Hammer og Solberg får Journalistprisen

Den store journalistprisen 2014 går til frilansjournalistene Kristin Solberg og Anders Sømme Hammer for deres arbeid i krigs- og konfliktområder.

Kristin Solberg og Anders Sømme Hammer

HEDRES FOR UTENRIKSDEKNING: Kristin Solberg og Anders Sømme Hammer får Den store journalistprisen 2014 for sin dekning fra innsiden av konfliktområder.

Foto: Terje Bendiksby / Aschehoug/NTB Scanpix

Prisen ble utdelt på årskonferansen til Mediebedriftenes Landsforening i Bergen i dag.

«De er unge, ennå ikke fylt 40 år noen av dem, til tross for omfattende journalistiske karrierer. De er glitrende formidlere – de har flere journalistiske plattformer de opererer fra. Og de beveger seg i farlige og konfliktfylte områder», heter det blant annet i juryens begrunnelse.

Juryen fremhever også at få norske journalister tar seg rundt på egen hånd i krigs- og konfliktområder som Syria og Afghanistan, og at de to prisvinnerne dermed gir unike perspektiver på disse konfliktene.

Har bodd i Afghanistan i sju år

Anders Sømme Hammer har bodd i Afghanistan siden 2007, og har dekket krigen og okkupasjonen for medier som Dagbladet, Dagsavisen og NRK. I 2011 fikk han Fritt Ords pris for sin Afghanistan-dekning.

Tidligere i år ga han sammen med den danske forfatteren Carsten Jensen ut boken «Alt dette kunne vært unngått», en kritisk gjennomgang av de internasjonale styrkenes invasjon og mangeårige tilstedeværelse i Afghanistan.

Les: Eks-forsvarssjef: Afghanistan-krigen var aldri ment å være en humanitær intervensjon

Dekker Syria fra innsiden

Kristin Solberg har hovedsakelig jobbet som korrespondent for Aftenposten og svenske Dagens Nyheter.

Hun har i likhet med Hammer bodd i Afghanistan, men er nå basert i Kairo. Det siste året har hun levert en rekke reportasjer fra innsiden av borgerkrigsherjede Syria.

Solberg har også skrevet flere bøker; «Gjennom de renes land» (2011) skildrer uroen i Pakistan, og «Livets skole» (2013) beskriver Afghanistan.

Kulturstrøm

 • Skandale ryster vinmiljøet

  Court of Master Sommeliers måtte diskvalifisere 23 av årets 24 kandidater pga lekket informasjon under årets eksamen. Siden det ikke var mulig å finne ut hvor mange som hadde jukset, ble alle diskvalifiserte. Den eneste kandidaten som fikk beholde sin ferske tittel var sommelier Morgan Harris, fordi han tok smaksdelen av eksamenen i fjor, melder Godt. The Master Sommelier er ansett som en av verdens vanskeligste sommelier-tester. Kun 274 personer har bestått siden 1969 da testen oppsto.

  vin
  Foto: Kym Ellis / Unsplash
 • «Kan bli en krimgodbit»

  Det er mye som gleder med TV 2s Kielergata. Lysten til å lage ny og annerledes norsk krim skinner gjennom, og serien plasserer seg forfriskende langt unna de etterforskerfokuserte morderjaktene som har preget så mange betongbleke “nordisk noir”-serier de siste årene, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Kielergata
  Foto: Anagram / TV2
 • «Skogens historie» vekker oppsikt

  Fire utenlandske forlag har kuppet en norsk bok om skog før budrunder under bokmessen i Frankfurt – ved hjelp av såkalte pre-empt-avtaler, ifølge boknettstedet 365. I «Skogens historie», som nylig utkom i Norge, skriver forfatter Reidar Müller om skogens betydning som livsmiljø for planter og dyr – ikke minst ulven – , og skogens plass i menneskenes forestillingsverden.

  Reidar Müller
  Foto: Aschehoug forlag