Hammer og Solberg får Journalistprisen

Den store journalistprisen 2014 går til frilansjournalistene Kristin Solberg og Anders Sømme Hammer for deres arbeid i krigs- og konfliktområder.

Kristin Solberg og Anders Sømme Hammer

HEDRES FOR UTENRIKSDEKNING: Kristin Solberg og Anders Sømme Hammer får Den store journalistprisen 2014 for sin dekning fra innsiden av konfliktområder.

Foto: Terje Bendiksby / Aschehoug/NTB Scanpix

Prisen ble utdelt på årskonferansen til Mediebedriftenes Landsforening i Bergen i dag.

«De er unge, ennå ikke fylt 40 år noen av dem, til tross for omfattende journalistiske karrierer. De er glitrende formidlere – de har flere journalistiske plattformer de opererer fra. Og de beveger seg i farlige og konfliktfylte områder», heter det blant annet i juryens begrunnelse.

Juryen fremhever også at få norske journalister tar seg rundt på egen hånd i krigs- og konfliktområder som Syria og Afghanistan, og at de to prisvinnerne dermed gir unike perspektiver på disse konfliktene.

Har bodd i Afghanistan i sju år

Anders Sømme Hammer har bodd i Afghanistan siden 2007, og har dekket krigen og okkupasjonen for medier som Dagbladet, Dagsavisen og NRK. I 2011 fikk han Fritt Ords pris for sin Afghanistan-dekning.

Tidligere i år ga han sammen med den danske forfatteren Carsten Jensen ut boken «Alt dette kunne vært unngått», en kritisk gjennomgang av de internasjonale styrkenes invasjon og mangeårige tilstedeværelse i Afghanistan.

Les: Eks-forsvarssjef: Afghanistan-krigen var aldri ment å være en humanitær intervensjon

Dekker Syria fra innsiden

Kristin Solberg har hovedsakelig jobbet som korrespondent for Aftenposten og svenske Dagens Nyheter.

Hun har i likhet med Hammer bodd i Afghanistan, men er nå basert i Kairo. Det siste året har hun levert en rekke reportasjer fra innsiden av borgerkrigsherjede Syria.

Solberg har også skrevet flere bøker; «Gjennom de renes land» (2011) skildrer uroen i Pakistan, og «Livets skole» (2013) beskriver Afghanistan.

Kulturstrøm

  • Avis må trykke Meghan-notis

    Den britiske avisa Mail on Sunday må trykke en notis på forsiden om at Meghan Markle vant sitt søksmål mot avis-konsernet. Avisa er dømt for å ha krenket privatlivet og opphavsretten til hertuginnen da de trykket et brev til hennes far.

  • Mener utbytte er «umusikalsk»

    Kunstnerorganisasjonen Creo etterlyser utbyttebegrensninger for arrangører som mottar koronastøtte. Fem arrangører delte ut til sammen 21 millioner kroner i utbytte i fjor til sine eiere, samtidig som de mottok nesten 50 millioner kroner i støtte fra Staten. Det skriver Klassekampen.