NRK Meny
Normal

Fremtidig elev ved stuntskolen bryr seg ikke om advarslene

Silje Landrø Botten har fått plass som elev ved stuntskolen i Tvedestrand til høsten. Hun bryr seg ikke om at flere advarer henne mot å begynne der.

Silje Landrø Botten

DRØMMER OM Å BLI STUNTKVINNE: Silje Landrø Botten håper å gjøre hobbyen sin om til jobben sin. Hun gleder seg til å begynne på stuntskuespillerskolen.

Foto: Privat

– Jeg er ikke bekymret for sikkerheten, sier Silje Landrø Botten.

22-åringen drømmer om å bli stuntkvinne og gikk tidligere i år på audition til International Stunt Academy. En ny statlig godkjent stuntskuespillerskole i Tvedestrand.

For noen få uker siden fikk hun beskjeden hun ønsket om at hun har fått plass ved skolen.

Men store deler av fagmiljøet innen stunt i Norge – med Norsk Filmforbund i ryggen – advarer elevene som skal begynne der.

– Noen kan bli skadet

Fem av de største aktørene i det norske stuntmiljøet mener at fagansvarlig ved skolen, John Smith Kabashi, ikke har god nok faglig kompetanse og er derfor bekymret for sikkerheten til elevene.

– Det er helt klart en fare for at noen kan bli skadet, sier Kristoffer Jørgensen, en av kritikerne.

Fagansvarlig ved skolen avviser dette til NRK:

– Vi vil være med på å heve sikkerheten og kvaliteten i faget. Ikke motsatt, sier John Smith Kabashi og viser til hans erfaring innen stuntfaget.

Kabashi mener kritikken kan skyldes misunnelse og at den etablerte bransjen frykter konkurranse.

john smith kabashi

FAGANSVARLIG: John Smith Kabashi er ansvarlig for stuntfaget ved International Stunt Academy.

Foto: ISA arkiv (bruken av bildet er godkjent av John Smith Kabashi)

Skuffet over kritikerne

Landrø Botten reagerer på kritikken skolen har fått før den har startet.

– I stedet for å være kritiske hadde jeg håpet at de kunne ønske skolen velkommen og skape et samarbeid med skolen om utdanningstilbudet, skriver hun i en e-post til NRK.

– Jeg syns det er supert at et slikt tilbud kommer hit til Norge. Etter hva jeg har lest så syntes jeg Kabashi gjør en bra jobb så langt, og han åpner en mulighet for andre med stuntdrømmer, skriver hun videre og legger til:

– Jeg syntes at de som kanskje har mer erfaring heller kan komme med konstruktive tilbakemeldinger.

– Ikke nok behov for stuntskuespillere

Forbundsleder i Norsk Filmforbund, Sverre Pedersen, er en av dem som er bekymret for sikkerheten til elevene ved skolen.

– Noen av stuntene som gjøres i de klippene som skolen selger seg inn med på nettet kan være farlig å utføre. Da blir jeg bekymret for studentene som skal gå på denne skolen, sier han.

Se klippet han snakker om her:

– På hvilket grunnlag kan du hevde at skolen ikke har god nok sikkerhet, før skolen har startet?

– Fordi skolen ikke har vært i kontakt med det erfarne stuntmiljøet i Norge. Miljøet som har en lang tradisjon på å tenke sikkerhet rundt dette feltet.

Pedersen mener også at Norge ikke trenger 20 nye stuntskuespillere hvert år fremover.

– De som skal begynne på denne skolen bør tenke seg nøye om og spørre seg selv om det er nok jobbmuligheter innen stunt i Norge.

Rettet mot et internasjonalt arbeidsmarked

NOKUT, som godkjenner utdanninger i Norge, sier til NRK at de er trygge på at dette er en god utdanning.

– Vi har gjort en grundig og god vurdering av dette fagskoletilbudet, sier seksjonsleder Helén Sophie Haugen.

– Er det behov for 20 nye stuntskuespillere i Norge hvert år fremover?

– Vi teller ikke antall ledige arbeidsplasser i Norge innenfor dette feltet, men vi gjør en vurdering av behovet. I dette tilfellet er også utdanningen rettet mot et internasjonalt arbeidsmarked.

John Smith Kabashi tok kontakt med flere av kritikerne og ba om et samarbeid i forbindelse med skolen. Men ingen av dem ønsket å samarbeide fordi de mener Kabashis faglige kompetanse ikke er god nok.

Kulturstrøm

  • Lalla Carlsens hus fredet

    I 1930 sikret Lalla og Carsten Carlsen seg en sveitservilla fra 1800-tallet i Oslo, som de kalte Villa Gro-Gro. I dag er deres barnebarn, Vibeke Sæther, som eier huset sammen med sin ektemann. – Familiens formidable innsats for å ta vare på huset gjør at vi i dag har bevart et av Norges mest spennende kunstnerhjem, sier riksantikvar Jørn Holme via en pressemelding. Huset regnes som det best bevarte av de få gjenværende eiendommene som utgjorde den gamle trehusforstaden Briskeby i Oslo (NTB).

    Villa Gro-Gro
    Foto: NTB Tema
  • Slottet stiller ut bunader

    I sommar blir bunadene og dei samiske draktene til kongefamilien stilte ut i Dronning Sonja Kunststall, i ei utstilling som skal vise den norske kulturarven i dei kongelege samlingane. Fleire av draktene har gått i arv i kongefamilien.