NRK Meny
Normal

Fritt Ords Honnør til «barnas venn»

– Dette er veldig stort! Simon Flem Devold mangler for en gangs skyld ord. Det er en ydmyk mann som tar imot Fritt Ords Honnørpris i ettermiddag.

Til tross for at spalten «På skråss» ble lagt ned i sommer, får Simon Flem Devold fortsatt brev fra barn hver eneste dag.

Hver uke mottok Aftenposten hundrevis av brev og tegninger til den faste spalten til Devold.

– Jeg synes denne prisen bør gå til alle som har skrevet, og som fortsatt skriver. Det er veldig viktig at barn har en kanal og en mulighet til å snakke om sine egne liv, sier Simon Flem Devold til NRK.no.

Mange tabuer

Det har ikke manglet på tabuemner. Barn har skrevet til Simon om sykdom, selvmord og død, homofili, psykiske problemer og sorg over voksnes skilsmisser. Han har sett, og svart, hvert eneste menneske.

Men det hender han har angret på det ugjorte.

Flere ganger har jeg fått brev fra barn og unge som går i selvmordstanker. Noen ganger har jeg tatt direkte kontakt med dem, andre ganger har jeg latt være å gripe inn. Det har vært veldig vondt når jeg senere har fått vite at de har tatt sitt eget liv.

Simon Flem Devold

Hvem skal høre på barna nå som du har lagt ned «På skråss»?

– Jeg får brev hver eneste dag jeg. Alle blir lest, men jeg kan ikke love å svare alle. Moderne barn har sosiale medier, og det finnes nødtelefoner de kan ringe. Det viktigste er at de har en mulighet til å si noe om sitt eget liv, til et helt alminnelig menneske, sier Simon Flem Devold.

Det at han er «et helt alminnelig menneske» er viktig for ham.

– Bra du ikke er psykolog

– Psykolog Magne Raundalen sa en gang til meg: «Det er bra at du ikke er psykolog». Jeg er bare en venn som barna kjenner. Et helt alminnelig menneske som ikke går videre med noe. Hemmelighetene er trygge hos meg, sier Flem Devold.

Simon Flem Devold har et kristent livssyn, men han har alltid vært en talsmann for mangfoldet.

– Bibelen er en viktig kulturbok i den kristne del av verden, akkurat som andre hellige bøker er viktigst i andre kulturer, sier han i denne samtalen med Titten Tei:

Se video:

Simon Flem Devold snakker med Titten Tei

Simon Flem Devold snakker med Titten Tei

– Fordi han fortjener det

Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som særlig arbeider for å fremme ytringsfrihet og offentlig debatt.

Fritt Ords Honnør tildeles når noen fortjener den, uten begrensninger
i antall. Med honnøren følger et pengebeløp på kr 100.000.

Juryen begrunner årets pris slik:

Flem Devold har vært uredd i sin behandling av vanskelige og kontroversielle temaer. Dette har vært grensesprengende og skapt reaksjoner og debatt.

Fritt Ord-juryen

– Det blir jo veldig mange pene ord da, og jeg blir nesten litt sjenert, sier hovedpersonen. Prisen blir delt ut onsdag ettermiddag.

Se innslaget med Simon Flem Devold i Dagsrevyen i forbindelse med tildelingen:

Simon Flem Devold er tildelt Fritt Ords Honnørpris.

Reporter: Marianne Rustad Carlsen.

Flere kulturnyheter