Hopp til innhold

Frode Thingnæs er død

Musikeren Frode Thingnæs døde i formiddag, 72 år gammel. Han var en av Norges fremste jazzmusikere.

Frode Thingnæs

Musikeren Frode Thingnæs

Foto: Oslo Jazzforum

Helge Førde, som er en av Norges ledende jazztrombonister, og fast inventar i The Brazz Brothers, omtaler Thingnæs som tidenes beste norske jazztrombonist.

– Han har vært et forbilde for meg helt siden jeg var 10–12 år gammel, sier han.

De to har spilt mye sammen, både i Kampen Janitsjar og The Brazz Brothers. De hadde sin siste konsert sammen i fjor høst. Thingnæs dirigerte og medvirket i Forsvarets stabsmusikkorps og har i over 30 år dirigert Kampen Janitsjar.

Som jazztrombonist vet jeg ingen som har gjort ham rangen stridig de siste 50 årene, skrev NRKs jazzekspert Jan Ditlev Hansen for to år siden.

Tingnæs, som fikk hjerteinfarkt for to dager siden, var også komponist, arrangør og orkesterleder.

– En ener

Helge Førde

Helge Førde

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Førde sier at Thingnæs musikalsk sett var en ener, og at han hadde en helt spesiell og elegant stil, som var selvlært.

– Du kunne høre med en gang at det var Frode som spilte. Han var en virtuos, og hadde et stort navn, særlig i Skandinavia og Tyskland.

Helge Førde fremhever også Thingnæs sin utadvendte stil, og skryter av jobben han gjorde som dirigent i Kampen Janitsjar.

– Han var sosialt sett en fantastisk person, som kunne fortelle morsomme historier fra musikerlivet i timevis, sier Førde.

Utallige er plateutgivelsene han har deltatt på. Han har spilt med Egil Kapstad, Terje Rypdal, Laila Dalseth, Espen Rud, Bjørn Alterhaug og Per Husby.

Høy stjerne i Forsvaret

Mesteparten av sitt yrkesaktive liv har Frode Thingnæs tilbrakt i Forsvarets Stabsmusikk. Han var ansatt som major i Forsvaret og var musikkinspektør for alle forsvarets profesjonelle orkestre i Norge.

Han hadde ansvaret for Norsk Militær Tatoo, et gigantarrangement, som trekker deltagere og publikum i tusenvis fra hele verden til Spektrum annethvert år.

OL-seremoni og æresborger

Frode Thingnæs var med å starte arrangementet i 1994. Det var det samme året han og Egil Monn- Iversen i fellesskap hadde det musikalske ansvaret for åpnings- og avslutningsseremoniene under Vinter-OL på Lillehammer.

Frode Thingnæs fikk «Buddyprisen» av Norsk Jazzforbund. Han fikk også Spellmannpris og Kongens fortjenstmedalje i gull, og han var æresborger av New Orleans.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)