NRK Meny
Normal

Fristende desserter

For mange er selve høydepunktet i et måltid selve avslutningen - desserten. Her er 3 oppskrifter som burde friste! 

Lekre desserter
Foto: NRK

Creme Brulee med multer

 

Dette trenger du:

8-10 små skåler

8 dl fløte

2 dl melk

10 eggeplommer, 9 hvis de er store

150 g sukker

1 vaniljestang, deles på langs

Multer

Sukker, helst demerarasukker, til glasering

 

Slik går du frem:

Kok opp fløte, melk, vanilje og 1/3 av sukkeret.

Visp sammen resten av sukkeret og eggeplommene til de skummer og det meste av sukkeret er oppløst.

Hell den varme fløtemelken over eggeblandingen under pisking.

Sil blandingen.

Legg en god skje avrente multer i hver skål og fyll på med creme brulesmete.

Bak i ovn ved 95 grader til massen har satt seg, ca 50 minutter,

avhengig av skålens størrelse.

Avkjøl og dryss overflaten med et jevnt lag med sukker.

Glaser under grill i ovn eller aller helst med en skibrenner.

 

Tips: 

 

Creme Brulee
Foto: NRK

Bruk pepperkaker istedenfor multer!.

Knus noen pepperkaker og legg det i bunnen av skålene får du heller over bruleesmeten.

Eller du kan lage julete-brulee. Trekk teen i fløtemelken til passe smak.

Sil og kok opp fløtemelken på nytt, fortsett som vanlig.

Appelsinskall og kanelstang er en annen god variant.

Bruleen kan lages dagen i forveien og stå i kjøleskapet til servering.

Ta den gjerne ut litt i forkant slik at den blir litt temperert.

 

 

 

Riskrem 

 

Dette trenger du:

500 g kokt risgrøt

3 dl fløte

1 vaniljestang

sukker eller melis

en god håndfull hakkede skoldede mandler

 

Slik går du frem:

Kok grøten med en splittet vaniljestang og smak den til med sukker mens den ennå er varm.

Avkjøl og rør den kalde grøten godt opp før du vender inn myk pisket krem og mandler.

Server i skåler eller høye glass med bringebær eller pasjonsfruktsaus.

 

Bringebærsaus:

200 g bringebær, frosset og tint

1/2 dl vann

1/2 dl sukker

Kok opp vann og sukker. Avkjøl laken og kjør den sammen med bringebær i en blender. Sil sausen for å få vekk bringebærfrøene.

 

Pasjonsfruktsaus:

6-8 pasjonsfrukter

100 g sukker

1 dl vann

maisenna

Del pasjonsfruktene i to og skrap ut fruktkjøttet.

Kjør fruktkjøttet raskt i en blender eller med en stavmikser.

Ha det over i en kasserolle sammen med sukker og vann.

Kok opp sausen og jevn den med litt maisenna.

Avkjøl sausen før servering.

 

 

 

Barnas favorittsalat

 

Dette trenger du:

1 ananas

1 melon

2 mango

4 appelsiner

4 pasjonsfrukter

3 ss sukker

2 dl ferspresset appelsinsaft

1 liten kurv jordbær

1/2 dl finhakket sitronmelisse

 

Fruktsalat
Foto: NRK

 

Slik går du frem:

Del pasjonsfruktene i to og skrap ut fruktkjøttet.

Ha pasjonsfrukt, appelsinsaft og sukker i en kasserolle og varm det opp til sukkeret er oppløst. Kjør sausen raskt i en blender eller med en stavmikser for å knuse fruktsekkene rundt pasjonsfruktstenene.

Rens og skjær all frukten i små biter -jo mindre,jo bedre- og appelsinen i hinnefrie "fileter".

Bland alt en bolle og hell over den varme pasjonsfruktsausen.

La salaten stå å trekke et par timer i kjøleskapet før servering.

 

Tips:

Bland inn jordbær og sitronmelisse rett før servering.

Oppskriften kan varieres med den frukten du liker.