NRK Meny
Normal

Frihet og kaldgraut

Dave Frishberg synger om en meget beleven kar som har frekventert restauranter over hele verden. På en bar i Gaza får han geiteleppe-te og sånn går det i tre vers med eksotiske kicks for ganen.
Men hva med kaldgraut?

Grøt
Foto: OFK - Opplysningskontoret for Kjøtt / Morten Brun

Hør: Karl Jaspers og Dave Frishberg del 6. 30.01.2010

Let’s eat home
For en uke siden skrev jeg at vi skal utdype Karl Jaspers begrep om frihet. Så da må vi til pers nå. Jeg tror man kan utlegge Jaspers omtrent slik:
1: Mennesket er «gitt» eller «kastet» ut i tilværelsen, og i samme stund fikk vi med oss evnen til selvrefleksjon.
2: Selvrefleksjonen setter oss på sporet av det store spørsmålet: «Hva er dette her for noe, alt sammen»? Hva er det vi er «kastet» ut i?
3: Vi kan organisere alt vi vet og forøke vår viten om verden og tingene i den, men helheten, «Altet» nekter å presentere seg på en avklarende måte for vårt sinn.


4: Så hva er dette «Altet»? Jo, Altet er, sier Jaspers, det «Omgripende» det vi befinner oss «inni» men som ikke selv er et objekt – og derfor ikke presenterer seg for vår forstand som noe begripelig.
5: Dette er bra, skal vi tro Jaspers, for våre kontemplasjoner omkring « Das Umgreifende » – er nettopp den kilden som lar oss innse at vi er frie, frie til å skape vår tilværelse.

Kaldgraut
I radiosendingen ble det litt tøysing og snakk om Frishbergs tekst i «Let’s eat Home» Borge lurte fælt på hvordan geiteleppe-te smakte. Og jeg sendte en pasning om kaldgraut – som vi spiste litt av som barn. Borge antydet at jeg har spist mer kaldgrøt enn jeg våger å tilstå – og til slutt ble vi enige om at jeg skulle presentere en oppskrift på kaldgraut. Her er den.:

Kaldgrøt til fire personer
1: Kok 1 ½ dl grøtris i tre dl vann i 10 minutter.
2: Tilsett 1 liter H-melk og kok forsiktig i ca 50 minutter. (Det er viktig å røre i grøten hele tiden og å passe på at ikke hele sulamitten koker over. Det blir man fort lei av. Det går an å sette seg ved komfyren og lese litt mens man passer gryta)
3: Sett den ferdigkokte risgrøten til side noen timer. I vindfanget eller et annet kjølig sted.
4: Vips, du har fire porsjoner deilig kaldgrøt til disposisjon. Serveres gjerne med sukker og kanel og rød saft.
(Gjestene kan eventuelt få tilbud om å varme opp kaldgrøten før servering)

Musikken
1: Let's eat Home

2: Do you miss New York?

Flere kulturnyheter