NRK Meny
Normal

Hammer og Solberg får Journalistprisen

Den store journalistprisen 2014 går til frilansjournalistene Kristin Solberg og Anders Sømme Hammer for deres arbeid i krigs- og konfliktområder.

Kristin Solberg og Anders Sømme Hammer

HEDRES FOR UTENRIKSDEKNING: Kristin Solberg og Anders Sømme Hammer får Den store journalistprisen 2014 for sin dekning fra innsiden av konfliktområder.

Foto: Terje Bendiksby / Aschehoug/NTB Scanpix

Prisen ble utdelt på årskonferansen til Mediebedriftenes Landsforening i Bergen i dag.

«De er unge, ennå ikke fylt 40 år noen av dem, til tross for omfattende journalistiske karrierer. De er glitrende formidlere – de har flere journalistiske plattformer de opererer fra. Og de beveger seg i farlige og konfliktfylte områder», heter det blant annet i juryens begrunnelse.

Juryen fremhever også at få norske journalister tar seg rundt på egen hånd i krigs- og konfliktområder som Syria og Afghanistan, og at de to prisvinnerne dermed gir unike perspektiver på disse konfliktene.

Har bodd i Afghanistan i sju år

Anders Sømme Hammer har bodd i Afghanistan siden 2007, og har dekket krigen og okkupasjonen for medier som Dagbladet, Dagsavisen og NRK. I 2011 fikk han Fritt Ords pris for sin Afghanistan-dekning.

Tidligere i år ga han sammen med den danske forfatteren Carsten Jensen ut boken «Alt dette kunne vært unngått», en kritisk gjennomgang av de internasjonale styrkenes invasjon og mangeårige tilstedeværelse i Afghanistan.

Les: Eks-forsvarssjef: Afghanistan-krigen var aldri ment å være en humanitær intervensjon

Dekker Syria fra innsiden

Kristin Solberg har hovedsakelig jobbet som korrespondent for Aftenposten og svenske Dagens Nyheter.

Hun har i likhet med Hammer bodd i Afghanistan, men er nå basert i Kairo. Det siste året har hun levert en rekke reportasjer fra innsiden av borgerkrigsherjede Syria.

Solberg har også skrevet flere bøker; «Gjennom de renes land» (2011) skildrer uroen i Pakistan, og «Livets skole» (2013) beskriver Afghanistan.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK