NRK Meny
Normal

Fritt Ord-priser til modige journalister

Stiftelsene Fritt Ord og tyske Zeit-Stiftung, har delt ut seks pressepriser. Mottakerne er fire journalister, en avis og en nyhetsportal.

Nadira Isajeva i avisa Tsjernovik

Nadira Isaeva er redaktør for avisen Chernovik og blant vinnerne av Fritt Ords pressepriser.

Foto: STRINGER/RUSSIA / Reuters

Natalja Ivanishina, Zamin Haji, Maryna Koktysch og Natalja Ligachova fra Russland, Aserbajdsjan, Hviterussland og Ukraina får journalistprisene.

Ukeavisen Chernovik fra Russland og nettportalen A1+ fra Armenia får medieprisene.

De deler 560 000 kroner, eller 70 000 euro.

Russisk ukeavis

Chernovik kommer ut en gang i uken i republikken Dagestan i Nord-Kaukasus. Avisen skriver blant annet om milits- og sikkerhetsstyrkenes spesialoppdrag, kritiserer deres fremgangsmåter og gransker tvilsomme metoder innen bekjempelsen av terror.

Redaksjonen skriver også både kritisk og konstruktivt om myndighetenes handelstransaksjoner. Avisen har flere ganger blitt møtt med anklager og trusler om stenging grunnet påstått ekstremisme og agitasjon.

Avisen ledes av den unge, kvinnelige redaktøren Nadira Isaeva.

LES GRO HOLMS KOMMENTAR FRA JANUAR: Modig redaktør i hijab

Ukeavisen ble nominert av Norsk Journalistlag, med støtte fra Norsk PEN, Human Rights House, Oslo, og Den norske Helsingforskomité. Prisen er på 20 000 euro.

Gransker rettssaker

Journalisten Natalja Ivanishina arbeider i avisen Ust-Ilimskaja Pravda i den sibirske byen Ust-Ilimsk i Irkutsk.

Hun dekker saker fra rettsvesen og domstoler.

Ivanishina skriver om enkeltmennesker som har kommet inn i en rettsmølle, og dekker hardnakket tilfeller av straffeforfølgelse og korrupsjon hos rettsvesen og myndigheter.

Fra juryens begrunnelse

Prisbeløpet er på 10 000 euro. Samme summen får journalisten Zamin Haji i Aserbajdsjan. Han skriver for avisene Yeni Müsavat og Azadliq. Juryen mener Haji gjør en uredd innstas for ytringsfrihet og demokratisering.

Sakene handler om vanstyre, maktmisbruk og korrupsjon.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I Armenia dekker nyhetsportalen A1+ aktivitetene både til opposisjonen og regjeringen.

– A1+ leverer uavhengige vurderinger og kommentarer, og deres direktesendinger på Internett er aktuelle og nyanserte, mente juryen.

Uredd i Hviterussland

Journalisten Maryna Koktysch skriver for avisen Narodnaja Volja i Minsk, hvor hun er stedfortredende sjefredaktør. Koktysch skildret alle viktige hendelser under presidentvalget i desember 2010.

Hennes styrke er intervjuet. Hun fører samtaler om samfunnspolitiske og personlige temaer med alt fra regimekritikere til representanter for regjeringen. Trass i massivt press lar hun seg ikke kneble.

Juryen om Maryna Koktysch

Journalisten Natalja Ligachova arbeider for nettavisen Telekritika i Kiev. Telekritika er et forum for diskusjoner om pressefrihet, profesjonelle standarder, presseetikk, menneskerettigheter og journalistisk solidaritet.

– Ligachova observerer og analyserer medieutviklingen. Hun skriver uavhengig og balansert om det ukrainske medielandskapet. I kraft av sin vokterrolle er Telekritika en viktig instans i Ukraina, mente juryen.

Presseprisene for 2011 deles ut i Det norske Nobelinstitutt onsdag 15. juni 2011.