Hopp til innhold

Ny hverdag med mobilen

Familiegartneriet Kronheim har fått en ny hverdag etter at de fikk installert alarmsystem via mobiltelefonen.

Bjørn Erik Kronheim
Foto: NRK

Endelig familieferie

- I fjor var første gang vi alle kunne reise på ferie samtidig, forteller Bjørn Erik Kronheim.

Før de fikk overvåkning på mobilen måtte noen være hjemme og passe på at alt i gartneriet fungerte. Men nå styres og kontrolleres det meste med et mobiltilpasset system. 

Kronheim Gartneri var de første som tok i bruk mobilovervåking. Og i utgangspunktet er programvaren FirstToKnow utviklet for styring av nettopp drivhus, men nå er det over 20 oppdrettsanlegg som også bruker systemet.

Startet som studentprosjekt

I 2004 ble Kronheim Gartneri prøveprosjekt for Tendo Tech som leverer mobilovervåkningen. Det begynte som et hovedprosjekt  ved Høgskolen i Bergen i 2003.

Dataingeniørstudentene  Irene Kristiane From og Arvid Torset står bak programvaren FirstToKnow. I dag har selskapet seks ansatte. 

Arvid Torset og Liss Jacobsen
Foto: NRK

 

Fiskeanlegg styres med mobil

- Vi har i dag 20 anlegg som overvåkes via vårt system, forteller Arvid Torset i Tendo Tech.

Først gir mobilen beskjed om at noe er galt. Så kan røkteren foreta en risikovurdering fra mobilen, hente frem grafer og se hvilken alarm det er og hvor akutt situasjonen er.

Torset forteller at røkterne bruker den mobile løsningen til å styre blant annet fôreautomater, overvåkningssystemer og alarmgrenser.

Tid til familien

Henning Sandøy ved Marine Harvest sitt torskeyngeloppdrett på Rong kan bruke mer tid på familien. 

- Når alarmen går vet jeg hva feilen er og om jeg må rykke ut. Er det ikke alvorlig kan jeg fortsette leken med barna mine sier Sandøy. 

 

Henning Sandøy
Foto: NRK

 

- Før måtte jeg være fysisk til stede for å vite at torsken hadde det bra, men nå er jeg også forberedt på hva jeg har i vente om jeg må på anlegget, forteller en fornøyd Sandøy. 

 – Vi kan for eksempel bruke systemet til å starte ekstra dosering av oksygen. Dermed kan vi iverksette korrigerende tiltak før vi kommer til anlegget, sier han.

 

Stamfisk, 25 kilos torsk
Foto: NRK

 

 Se Norge Rundt 9. mars klokken 19.30 på NRK1

 

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober