funker visstnok ikke i dag. Siden jeg verken kan gi gode agnråd eller finner på andre gode oppfølgingsspørsmål, går jeg raskt videre for å prøve å komme nærmere innpå denne skikkelsen jeg fortsatt ikke føler jeg har helt taket på..

Hvorfor fisker du akkurat her..?

- Det er tilfeldig, svarer Albartas. Jeg har tre faste steder hvor jeg pleier å stå og dette er den beste. Fisking er min hobby. Vin, øl og vodka er ikke noe for meg.. Alt jeg trenger er stanga og fisken.. Jeg er ikke her for å kikke på Tv-sendingen nei.

Han ser så glad ut, nesten lykkelig.. Her står han fri fra alt ansvar tenker jeg og bare venter på fisk. Mens TV- produksjonen foregår for fullt bare noen få meter lengre til høyre. Så befriende det må være.. Og ligner han ikke litt på Jesus..?

Hotellkonge?

Hotell

Hotellkonge i Litauen?

Foto: MARIO ANZUONI / REUTERS

- Jeg bygger hoteller egentlig, bryter Albartos plutselig opp og knuser alle illusjoner om denne frelserlignende figuren som har åpenbart seg for Sommeråpentpublikum og seere i sommer.

Hva!! Er det en eksentrisk mangemilliardær som elsker å lure uskyldige nordmenn til å tro at han må fiske inn levebrødet sitt i skrukkete klær på kaien..? Er det Litauens Petter Stordalen i forkledning, gjør han bare narr av oss..?

Jeg kjenner at jeg må roe meg ned og la den hyggelige mannen snakke før jeg vever sammen flere teorier..

Men det forblir uoppklart om han bygger hoteller fysisk med sine bare hender eller om han tilbakelent sitter på et hotellimperium som ekspanderer i galloppfart mens han sitter på Akershuskaia og dirigerer det hele rolig fra mobilen med stanga i hånden..

Looking for love

Så kommer det..

- I’m looking for love.. Jeg er singel, 36 og trenger å møte noen..

Visste jeg det ikke.. Selvsagt. Ok, han liker å fiske – men først og fremst er han her i kjærlighetens ånd. Så enkelt og samtidig så komplekst..

Vi ønsker ham lykke til og hjelper ham litt på vei med denne artikkelen.

P.S. Albartas blir høyst sannsynlig å finne i rimelig radius fra Sommeråpent sine studioer utover sommeren.

Nett-tv: Se fiskeren få fisk på direkten!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober