Hopp til innhold

Krigsreporter får Fritt Ords Pris

Frilansjournalist Anders Sømme Hammer får Fritt Ords Pris for 2011 for sin uavhengige dekning av Afghanistan-krigen.

Anders Sømme Hammer

Anders Sømme Hammer får 400.000 kroner og en statuett av Nils Aas som årets vinner av Fritt Ord-prisen.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– Det er veldig voldsomt, men veldig hyggelig. Jeg er beæret, sier han til NRK.

Anders Sømme Hammer berømmes av Fritt Ord for å dekke krigen uavhengig av militære føringer, og for å prioritere de sivile afghaneres forhold.

Ved å reise rundt i landet uten eskorte tar han en stor personlig risiko, og kommer dermed i nærkontakt med sivile afghanere. Hans kritiske analyser rammer også mediedekningen av krigen.

Fritt Ords jury om Anders Sømme Hammer

Bor i Afghanistan

Prisvinneren er født i 1977, og har vært frilansjournalist i Afghanistan fra 2007 til i dag.

– Jeg håper denne prisen er en anerkjennelse av at det er viktig som journalist å være tilstede i land der dramatiske og viktige ting skjer, og der Norge har en sentral rolle, sier han.

Sømme Hammer bor i dag i hovedstaden Kabul, og reiser i sitt virke rundt i det krigsherjede landet.

– Det er helt avgjørende for forståelsen av situasjonen å reise rundt omkring. Det er store ulikheter innad i Afghanistan. Man bør være så tett på som mulig til det som skjer, men uten å være dumdristig. Det er en vanskelig balansegang, sier han.

Hør Sømme Hammers reaksjon på prisen (vi beklager dårlig lydkvalitet):

– Viktig å snakke med folket

34-åringen har jobbet for NRK, og skrevet for blant annet Dagbladet, Dagsavisen, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og NTB.

Juryen påpeker i sin begrunnelse at han har bidratt til debatten rundt mediedekningen av krigen – og at han har utfordret sine egne oppdragsgivere.

Sømme Hammer mener norske medier har for stort fokus på norske soldaters opplevelse av situasjonen i Afghanistan.

– Å se konflikten fra soldatenes side gir et bilde av krigen, men det gir soldatenes bilde av krigen. For å forstå mer av hva som skjer er det viktig å snakke med lokalbefolkningen om hvordan krigen berører dem, sier han.

Fritt Ords pris er på 400.000 kroner og deles ut 5. mai. Anders Sømme Hammer får også Fritt Ord-statuetten, signert Nils Aas.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Video Brennpunkt: Hva skal vi i Afghanistan?

VIDEO: Anders Sømme Hammer var hovedpersonen i Brennpunkt-dokumentaren «Hva gjør Norge i Afghanistan?». Se hele dokumentaren her. Første gang sendt 3. mars 2009.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.