Hopp til innhold

Fremmedlegionær i krig og kjærlighet

Norske Arvid er veteran med 6 år fra den første og franske vietnamkrigen. Han var fallskjermjeger i Fremmedlegionen og opplevde det dramatiske nederlaget i 1954. Programmet fikk i høst en delt bronseplass under festivalen Prix Italia.

Arvid Gulbæk Obolensky
Foto: Kjetil Saugestad. / NRK

Hør Radiodokumentaren: Fremmedlegionær i krig og kjærlighet.

Fremmedlegionæren Arvid

Av Kjetil Saugestad

Arvid Gulbæk Obolensky fra Oslo har trolig opplevd mer krig enn noen annen nålevende nordmann. Mesteparten av sine 8 år i Fremmedlegionen kjempet han for Frankrike i Indo-China. De kjempet mot den kommunistiske opprørshæren Viet Minh som ville kaste ut den franske kolonimakten. Arvid var med på det spektakulære nederlaget ved Dien Bien Phu i 1954 og overlevde 4 måneder i vietnamesisk fangeleir.


Ikke fylt 16


Da Arvid meldte seg i Fremmedlegionen i 1946 var han bare 15 år og 10 måneder gammel. Han hadde delvis vokst opp på barnehjem i Oslo. Som mange andre norske unggutter var det å dra til sjøs en av få muligheter. Men sjømannslivet passet ikke for en som viste seg å være kronisk sjøsyk.

Under landlov i en havneby i Algerie møtte Arvid en tysk fremmedlegionær som hadde vært i Norge som soldat og snakket flytende norsk. Tyskeren advarte mot det harde livet i legionen, men Arvid så en ny mulighet. Grepet av eventyrlyst vervet han seg for 5 år.

Ørkensoldaten Arvid

Innrulleringsbilde fra Fremmedlegionen, mai 1946.

De første årene var han saharaener – ørkensoldat på kamel i Nord-Afrika, men så gjorde han en stor tabbe. Han meldte seg frivillig til å bli fallskjermjeger. I 1948 ble alle fallskjermjegerne fra 1. bataljonen sendt til Vietnam. Der kjempet Frankrike en stadig mer desperat kamp for å beholde makten over kolonien Indo-China som besto av Vietnam, Laos og Kambodsja.

Arvid havnet i tøffe stridigheter i Cao Bang. De kommunistiske opprørerne Viet Minh var leder av Ho Chi Minh. Med sin geriljataktikk påførte de Frankrike store tap hele tiden. Etter 3 år i Vietnam, vervet Arvid Gulbæk Obolensky seg likevel for 5 nye år i Fremmedlegionen og havnet dermed i det avgjørende slaget.

Slaget ved Dien Bien Phu


Mot slutten av 1953 valgte franske generaler ut et avsidesliggende dalføre langt nordvest i Vietnam som et strategisk sted for å anlegge en stor befestning. Det er en dal omgitt av høye fjell, langt unna alle forsyningslinjer. Planen var å lokke Vietn Minh ut av jungelen og inn i et ordinært slag.

Arvid og de andre fallskjermjegerne ble sluppet ut i fallskjerm over Dien Bien Phu og alt var basert på flystøtte. Ingen hadde regnet med at Viet Minh fikk fraktet inn store kanoner i deler, til fots og på sykler. Med artilleri i fjellsidene rundt det franske fortet ødela de flyplassen og skjøt franskmennene i stykker.

Skyttergrav og nederlag


Det ble en utmattende skyttergravskrig der 16 000 franske soldater sloss mot kanskje 100.000 fra kommunisthæren. Viet Minh var ikke redde for å sende inn bølger av soldater og hadde enorme tap. Men det uungåelige nederlaget kom etter 57 dagers utmattende helvete. Da hadde 2200 falt på fransk side og opp mot 15.000 soldater fra Viet Minh.

Dødsmarsj og fangeleir

Arvid havnet i en flokk på om lag tusen fanger som marsjerte i mange uker gjennom jungelen til fangeleirer hundrevis av kilometer unna. Mange døde under marsjen og enda flere i fangeleirene. Etter 4 måneders fangenskap veide Arvid 49 kilo da han ble utvekslet etter fredsavtalene var undertegnet. Av 11000 franske fanger vendte kun 3300 tilbake i live.

Hjelpearbeider


Etter Dien Bien Phu ble Arvid dimittert og vendte tilbake til Norge julaften 1954. I Oslo levde han et omskiftende liv, men ble til slutt kjent som internasjonal hjelpearbeider. Han fikk jobb som portør på Ullevål sykehus og tok initiativ til å samle inn brukt , men brukbart sykehusutstyr til ulike katastrofeområder.

Gjennom alt hjelpearbeidet har Arvid funnet en forsoning etter all krig og elendighet han hadde opplevd. Nå er han 78 år gammel og bor i Sverige sammen med sin russiske kone Valentina.

Fremmedlegionær i krig og kjærlighet

En radiodokumentar av Kjetil Saugestad.

Teknisk regi: Geir Hauger.
Konsulent: Berit Hedemann.

NRK P2:

  • Lørdag 21. november kl 10:03 og
  • søndag 22. novemberkl 21:03.


Kulturstrøm

  • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

    Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

    Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.

  • Roger Waters etterforskes av tysk politi

    Artisten Roger Waters, som var med på å grunnlegge Pink Floyd, blir etterforsket av tysk politi etter at han brukte en nazilignende uniform på scenen i Berlin.

    Bilder i sosiale medier viser Waters iført en lang, svart frakk med røde armbånd på scenen under en konsert på Mercedes-Benz Arena forrige uke.

    – Vi etterforsker på grunn av mistanke om oppfordring til hatytringer fordi klærne som ble brukt på scenen kan brukes til å forherlige eller rettferdiggjøre nazistyret, og dermed kan forstyrre den offentlige orden, sier politiets talsperson Martin Halweg til AFP. (NTB)