Frihetsgnister

Amerikanske jazzmusikere smuglet forbudte russiske jazzkomposisjoner ut av Sovjet.

Emblem fra den røde armé
Foto: Wikipedia

HØR: Den naturvitenskapelige revolusjonen, del 6. 17. mars, 2007

Tøværet som oppsto i Sovjetunionen med Krutsjov i 1961 betydde ikke at det ble enklere å spille jazz for russiske musikere. Tvert i mot: De kulturelle føringsoffiserene hentet fram Stalins vokabular og jazz ble igjen forstått som dekadent musikk.

Radio Liberty

I München var Gene Sosin ansatt som rådgiver i Radio Liberty, en amerikansk radiostasjon som kringkastet over store deler av Østeuropa og Sovjetunionen. Her ble romaner, noveller og tekster av russiske forfattere som ikke fikk gi ut bøker lest høyt og kringkastet østover. Radio Liberty spilte også jazz, og ble etter hvert den mest populære radiostasjonen i vest: Gorbatsjov og Boris Jeltsin støttet stasjonen aktivt under kuppforsøket i Moskva i 1991.

Da Phil Woods og musikerne i Goodmanbandet kom hjem fra Moskva i 1961 hadde de mer enn skitne sokker og musikkinstrumenter i bagasjen: De hadde flere jazzkomposisjoner skrevet av russiske jazzmusikere. Nå var spørsmålet: Hvordan kan vi gjøre denne musikken kjent for publikum i Østeuropa, og i Vesten – uten at de russiske opphavsmennene blir forfulgte og arresterte?

Bill og Phil

Løsningen ble at bassisten Bill Crow og Phil Woods fikk med seg en rekke musikere fra Goodmanbandet, blant andre Zoot Sims, Bob Brookmeyer, Art Farmer og Walter Perkins – og så fikk de Al Cohn til å skrive ut arrangementene for de medbrakte komposisjonene. Musikken ble innspilt, og kringkastet av Radio Liberty i 1963, forteller Gene Sosin i sine memoarer.

Klikk på lenken og hør 2 minutter av Madrugal # 1 (NRK er ikke ansvarlig for innholdet i denne lenken)

I dag vet vi at musikken ble skrevet av Gennadi Golstein, en velkjent russisk komponist og saxofonist. Al Cohns arrangementer viser at Golstein var på høyde med sekstitallets fremste jazzkomponister. Musikerne spilte alle sammen vederlagsfritt og det amerikanske musikerforbundet anerkjente prosjektet og omtalte det som «international jazz coexistence»

Musikken

Knut Borge presenterer to nye innspillinger med Phil Woods i denne utgaven av Studio Sokrates. Nedenfor har jeg lagt lenker til nettstedet Allmusic der dere finner alle musikkopplysningene. Send gjerne spørsmål og kommentarer på e-post til Studio Sokrates – vi liker godt å høre fra dere som leser og lytter til oss.

1: After The Rain

2: I'm Getting Sentimental Over you

Kulturstrøm

 • Spektakulær, men ustø eventyrfilm

  Disneys «Mulan» kom som tegnefilm i 1998. Nå er nyinnspillingen tilgjengelig for norske seere. – En film som halter litt underveis, men som reddes inn av en storslagen eventyrfølelse og stilsikker kampsport, skriver Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Filmen «Mulan», 2020.
  Foto: Disney+
 • Film for den katte- og juleglade

  «En julegave fra gatekatten Bob» er en oppfølger til «En gatekatt ved navn Bob» fra 2016. Som sist er filmen basert på livet til en narkoman gatemusikant som reddes av katten Bob. – Julefeelgood for katteelskere, skriver Filmpolitiet. Terningkast 3.

  BOBS SISTE HOVEDROLLE: Dette ble den siste filmrollen for gatekatten Bob, som dessverre gikk bort sommeren 2020.
  Foto: Another World Entertainment